ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«УЧИТЕЛЬСЬКЕ ПОКЛИКАННЯ — ЦЕ І Є САМЕ ЖИТТЯ»
14.03.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22039) / Тираж: 8525

Бути справжнім учителем — це талант і дар від Бога. Вшановуючи педагогів, які безмежно віддані своїй професії, з повагою кажемо про них: учителі, які надихають.

Про те, як обрана професія стала її долею, розповідає вчителька молодших класів Одеської загальноосвітньої школи №55 Олена Василівна ГОНКІВСЬКА:

— Ще з дитинства мріяла про оту стежину, що веде до школи, хотіла стати вчителькою. До речі, навіть день мого народження припав на професійне свято освітян. Тож, як мовиться, мені сам Бог велів обрати цю професію.

Багато секретів учительської майстерності запозичила у мого класного керівника Ніни Петрівни Розлуцької, яку згадую з особливою повагою та вдячністю. Вона назавжди залишилася для мене тим маленьким далеким вогником, що освітив початок мого шляху. Але найважливіше те, що завдяки їй зрозуміла: вчителювання — це моє, і саме цій професії хочу присвятити своє життя.

Закінчивши педагогічний коледж, а згодом і Південноукраїнський педагогічний університет імені К.Д. Ушинського, повернулася у рідну школу, аби сіяти розумне, добре й вічне… Завжди хотіла працювати саме з маленькими діточками, які щойно переступили поріг школи в очікуванні чогось цікавого та незвіданого. Вони залюбки навчаються читати, писати і рахувати, а мені дуже подобається спостерігати за їхніми першими кроками та успіхами.

За 29 років, які тут працюю, відбулося чимало змін — як у зовнішньому вигляді школи, так й у методиках навчання та ставленні до дітей. Варто зазначити, що справжнім новатором, мудрим і добрим керівником є наш директор — Ірина Миколаїв-на Бадюк, самовіддана праця якої заохочує й нас, учителів, до творчого пошуку та самовдосконалення. Ми постійно беремо участь у різноманітних конкурсах, семінарах, конференціях, де спілкуємося з колегами, обмінюємося досвідом. І це дуже важливо, особливо зараз, коли у шкільній системі відбувається реформування.

Масштабні зміни торкнулися й нашої роботи: у цьому навчальному році ми почали працювати за програмою «Нова українська школа», яка передбачає багато цікавих нововведень. Кожен день у нас починається з того, що дітки обирають смайлик, який відповідає їхньому настрою. І я вже розумію, яким чином з кожним маю будувати спілкування. Завжди працюю над тим, аби згуртувати моїх учнів, дати їм відчути, що школа — це друга родина, де всі один одного підтримують, розуміють, допомагають…

Ці ж принципи передбачає «Нова українська школа» щодо впровадження інклюзивного навчання. У нашій школі є кілька діток з особливими освітніми потребами. Для них закуплено спеціальне навчальне обладнання. Крім учителів, з ними працюють помічники педагогів. І головне — ми виховуємо у дітей толерантність до їхніх особливих однокласників, допомагаючи яким вони стають добрішими, милосерднішими, у них зникають упередження.

Серед інновацій — застосування інтерактивної дошки, яка з’єднана з мережею інтернет, і це дуже допомагає у проведенні уроків. Розподіл навчання на тематичні тижні, сучасна методика із використанням відповідних зображень допомагають малечі щодня поповнювати свій словниковий запас, а робота з конструкторами «Лего» — навчитися будувати речення, формулювати думки й висловлювання, продуктивно працювати на уроках математики й малювання, розвивати творчу уяву, дрібну моторику, фантазію…

Проведення уроків планується таким чином, аби діти вміли взаємодіяти у колективі, маючи водночас змогу проявити власну творчу індивідуальність. Адже всі вони дуже різні за рівнем розвитку, тож завдання педагога навчити, аби сильні допомагали тим, хто трошки слабший.

Сучасному поколінню школярів важко саме запам’ятовувати інформацію, тож у програмі «Нової української школи» є чимало маленьких секретів для досягнення добрих результатів. Тут і малюнки, й ігри, і робота з інтер-активною дошкою, і ще багато різних цікавинок, за допомогою яких навчання дається легше, а матеріал засвоюється краще.

Аби діти не перевантажувалися, у класі є зона відпочинку, де можна посидіти на килимку, полежати, перевести на якусь хвилинку увагу з навчання, подивившись у вікно, порахувати пташок чи хмаринки… Певна річ, в успіхах дитини не останню роль відіграють і стосунки з батьками, усвідомлення дорослими, наскільки для неї важливо, аби мама чи тато цікавилися життям малечі, брали у ньому активну участь.

…Школярики лише знайомляться з чарівною Країною знань. Я ж докладаю максимум зусиль, аби їхня подорож у світ прекрасного була цікавою і легкою. Для мене важливо, аби те, що роблю, не втомлювало, а надихало. І коли це так, усвідомлюєш: учительське покликання — це і є саме життя.

Автор: Записав Сергій ПЕНЯЄВ.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 02.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011