ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЧИМСЬ ТА Й ВАБИТЬ УКРАЇНА...
28.03.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 24(22043) / Тираж: 8525

Якщо в чомусь Україна не пасе задніх, то це в туризмі. За даними Мінекономрозвитку, вже у 2016-у Україна потрапила до тридцятки найпривабливіших для іноземних туристів країн, посівши 27-у позицію й обійшовши Ірландію, Швейцарію, Сингапур та ще півтори сотні держав, про що повідомив BusinessViews. У 2017-у, за даними Світового банку, ми успішно перемістилися на 25-у позицію, яку, за попередніми оцінками, зберегли і в 2018-у.

Звернувши увагу на такі привабливі показники, «Укрінформ» не міг не поцікавитися детальніше: скільки ж і звідки найбільше до нас приїздить іноземних туристів та що вони хочуть побачити?

За даними Світового банку, в 2017 році Україну відвідали 14,2 мільйона іноземних туристів. Це більше за кількість мандрівників у Сингапурі, Данії, Ісландії, Чехії, Швейцарії, Норвегії, Австралії, Швеції, Новій Зеландії та багатьох інших країнах, відомих давньою історією, унікальними пам’ятками та красивою природою. Звісно, Франція з її Парижем та Ейфелевою вежею так і продовжує залишатися найпопулярнішою у світі: позаторік там побували 86,8 мільйона туристів. Далі за нею у рейтингу — Іспанія та США, які прийняли, відповідно, 81 мільйон та 77 мільйонів гостей з-за кордону.

Цифри Світового банку щодо України збігаються з даними нашого Держстату за 2017 рік, який зафіксував, що порівняно з 2016-м іноземних туристів побільшало у нас майже на мільйон — із 13,3 до 14,2 мільйона. Практично такі ж цифри наводить і Мінекономрозвитку, щоправда, там уже знають статистику і за 2018-й: показник в’їзного туризму залишився на рівні 2017-го — тобто трохи більше 14 мільйонів.

Утім, за словами керівника Центру розвитку туризму Володимира Царука, підрахувати реальну кількість іноземців, які приїздили в Україну як туристи, досить складно. «У нас все ще залишається радянський принцип підрахунку, який виходить з даних Держприкордонслужби про перетин кордону іноземними громадянами, — пояснює він. — Тобто є велика кількість тих, хто побував в Україні просто транзитом, або тих, хто приїздить до нас за певними товарами. У сусідній Польщі, скажімо, інший принцип: там усі готелі, хостели тощо звітують про кількість іноземних відвідувачів, які провели в апартаментах бодай одну ніч. Це, звісно, дає змогу говорити про точнішу статистику».

Традиційно лідерами за відвідуванням України є громадяни прикордонних країн — Молдови (4,4 мільйона за 2018 рік), Білорусі (2,6 мільйона), Росії (1,5 мільйона), Польщі (1 мільйон), Угорщини (915 тисяч), Румунії (740 тисяч). Але, як зазначив вище голова Центру розвитку туризму Володимир Царук, тут потрібно розуміти, що ці дані ґрунтуються на кількості перетинів кордону, коли, буває й таке, одну й ту ж людину фіксують кілька разів. Особливо це показово на прикладі Молдови, населення якої станом на 2017 рік становило 3,5 мільйона. Тобто велика кількість приїжджих з прикордонних країн не обов’язково є показником туристичної привабливості, а, як це часто буває, маркером тісних родинних, бізнесових, торгових зв’язків з потребою відвідувати сусідню державу.

Щоправда, у звіті Мінекономрозвитку показова інша туристична тенденція за минулий рік: зросло відвідування України громадянами з не прикордонних країн, причому відчутно: Великобританії — на 47,3%, Китаю — на 38,8%, Литви — на 23,4%, Ізраїлю — на 21,7%, США — на 19,7%, Чехії — на 16%, Італії на — 15,4%, Німеччини — на 13,3%, Франції — на 9,2%, Болгарії — на 7,9%. У Мінекономрозвитку такі зміни пояснюють активізацією просування України на міжнародному туристичному ринку, двостороннього співробітництва, візової лібералізації, збільшення пропозицій прямого та бюджетного авіасполучення.

Водночас є ще одна позитивна тенденція: за підсумками 2018-го сукупні надходження від туристичного збору та податкових платежів з туристичної галузі зросли на 20,7% — до 4,2 мільярда гривень. Це — загальні витрати на туризм як іноземних мандрівників, так і наших громадян, що відпочивали в Україні. Сюди включені й надходження від туристичного збору, які теж зросли — на 29,2%, склавши 90,7 мільйона гривень.

Найвідвідуванішими місцями для іноземних туристів є Карпати, а також міста Київ, Львів, Одеса та Чернігів. Володимир Царук зазначає, що іноземців, які приїздять в Україну як туристи, передусім цікавить гастрономічний туризм, на другій-третій позиціях — визначні місця та розваги, хоча, звісно, свою роль тут відіграють унікальні особливості кожного регіону, куди приїздять гості з-за кордону.

Трохи дивно, але початок туристичного сезону 2019 року виявився дещо несподіваним для в’їзного туризму, про що розповіла голова правління Української асоціації гідів Яніна Гаврилова: «Представники готелів стверджують, що січень-лютий були дуже слабкими за туристичним потоком іноземних відвідувачів. Ті, хто планував подорожі й бронював місця заздалегідь — відмовлялися. Втім, зараз ситуація вже краща».

Про те, що Україна стає дедалі популярнішою серед іноземних відвідувачів, свідчить, зокрема, і те, що CNN, одна з найвідоміших телекомпаній світу, склала окремий рейтинг із топ-11 туристичних міст нашої країни. До нього ввійшли Львів, Чернівці, Умань, Київ, Переяслав-Хмельницький, Харків, Чернігів, Одеса, Мукачеве, Ужгород та Кам’янець-Поді-льський.

«В Україні є безліч прекрасних місць з великою кількістю туристичних заходів. І хоча відвідування деяких регіонів рекомендується уникати через наявність там сепаратистів, однак велика частина цієї величезної країни відкрита для турбізнесу. Жваві міста, стародавні замки, приголомшлива сільська місцевість, різноманітність ландшафтів та гостинність — усе це робить Україну особливим місцем, незалежно від її проблем», — пишуть укладачі рейтингу. У Києві вони рекомендують відвідати два об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — Києво-Печерську лавру (Монастир печер) і Софійський собор, а також Андріївський узвіз і Будинок з химерами. Львів називають «культурною столицею України з найбільш приголомшливою архітектурою в країні», а Чернівці — «перлиною Західної України» і «Маленьким Віднем».

Автор: Юлія ГОРБАНЬ

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012