ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Успішна країна Президента Порошенка
14.03.2019 / Газета: Наддністрянська правда / № 11(5633) / Тираж: 3195

«Моя мрія — побудувати успішну країну, справжнього регіонального лідера, де будуть жити щасливі, заможні і вільні люди»

Під час візиту до Одеси Петра Порошенка відбулося чергове засідання Ради регіонального розвитку в Одеській області, головна мета якої — об’єднати державних менеджерів довкола ідей, що змінюють життя міст, селищ і маленьких громад. «Закликаючи вас до ухвалення цих планів розвитку, ми не зазіхаємо на кошти місцевого самоврядування. Це кошти, які ви самі будете використовувати. Ми, навпаки, дамо фінансову допомогу в реалізації особливо значущих проектів, підставимо державне плече», — заявив Президент України Петро Порошенко.

В засіданні взяли участь голова Одеської облради Анатолій Урбанський, голова ОДА Максим Степанов, народні депутати України, депутати Одеської обласної ради, а також голови райдержадміністрацій, районних рад, міст та об’єднаних територіальних громад, представники облдержадміністрації, підприємці.

«Одеська область — один із провідних регіонів, де активно впроваджуються нововведення. Більшість громад Одещини підтримали проведення Реформ місцевого самоврядування та відчули суттєву матеріальну підтримку держави, зокрема у питаннях відновлення та розбудови інфраструктури їх територій. Розвиваючи свої громади, ми перетворимо нашу країну в успішну, високорозвинену й процвітаючу державу», — висловився Анатолій Урбанський.

Таким чином завершився перший етап формування

перспективних планів розвитку громад на 2019-2021 роки. До них подано понад 2000 пропозицій від громадськості, науковців, представників бізнесу. На основі власних пріоритетів такий план сформували кожен район, місто та ОТГ. Результат спільної роботи — оновлена дорожня карта розвитку всієї Одеської області.

«Територіальні громади чітко бачать, як треба розвивати свій регіон. Важливо, що громади самі почали пропонувати рішення і самі стають драйверами змін. Вони вже самі вивчають закордонний досвід і намагаються впроваджувати на своїй території-. Ми бачимо, що робиться саме те, що потрібно людям, і створює нову якість життя. І ці результати, які сьогодні вже є, — це лише старт процесу», — зазначив на відкритті заходу Петро Порошенко.

За його словами, громади активно розбудовують соціальні об’єкти, інфраструктуру, розвивають туристичну галузь. Також чимала увага приділяється забезпеченню інтернетом, телемедицині, Новій українській школі, інклюзивному навчанню. «Децентралізація — це країна без периферії. Ми передали гроші на місця. Тепер ви самі приймаєте рішення і несете відповідальність перед вашими громадами», зауважив Президент.

Також Петро Порошенко повідомив, що на порталі Open Budget (відкритий бюджет) з грудня оприлюднена інформація по всіх місцевих бюджетах України. По кожному населеному пункту можна побачити, як формується його бюджет: скільки власних надходжень, а скільки дотується державою. Також є можливість перевіряти витрати — куди і на що місцева влада спрямовує фінансовий ресурс.

«Одещині є чим пишатися. Мені дуже приємно, що в нас є ті ініціативи, це і освітні проекти, і проекти медицини. Так як ми говоримо під час таких засідань, тобто ми ж бачимо, що відбувається в різних регіонах, що можна буде взяти в Одеську область. Надходження місцевих бюджетів по області зросли із 6,3 млрд гривень у 2015 році до 16,2 млрд

- у 2018. А це ж не просто цифри, а відремонтовані школи та дитсадки, дороги, вуличне освітлення та забезпечення водою», — зазначив у свою чергу голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов.

«Україна — наша держава, стане великою країною вільних, заможних і щасливих людей»

«Реформи в Україні впроваджуються задля того, щоб відбувався розвиток та економічне зростання країни і це стало основою для подолання бідності. Ми це робимо для того, щоб Україна, наша держава, стала великою країною вільних, заможних і щасливих людей. Коли ми всі в це будемо вірити, ми зможемо реалізувати цю мету», — наголосив Президент України під час виступу на Раді регіонального розвитку та нагадав, що зроблено три великих кроки у подоланні бідності: монетизація субсидій, індексація пенсій та виплата індексації для тих, хто отримує пенсії на мінімальному рівні або нижче мінімального.

Як приклад реалізації мети він назвав підписання Угоди про асоціацію, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі, яка була ратифікована, незважаючи на протидію Росії, запровадження безвізового режиму, утворення Української Православної Церкви та отримання нею Томосу про автокефалію, ухвалення змін до Конституції тощо.

