ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




БЕРМУДСЬКИЙ ТРИКУТНИК ДЛЯ РОСІЙСЬКОГО АГРЕСОРА
07.03.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 18-19(22037-22038) / Тираж: 8525

Одеса — найкраще місто не лише для туризму та відпочинку, але й для того, щоб фахово і предметно обговорити питання чорноморської безпеки. От і в перші два березневі дні в готелі «Брістоль» точилися «Одеські дебати», організовані відомим бізнесменом та меценатом Пантелеймоном Бумбурасом за підтримки Міністерства закордонних справ України та Німецького фонду Маршалла.

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, Пантелеймон Бумбарас зазначив:

— Висловлюючи повагу історичним традиціям Одеси, «Фонд Бумбураса» пропонує суспільству новий формат зустрічей, спілкування і пошуків рішень для миру й добробуту в регіоні. Хочу підкреслити, що Україна вже не та країна, якою була п’ять років тому , вона дедалі ближче й ближче до Європи і трансатлантичного блоку. Наші досягнення на цьому шляху заслуговують високої оцінки, ми йдемо вперед завдяки загальній підтримці наших партнерів.

На запрошення мецената до Одеси прибули міжнародні діячі дуже високого рівня, і на два дні вона стала місцем перемовин. Вчені, політики, військові, бізнесмени та економісти, дипломати та міністри із США, Грузії, Болгарії, Бельгії, Молдови, Румунії, Польщі, експерти країн-партнерів зібралися разом, щоб подебатувати на такі теми: об’єднання України, Чорноморського регіону і трансатлантичних партнерів; відсіч агресивним діям Росії; свобода судноплавства в Керченській протоці й необхідність створення спільної концепції безпеки у Чорноморському та Азовському регіонах; трансатлантичні колективні відповіді агресорам.

Головними спікерами першого дня конференції були міністр закордонних справ України Павло Клімкін, заступник міністра закордонних справ Грузії Вахтанг Махароблішвілі, заступник помічника держсекретаря США, відповідальний за держави Східної Європи та Кавказу Джордж Кент, голова групи підтримки України (Європейська Комісія) Пітер Вагнер, президент Національного демократичного інституту міжнародних справ, колишній міністр закордонних справ Болгарії Даніел Мітов.

Серед доповідачів другого дня — командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України адмірал Ігор Воронченко, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд, народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Одним з ключових завдань у сфері безпеки в Чорноморському басейні Павло Клімкін назвав зміцнення партнерства між країнами НАТО та Чорноморського регіону.

— Об’єднання міжнародних сил може бути ефективним лише тоді, коли спільно буде створено механізм стеження за пересуванням російських кораблів у Чорному морі в режимі реального часу, — вважає міністр. — Не обов’язково, аби місія була весь час присутньою на місці. Це має бути розумне поєднання моніторингу з космосу, військово-морського моніторингу і моніторингу з повітря. Першим кроком у цьому напрямку став нещодавній візит американського есмінця «Дональд Кук» до Одеського порту.

— Чорне море не повинно стати калюжею для зухвалих маневрів російських військово-морських сил, — наголосив Павло Клімкін. — Чорне море ніколи не належатиме російському режиму — воно стане для нього Бермудським трикутником.

Під час дебатів міністр висловив упевненість у тому, що Україна обов’язково поверне окупований Росією Крим, а наші кораблі стоятимуть у порту Севастополя:

— Повернення Криму стало частиною ДНК українців, частиною ДНК України, частиною ДНК української нації. Ми це обов’язково зробимо. Для цього ми повинні бути сильними економічно і в питанні безпеки... Існує лише комплексна відповідь Росії. Не може її бути тільки в економічній, військовій сферах або протидії в інформаційній війні. Ми маємо це зробити разом.

Керівник групи підтримки України у Європейській Комісії Пітер Вагнер також зазначив, що в дискусії про безпеку потрібно вести мову про глобальну стратегію.

