ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПРО СУБСИДІЇ ТА ІНКЛЮЗИВНУ ОСВІТУ
14.03.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22039) / Тираж: 8525

На початку апаратної наради голова облдержадміністрації Максим Степанов представив свого щойно призначеного першого заступника — Сергія Паращенка, фахового правника, підприємця, депутата обласної ради, який родом із Виноградівки Арцизького району. На цій посаді він відповідатиме за житлово-комунальне господарство, правоохоронні органи і цивільну оборону, екологію, будівництво та архітектуру.

Із ЖКГ, власне, й розпочали апаратну, конкретніше — з того, як триває процес нарахування і надання на Одещині субсидій.

З трибуни доповідала заступник директора департаменту соціальної та сімейної політики ОДА Тетяна Дементьєва. Призначення і нарахування субсидій для оплати спожитих житлово-комунальних послуг, сказала вона, — один з елементів соці-ального захисту державою вразливої категорії громадян. Нині в нашій області субсидії отримують понад 136 тисяч домогосподарств. Середній розмір допомоги становить близько 750 гривень. З березня ж, нагадала чиновниця, запроваджено монетизацію субсидій: громадянам виділяють «живі» кошти, якими ті розраховуються за спожите тепло, газ, воду… Відтак доступ до зручностей, завдячуючи бюджетній підтримці, зазначила, мають усі. Хочеш менше платити з призначеної державою суми — заощаджуй, а зекономлені гроші використовуй на свій розсуд.

Максим Степанов доручив департаменту посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо програми житлових субсидій: «Необхідно продовжувати роботу з інформування населення, незалежно від опалювального сезону. Люди повинні знати, на що вони мають право і як без будь-яких затримок отримати належну допомогу».

Наша область, ішлося на нараді, посідає лідерські позиції в державі за темпами розвитку інклюзивної освіти. Впродовж трьох останніх років кількість дітей, які навчаються за такою формою у школах і дошкільних закладах, зросла аж у шість разів (у 2016-у — 139, торік — 881). Більше сотні дітей з особливими освітніми потребами відвідують інклюзивні групи у дитячих садках, де вони перебувають разом зі своїми однолітками.

Варто нагадати, що в травні 2018-го Одещина приєдналася до національного проекту з розвитку інклюзивного освітнього середовища й виконує всі умови, передбачені проектом.

Інклюзивне освітнє середовище — це сукупність умов, способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їхніх потреб та можливостей.

Інклюзивно-ресурсні центри провадять діяльність з урахуванням таких принципів, як повага та сприйняття індивідуальних особливостей дітей віком від двох до 18 років, дотримання найкращих інтересів дитини, недопущення дискримі-нації та порушення її прав, конфіденційність, доступність освітніх послуг з раннього віку, міжвідомча співпраця.

«Наша провідна сьогодні мета — якнайшвидше охопити якісними послугами всіх дітей з особливими освітніми потребами. І щоб психологи постійно працювали не лише з ними, а й, у тому числі, з колективом, у якому вони навчаються, і з батьками інших дітей. Це надважливо для їх комфортної соціалізації», — підкреслив Максим Степанов.

У навчальних закладах області вже облаштовано дев’ять сучасних ресурсних кімнат та 140 кімнат психологічного розвантаження, в яких учні з особливими освітніми потребами отримують додаткові супроводжуючі корекційні та розвиткові послуги.

«У цьому році передбачена державна субвенція на підтримку дітей з особливими освітніми потребами в закладах професійно-технічної і до-шкільної освіти. Йдеться про три мільйони гривень. Ще майже 12 мільйонів гривень передбачено для організації інклюзивного навчання дітей з особливими потребами в закладах загальної середньої освіти», — коментуючи питання, зазначив директор департаменту освіти і науки ОДА Олександр Лончак.

Цими днями ще один інклюзивно-ресурсний центр запрацює у Татарбунарах. Загалом уже схвалені рішення про створення 28 таких центрів по всій області, що задовольнить потребу у них.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011