«Наша мета через реформи, через командний рух перемогти бідність. І з березня ми зараз робимо перші кроки. Ця соціальна підтримка надзвичайно важлива для громади»,

- наголосив Глава держави, — «Плоди нашої роботи також обов’язково будуть у майбутньому. Коли кожен житель міста, села, району, області на власній кишені відчує, що країна розвивається і йде вперед».

Індексацію пенсій пенсіонерам, які отримували найнижчі пенсії, та монетизацію субсидій Президент назвав серед тих кроків, які зараз здійснюються для підтримки найбільш вразливих верств населення.

Петро Порошенко наголосив, що зараз відкрито і другий фронт — фронт боротьби з бідністю.

Завдяки зростанню української економіки у державному бюджеті з’явилися кошти на підвищення мінімальних зарплат і пенсій. Із 1 березня 8 мільйонів пенсіонерів отримають збільшені пенсії. Загалом пенсії в середньому зростуть на 17-18%. Це друга індексація пенсій, яка була здійснена останнім часом. Раніше осучаснення пенсій відбулося наприкінці 2017 року. Така індексація пенсійних виплат відтепер проводитиметься щорічно, оскільки для цього з’явилися ресурси. А тим пенсіонерам, які отримують мінімальну або близьку до неї пенсію, і від індексації виграли небагато, держава компенсує різницю, яка сформувалася у попередні роки, виплативши по 2410 гривень: 1205 в березні і 1205 в квітні.

На сьогоднішній день, коли ми дивимося в очі пенсіонерам, нам є що їм сказати», — констатував Петро Порошенко і зазначив, що перші кроки щодо підвищення виплат пенсіонерам — це лише початок. «Я впевнений в тому, що ми не зупинимося на цьому шляху і наша єдність, яку ми продемонстрували, найближчим часом зможе принести конкретні результати і дасть нам можливість реалізувати додаткові кроки по подоланню бідності», — резюмував Президент.

«Ми бачимо — робиться саме те, що потрібно людям, що створює нову якість життя».

Президент підкреслив, що на початку реформи було надзвичайно важко знайти першопроходців, які здатні втілювати її в життя, вивчати досвід Німеччини, Польщі, Євросоюзу в цілому. «Як тільки з’явилися перші приклади, люди побачили, що на рахунках у територіальних громад з’являється більше грошей, і результати діяльності громад — краще», — зазначив Глава держави. Президент висловив слова вдячності лідерам громад за вже виконану роботу, але зазначив, що багато чого ще потрібно зробити. Він поділився власним баченням, що повинно бути в ОТГ, в місцевому самоврядуванні. «На моє глибоке переконання в кожній об’єднаній територіальній громаді мають бути дороги, якісні дороги. Нагадаю, що за два роки розпочатого за моєю ініціативою митного експерименту Одещина отримала 3,1 млрд гривень на будівництво доріг, вже збудовано та відремонтовано 455 км доріг», — зазначив він.

Глава держави підкреслив важливість забезпечення якісного водопостачання. «Ми наголошуємо на тому, що за європейськими стандартами, там де населення більше трьох тисяч мешканців, має бути центральне водопостачання. І це наш обов'язок, це наш стандарт», — зазначив Петро Порошенко.

«Школа за новими стандартами, як інфраструктурно, так і концептуально має бути новою. І ми почали реалізовувати цей проект», — назвав наступний напрямок розвитку громад Президент. «Я радий, що у нас вже є більше 500 шкіл в ОТГ, що відповідають стандартам нової української школи. Це — не витрати з бюджету, це — інвестиції в майбутнє», -зазначив Петро Порошенко та подякував і громадам, і вчителям, що здійснюють цю реформу.

Президент також особливо підкреслив важливість надання якісних медичних послуг. «Нагадаю, що ми запустили реформу сільської медицини. За гроші, що ми конфіскували в Януковича, будуємо амбулаторії в ОТГ з телемедициною. До речі, дехто скептично оцінює шанси на впровадаення телемедицини в ОТГ. Але через рік давайте ми оцінимо — хто був правий», — зауважив він.

Петро Порошенко наголосив на важливості повсюдного забезпечення доступу до Інтернету. «Не може працювати об’єднана громада, село, якщо в керівництва ОТГ, в пожежній частині, в школі немає Інтернету. Ми почали нову програму «Де світло — там Інтернет». Чому? Тому що в кожній сім’ї має бути Інтернет. Не має бути села, де немає Інтернету. Тому що це можливість для інтелектуального розвитку, для набуття нових знань. Це кваліфікація 21 століття», — сказав Президент.

За його словами, важливим також для розвитку громад є і розвиток туризму, особливо агротуризму в селах і ОТГ, бо це дасть можливості розвивати мінітуризм, гестхаузи тощо.