Заступник помічника держсекретаря США з країн Східної Європи й Кавказу Джордж Кент запевнив, що уряд його країни жодної секунди не сумнівався в правильності своєї позиції стосовно Криму:

— Ми ні на секунду не сумнівалися в тому, що Крим український. На превеликий жаль, у ті дні 2014 року ми не змогли нічого протиставити російській агресії, крім дипломатичних зусиль. Ми твердо стоїмо на нашій позиції й не дамо скривдити Україну.

Він зазначив, що американські кораблі будуть регулярно присутніми в акваторії Чорного моря, хоч і не базуватимуться тут на постійній основі.

Колишній міністр закордонних справ Болгарії Даніел Мітов розповів, як його країна, яка майже 100 років була залежною від Росії, докладала зусиль, аби вирватися з-під опіки «старшого брата» й вступити до ЄС та НАТО.

Заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд наголосила, що коли йдеться про російську загрозу, необхідно мати спільне трансатлантичне її розуміння:

— Росія фактично веде війну в Центрально-Східній Європі. Для російської системи безпеки критично необхідно контролювати Чорне море, й Україна — перша й головна перешкода в досягненні цієї мети.

Очільниця департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова додала, що наша держава й досі не отримала від Росії офіційної відповіді щодо припинення договору про дружбу, співробітництво і партнерство між країнами. Українська сторона почала запрошувати РФ до переговорів або до арбітражу із самого початку агресії.

— Востаннє ми це зробили, надіславши дипломатичну ноту щодо припинення нашого договору про дружбу з Російською Федерацією, але ми так і не отримали відповідь від них, — зазначила вона.

Конференція стала важливою подією не лише в геополітичному сенсі, але й для бізнесу.

— Геополітична безпека створює сприятливу атмосферу для залучення іноземних інвестицій, — зазначив виконавчий директор будівельної компанії «Гефест» Василіс Бумбурас.

Дебати були насиченими, плідними й цікавими. Практично всі учасники підтримали ідею створення концепції відсічі російській агресії, що має стати програмою дій з повернення захоплених територій і відновлення вільного судноплавства в Чорноморському регіоні. Тепер залишається реалізувати її на практиці.

Своїми враженнями про перший день форуму в Одесі поді-лився міністр закордонних справ України Павло Клімкін (на знімку):

— За останні півроку я двічі бував у Нью-Йорку, двічі у Вашингтоні, тричі у Брюсселі і чотири рази в Одесі. Одеса — фантастичне місто, де є майже все, а тепер ще буде безпековий форум, який проводитиметься регулярно. Це унікальна дискусія між друзями, які турбуються про свою спільну безпеку — безпеку Чорноморського регіону.

Сьогодні ми зібралися, щоб порадитися, яким чином нам зробити так, щоб Чорне море не було російською калюжею, щоб воно не перетворилося на зону небезпеки. Я впевнений, що для Росії Чорне море стане Бермудським трикутником, якщо ми співпрацюватимемо. Тому сьогодні ми обговорювали, як Україна і Грузія можуть дуже ефективно співпрацювати з нашими союзниками з НАТО. Це обмін інформацією, спільна інфраструктура, спільні патрулі. Ми тут обговорюємо цілу низку спільних ідей. Зараз нам дуже потрібний спільний тиск на Росію, додаткові санкції для того, щоб якнайшвидше звільнити наших хлопців з полону, щоб вони повернулися сюди, в Одесу, в рідну гавань. Нам дуже важливо мати нашу постійну місію, яка моніторила б усі російські трюки із затриманням суден у Керченській протоці. Нам потрібно відстежувати, що Росія робить у сенсі повзучої окупації Азовського моря.

Ми продовжуємо дуже добру розмову, бо, як вам відомо, зараз в Україні перебуває з візитом віце-президент Європейської Комісії з питань євро- та соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдіс Домбровскіс. Він мав зустріч з Президентом України, обговорювали, як допомогти українському Донбасу та Півдню України інфраструктурними проектами і проектами щодо підтримки людей, те, що бюрократичною мовою називається «підтримкою людського капіталу».

