ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Децентралізація – це країна без окраїн
07.03.2019 / Газета: Одесские известия / № 18(5141) / Тираж: 18937

Одещина — це унікальний край, де живуть успішні креативні та сміливі люди. Вони вистояли проти кремлівських намагань утвердити тут « руській мір» у 2014 році та розбудовують Україну нині. На цьому акцентував увагу Президент України Петро Порошенко під робочої поїздки до Одещини. Тут він провів засідання Ради регіонального розвитку області, в якому взяли участь губернатор Максим Степанов, голова обласної Ради Анатолій Урбанський та інші представники органів державної влади, місцевого самоврядування, керівники підприємств та організацій, громадськість.

Основа перетворень – децентралізація

Початком реформи стали зміни до законодавства, в результаті чого центральна влада передала місцевим громадам повноваження, кошти і, власне, владу. Водночас на місцевий рівень передали і відповідальність за тамтешній стан справ. Тільки громада, а не чиновник у Києві знає, що для неї краще, як найбільш ефективно використати власні кошти, який проект зреалізувати: будівництво шкіл чи лікарень, освітлення вулиць чи ремонт доріг.

- Децентралізація, — каже Петро Порошенко, — це скорочення відстані між громадою, людьми та центром прийняття рішень. Децентралізація — це країна без окраїн, де люди самостійно вирішують, як їм господарювати у себе вдома. І все це необхідно для створення нової якості життя.

Отже, в руках президента, уряду та Верховної Ради залишаються тільки питання суверенітету, національної безпеки та оборони. Решта — на місцевий рівень.

Як зазначив Петро Порошенко, децентралізація — це ще й шлях до подолання корупції, злам різних схем розподілу грошей, бо тепер у київського «дядька» відібрано повноваження визначати, якому регіону дати кошти, а якому -відмовити.

Час, коли скептики казали, що з цієї реформи нічого не вийде, вже минув. І сьогодні на Одещині — від Ізмаїла до Балти — реформа показує успішний результат. Відкриваються та ремонтуються нові лікарні та школи, позитивні зміни відбуваються в медицині та освіті. На Одещині в ОТГ вже є п’ятдесят шкіл, які відповідають принципам програми «Нова українська школа». Балтський центр первинної медико-санітарної допомоги створено на сучасних передбачених реформою засадах. Розвивається телемедицина, це вирішення проблеми для жителів села. А разом з цим розпочато нову програму із забезпечення населених пунктів швидкісним інтернетом, без якого ні новітня школа, ні новітня медицина існувати у «глибинці» не можуть. Окрім того, інтернет має бути в кожній сільській домівці. Впроваджуються енергозберігаючі технології. Ось приклад: в тій же Балті лише за один рік через впровадження енергозбереження вдалось зекономити один мільйон сімсот тисяч гривень. Отже, створення та розвиток об’єднаних територіальних громад по всій України має динамічний поступ.

У порівнянні з 2014 роком багато в чому країна змінилася на краще. Президент розповів про відвідини Маріуполя і зазначив, що тамтешній бюджет зріс у порівнянні з 2024 роком у сім разів.

Проте, визнаючи безсумнівний успіх реформ, Глава держави підкреслив, що на цьому реформаторському тлі головним мірилом є життєвий рівень людей, який поки що залишає бажати кращого. Тож повною мірою про ефект від реформ можна буде говорити лише тоді, коли громадяни стануть жити заможно, а бідність як явище буде подолано.

Стратегія і тактика для регіону

Реформи — категорія стратегічна, їх плоди стануть відчутними згодом. А людям потрібно жити вже зараз. Тому Президент розповів і про підвищення пенсій, і про монетизацію субсидій — що влада планує і робить нині.

Одним з найважливіших напрямків розвитку об’єднаних громад є розбудова дорожньої інфраструктури. Президент нагадав про митний експеримент, завдяки якому вдалось залучити у дорожнє господарство Одещини три мільярди сто мільйонів гривень. На ці кошти збудовано і відремонтовано чотириста п’ятдесят п’ять кілометрів доріг. В перспективі будівництво мосту через Дунай, який зв’яже Україну з південним регіоном ЄС.

Про водопостачання. Завдання стоїть так: за європейськими стандартами, у населеному пункті, де мешкає більше трьохсот осіб, має бути центральне водопостачання. Президент висловив своє бачення розвитку туризму на Одещині. І до цього мають долучитися об’єднані територіальні громади, бо в кожному містечку краю є що показати туристам. А всебічний розвиток територіальних громад прискорить рух України в Європу, вступ до ЄС та НАТО. Це не тільки поліпшить безпековий напрям, а відкриє доступ до новітніх технологій, ресурсів Євроспільноти задля реалізації важливих проектів.

