ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Грип заспокоївся, кір не відступає
16.02.2019 / Газета: Одесские известия / № 13(5136) / Тираж: 18937

Щодня до Одеської міської інфекційної лікарні з підозрою на кір надходять від 6 до 10 пацієнтів. За січень до стаціонару потрапив 181 хворий з таким діагнозом. З них 97 — це дорослі, 74 — діти. На сьогодні у двох спеціалізованих боксах лікарні перебувають 46 хворих на кір.

- Ось вже третій рік всі українці живуть в тривожному очікуванні все нових і нових спалахів підступних хвороб, — каже Світлана Лаврюкова, головний лікар КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня», — і ситуація із захворюваністю на кір залишається досить напруженою. Щодня надходить від 5 до 10 пацієнтів з підозрою на кір. Тільки за минулі дві доби поступило 18 хворих, з них 12 — це дорослі.

Вікова структура тих, хто захворів на цю підступну хворобу, змінилася у зв’язку з тим, що педіатри провели послідовну роботу, щепленням охоплено велику кількість дітей. Тому серед наших пацієнтів, в основному, переважають дорослі та молодь. З грипом — ситуація прямо протилежна. Минулого року і зараз фіксуються поодинокі випадки цього захворювання.

На щастя, цього року кількість хворих на ГРВІ та грип відносно невелика, — продовжує Світлана Лаврюкова.

На жаль, не припиняються випадки захворювання на вірусний гепатит А. Щодня до відділень клініки надходить не менше п’яти пацієнтів з підозрою на цю хворобу

— Зазвичай прийнято вважати , що кишкові інфекції активно спалахують виключно в літній період, але, виявляється, і взимку пацієнтів з таким тривожним діагнозом – чимало, — зауважує Світлана Лаврюкова. — Наразі до нашої клініки за добу надходить не менше трьох десятків пацієнтів з діагнозом гостра кишкова інфекція — це і гострий гастроентерит і харчові токсикоінфекції, ротавірусна інфекція, дизентерія, сальмонельоз. Ця статистика говорить про те, що не всі одесити дотримуються елементарних гігієнічних правил, забуваючи, що кишкові інфекції спричиняються збудниками, патогенними або умовно-патогенними, які потрапляють до організму людини тільки одним шляхом — через рот. З їжею, з водою, через брудні руки, з предметами догляду за хворими.

На жаль, більшість одеситів мають слабке уявлення про вакцинацію:

Дорослій людині необхідно проводити повторні щеплення від дифтерії і правця кожні десять років. І це в обов’язковому порядку! — наполягає головний лікар. — Чому саме такий термін? Тому, що імунітет, вироблений за допомогою щеплення, саме по закінченню цього терміну згасає, і знову виникає необхідність провести нове щеплення.

Всі ці захворювання відносяться до керованих інфекцій. До їхнього числа входить і дифтерія. Доведено на практиці — якщо відсоток щепленого населення складає менше 95, слід очікувати на зростання захворюваності, а там недалеко і до епідемії.

Так само важливо пам’ятати про необхідність щеплення проти правця. Його випадки реєструються щорічно, хворіють і дорослі і діти. Неодноразово зафіксовано навіть летальні випадки, — повідомила Світлана Лаврюкова.

Правець небезпечний тим, що його спори десятиліттями перебувають у землі, і при будь-якій забрудненій вуличній травмі людина, що не пройшла щеплення, ризикує захворіти на правець. Ця хвороба протікає вкрай важко і теж може мати летальний фінал. Всім дорослим людям, батькам, потрібно пам’ятати, що причина спалахів інфекційних захворювань зовсім не у відсутності вакцини у медичних запасниках, а в тому, що населення масово не дотримується термінів і правил проведення щеплень.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013