Сьогоднішня дискусія — це початок, а завтра будуть дебати щодо військової та невійськової складових, економі-чної співпраці. Ми також обговорюватимемо російські спроби впливати на наші вибори. Причому не лише на президентські, але й на парламентські та місцеві вибори наступного року. Ми обговорюватимемо й кіберзагрози. За останні два тижні комп’ютерна мережа МЗС піддається атакам кожні 40 секунд. Можете уявити, що робиться стосовно інших наших органів влади? Що робиться у Фейсбуці — ви самі пересвідчуєтеся щосекунди. Також усі бачите, що робиться з дезінформацією через проплачену рекламу. Тому закликаю вас, журналістів, бути пильними і послідовно протидіяти цим спробам.

Сьогодні, першого весняного дня, у нас гарний настрій, адже ми започаткували цей унікальний форум. «Одеські дебати» ми зробимо регулярним безпековим форумом, сконцентрованим саме на проблемах чорноморської безпеки. Форум проходитиме щорічно на початку весни тут, в Одесі.

— Пане міністре, нещодавно ви говорили про те, що Україні необхідно вибудовувати оборону вздовж усього Чорноморського узбережжя. Що ви мали на увазі?

— Я вважаю, що нам потрібно побудувати повномасштабну інфраструктуру вздовж усього Чорноморського та Азовського узбереж. Звичайно, це мають бути центри управління для наших військових, зокрема для наших ВМС. Звичайно, це мають бути відповідні бази для нашого військового флоту, це мають бути центри, які сприятимуть обміну розвідувальною інформацією з нашими друзями і партнерами. Нам потрібна повномасштабна військово-морська інфраструктура. Ми маємо почуватися в безпеці, ми можемо це зробити разом з нашими друзями, і ми будемо це робити. Ми будемо говорити про спільні патрулі, про взаємодію з нашими грузинськими друзями і з країнами НАТО до того часу, допоки не набудемо членства в Альянсі.

Зараз тривають консультації щодо зміцнення наших ВМС. Є багато ідей, і тільки-но все буде зроблено, військові про це розкажуть. Вважаю, що спочатку потрібно зробити, а потім розповідати.

— Що треба зробити, щоб повернути круїзні судна до Одеси?

— Я пам’ятаю, коли хлопчиком з батьками сюди приїжджав — скільки їх було в порту! Подивіться, що відбувається зараз? Я вважаю, що на Чорному морі є два неповторні, унікальні міста — Стамбул та Одеса. Одеса відома в усьому світі. Останнього разу під час розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю паном Нетаньяху він висловив таке бажання: «Так, я неодмінно приїду з візитом в Україну, до Києва, але можна ще й в Одесу?». Є сотні тисяч людей, які хотіли б приїхати до Одеси, але для цього Одесу треба зробити доступною і безпечною. Безпека, те, що ми сьогодні обговорюємо, дозволить повернути і круїзи.

— Пане міністре, чи можлива тісніша співпраця між країнами, які постраждали від російської агресії, але ще не є членами НАТО?

— Ви бачите тут наших грузинських друзів, тобто є Україна і є Грузія, які однозначно є претендентами на членство в НАТО. Після того, як Північна Македонія набуде членство, це буде дві країни — Україна і Грузія. Це ми точно зробимо, й у нас є простір для унікальної співпраці саме навколо Чорного моря. Ми про це говоримо, ми маємо ідеї, які я не можу розголошувати, оскільки вони мають і військовий формат. Це те, що очікує нас у найближчому майбутньому, саме Україну і Грузію.

Подивіться, 30 років тому довкола Чорного моря були країни радянського блоку і Туреччина. А зараз з одного боку — це країни НАТО і країни, які набудуть членство в НАТО, а з іншого — тільки Росія. Тобто ситуація докорінно змінилася, і ми всі разом маємо зробити так, щоб Чорне море було морем безпеки, було нашим морем, а не перетворилося на калюжу московських маніпуляцій. Якщо хочете, це питання нашої гордості, нашого драйву вперед — і ми це обов’язково зробимо!

Автор: Ольга ФІЛІППОВА, Володимир ЛИПОВИК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011