«Звичайно, не уникнути питання — де взяти гроші на перспективні проекти. Перше -громади вже отримали гроші завдяки децентралізації. Друге — це спільні проекти з Європейським Союзом. І я наголошую, якщо ми не схибимо, якщо ми будемо об’єднані, якщо ми продовжуємо наш рух в Європу, кількість європейських проектів буде лише збільшуватись», — наголосив він.

«Зараз за моїм дорученням в Міністерстві регіональної політики буде створено консультаційний центр щодо доступу до міжнародних фінансових ресурсів, і кожен керівник об’єднаної громади зможе мати доступ до них. Я впевнений в тому, що ми маємо отримати величезні переваги від нашого руху в Євросоюз», — підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, коли ми говоримо про вступ України до ЄС і НАТО, подачу заявки на вступ до ЄС у 2023 році, то йдеться, зокрема, і про підтримку з боку ЄС, про досвід країн Центральної і Східної Європи. «Ми все зробимо, щоб ви мали доступ до ресурсів, про які ми ведемо переговори з партнерами. Немає жодної моєї зустрічі з керівництвом Євросоюзу, щоб я не говорив про гроші», — також зауважив він.

«Я впевнений, що так само як вдалося зберегти міжнаціональний мир тут на Одещині, так ми збережемо і єдність, і мир в Україні», — заявив Петро Порошенко під час свого візиту до Одеси.

«Одеська область може багато що запропонувати туристам»

Під час роботи Ради регіонального розвитку Президент також підписав закон «Про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення».

Реалізація закону вирішує питання створення курорту державного значення в Одеській області, що стимулюватиме збереження та розбудову курортних територій. Втілення цих законодавчих змін допоможе збереженню та раціональному використанню природних лікувальних ресурсів та зростанню туристичного потоку до Одещини.

Керівник області Максим Степанов зазначив, що вже сьогодні Одещина приймає 6 млн туристів на рік.

В ході робочої поїздки до Одеської області Президент відвідав ярмарку «Скарби Одещини», де, спілкуючись з присутніми, зазначив, що Одеса є туристичною столицею України та морським і культурним центром держави: «Приємно, що сьогодні тисячі людей тут, на цій площі, відкривають сьогодні туристичні можливості: бачать чим славиться кожен район, бачать можливості зеленого, сільського, морського туризму. Україна може бути лідером у сфері туризму. Той, хто сумнівається в цьому, нехай приїде в Одесу і подивиться, яка вона красуня. В Україні не може бути туристичної периферії. В кожному селі ми розвиватимемо зелений туризм, в кожному місті — сучасну логістику для іноземного туриста». Крім того Петро Поро-шенко зауважив, що для подальшого розвитку туристичного напрямку потрібно мати і гарні дороги. «Ми завершили будівництво дороги Одеса-Рені і зараз приступаємо до будівництва ще низки доріг, які роблять Одесу логістичним центром», — також зазначив він.

«Ми ніколи не віддамо своєї землі»

Перебуваючи на різних заходах в ході візиту до Одеси, Президент Петро Порошенко неодноразово заявляв про те, що українці продовжуватимуть боротьбу за свою державу, відновлення її територіальної цілісності і суверенітету.

Президент особливо відзначав, що Одеса та одесити добре знають, що таке фронт боротьби з агресором, бо воїни 28-ї бригади ЗСУ боронять територіальну цілісність і суверенітет нашої держави, і що саме тут, в Одесі, п’ять років тому, 2 березня було прийнято першу резолюцію про виведення іноземних військ.

«На Приморському бульварі, на Думській площі біля Дюка я хотів би звернутися до Путіна. Ми, українці, — гордий народ. Ми волелюбний народ. Ми миролюбний народ. Ми точно не посягаємо на чужі території. Нам не треба жодного клаптика чужої землі. Але я хочу наголосити, що ми ніколи не віддамо своєї землі!», — підкреслив Глава держави під час спілкування з одеситами.

«Ми, українці, будемо битися за те, щоб повернути українську землю назад в Україну, а український прапор і український суверенітет повернути на окуповані території. Почуйте, ми не віддамо ні Крим, ні Донбас, ні Одесу, ні море — ні Чорне, ні Азовське, ні наш суходіл», — заявив Президент.

Петро Порошенко висловив думку, що російський Президент боїться українського народу через нашу нескореність та любов до волі. «Знаєте чому Путін боїться нас? Саме тому, що ми вільні. І ніхто і ніколи більше нас не зажене в московське ярмо», — наголосив Глава держави.

Президент висловив переконання, що Україна продовжить свій розвиток. За його словами, українці інтелектуальні й сильні, а значить, точно зможуть розвивати країну й зберегти її незалежність. «Моя мета — перетворити Україну на велику країну, справжнього регіонального лідера. І для цього є всі умови», — сказав він.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013