Ще п’ять років тому подумати про те, що місцеві громади можуть залучати зовнішні інвестиції для розвитку у вигляді грантів чи кредитів, було неможливо. А тепер це є, — підкреслив Петро Порошенко.

Що таке Одещина сьогодні? Як зазначив губернатор області Максим Степанов, це більше шести мільйонів туристів на рік, це шістдесят п’ять відсотків усього українського вина, сорок відсотків генеруючих потужностей сонячної енергетики, шість відсотків усього виробництва олії в світі, два мільярди доларів інвестицій. Але головна наша цінність — багатонаціональна громада патріотів України. І за останні роки в умовах війни Україна зробила більше, аніж за кілька десятиліть. Впродовж найближчих років плануємо збудувати ще вісімсот кілометрів доріг. За обсягом прямих іноземних інвестицій Одещина посідає п’яте місце в Україні. Реалізується більше двадцяти інвестиційних проектів. Стрімко розвивається бізнес, створюючи робочі місця. І все це завдяки реформам.

- Успіхи децентралізації очевидні, — каже Максим Степанов. — Надходження в місцеві бюджети області становили 6.3 мільярда гривень у 2015 році, а в 2018 році цей показник — 16.2 мільярда гривень.

А це — нові школи, дитсадки, водопостачання, освітлення вулиць тощо. Освіта, медицина, соціальна сфера є найважливішими напрямками. В освітній галузі реалізуються проекти, як от дистанційне навчання, будуються та реконструюються школи, спортзали, стадіони. В медицині запроваджуються нові стандарти якості.

З відкриттям в Балті та Ізмаїлі реперфузійних центрів Одещина першою в Україні завершила формування таких закладів.

Очільник області розповів про перспективний план розвитку на найближчі роки, згідно з яким намічено будівництво нових промислових потужностей, терміналів, розвиток бізнесу, туризму. Серед об’єктів — нова злітно-посадкова смуга Одеського аеропорту.

Нещодавно парламент підтримав надання статусу курорту державного значення санаторію «Куяльник». До речі, на зустрічі Президент під оплески учасників скріпив своїм підписом закон про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення.

А губернатор висловив упевненість в тому, що «Куяльник» і міжнародного рівня досягне.

Головний критерій – якість життя

Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко детально розповів про перспективну програму регіонального розвитку на найближчі п’ять років, наголосивши на тому, що визначальною метою є нова якість життя українців. Доступна медицина, якісні адміністративні послуги, освіта за європейськими стандартами, розвиток місцевого самоврядування — саме в цих напрямках належить поглиблювати досягнуті результати. Геннадій Зубко, аналізуючи зростання місцевих бюджетів в останні роки, навів цифри: в Чорноморську та Южному бюджети зросли втричі, а в Балті аж у сім разів. Іще одна важлива цифра: в 64 рази зросла державна підтримка місцевих бюджетів у порівнянні з дореформеним періодом. І це під час війни! Це ще один відчутний результат реформ. Зростання заробітної плати за минулий рік становить двадцять чотири відсотки.

- Унікальність регіонів є одним із чинників успішного розвитку усієї країни, — підкреслює Зубко. — Особливість Одещини в її мультикультурності, в наявності портів, але треба реалізувати нові сфери, які би були високоприбутковими. Наприклад, ІТ-галузь. Адже ж в Одесі спеціалістів цієї сфери не менше, ніж моряків. Перспективна сфера Одещини — туризм. Ось, приклад, Савранський район, створивши всього-на-всього туристичну маршрутну карту, зміг залучити вісімнадцять тисяч туристів на рік. А які майже невичерпні туристичні можливості у Вилкового, Білгорода-Дністровського, усієї української Бессарабії!

Як зазначив мер Одеси Генадій Труханов, п’ять років тому у нас був стан, який інакше, як розрухою, не назвеш. Міський річний бюджет становив триста мільйонів гривень. Нині — два з половиною мільярди. І якщо раніше мільйонне місто ледве животіло, то сьогодні будує амбітні плани, реалізовує перспективні проекти, як-от сполучення трамвайною лінією півночі та півдня міста. Першим траншем кошти вже виділено. Місто будується, благоустроюється. Реставруються старовинні будівлі. В 2017-му вперше за вісімдесят років відремонтовано Потьомкінські сходи. І все це завдяки реформам із децентралізації, що ініційовані нинішнім очільником держави.

Керівник Балтської ОТГ Сергій Мазур, генеральний директор групи терміналів Risoil S.A. Максим Широков розповіли про здобутки в умовах реформування та поділились досвідом.

- Я впевнений у тому, що Одещина має великий потенціал, — сказав, завершуючи робочу зустріч, Петро Порошенко, — і цей потенціал спільними зусиллями буде реалізовано. Я дуже люблю Одесу і вважаю себе одеситом.

Автор: Александр Кумайгородский

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012