ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У ПРАВИЛЬНОМУ НАПРЯМКУ, АЛЕ ПОКИ ЩО НАВПОМАЦКИ
28.03.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 24(22043) / Тираж: 8525

Дані соціологічних досліджень свідчать, що 63 відсотки громадян позитивно сприймають реформу місцевого самоврядування. Чому ж у такому разі вона не набирає очікуваних темпів, бо на цей час могли мати в Україні не менше 1500 ОТГ, а є лише трохи більше 800?

Відповідь на це досить непросте запитання стала темою розмови в Одеському центрі розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), присвяченої результатам роботи об’єднаних територіальних громад області у 2018 році та планам щодо реалізації децентралізаційної реформи у 2019-у.

Доповідали директорка ЦРМС Юлія Молодожен і радники центру Олеся Голинська та Євгенія Генова.

«В Україні децентралізація стала незворотним процесом, адже динаміка об’єднання громад, попри всі недопрацювання та проблеми, є позитивною, і кількість ОТГ уже перевищила половину від планованої», — зазначила Юлія Молодожен.

У новостворених громадах Одещини, шляхом державної субвенції, фінансується робота 11 опорних шкіл із 21 філією, де навчаються 5834 учні. З метою впровадження концепції Нової української школи, створення нового освітнього простору для цих навчальних закладів на кошти освітньої субвенції (майже 10,5 млн грн) та завдяки співфінансуванню з місцевих бюджетів (близько 6 млн грн) закупили дидактичне обладнання, меблі, комп’ютерні та мультимедійні засоби, облаштували робочі місця вчителів. Для семи шкіл придбано автобуси на суму майже 12 млн грн.

Загалом за рахунок коштів інфраструктурної субвенції (це 95,4 млн грн) на Одещині реалізовано 134 проекти. Найбільшу кількість з них торік втілили Куяльницька (40) і Знам’янська (19) сільські ОТГ.

Громади поступово вчаться самостійно вишукувати джерела бюджетних поповнень. Зокрема, інвентаризують земельні ділянки і замовляють проведення експертиз для визначення їх нормативної грошової оцінки, запроваджують у сільрадах посади інспекторів з питань праці для легалізації прихованих працівників, ведуть перемовини з фермерами для укладання договорів оренди землі із селянами-пайовиками тощо.

Це дуже непросто, оскільки люди не звикли самостійно приймати рішення, особливо фінансові. Рані-ше останнє слово (кому, скільки і на що саме виділити) було за начальством з району чи з області.

Ми, на відміну від сусідів, і досі не маємо перспективного плану формування територій громад Одещини, проект якого не затверджений обласною радою. Реформування — політика держави, яку пропагує й обласне начальство, але при цьому — це процес добровільний, без примусу зверху. Не мати наразі навіть чернетки області, поділеної на ОТГ, — це рухатися навпомацки.

Часто інтереси виборців зраджують парламентарії, які не спромоглися ухвалити всі законопроекти, необхідні для подальшої реалізації реформ. Серед таких — і місцеві обранці, які на словах, коли потрібні були голоси людей, підтримували зміни, обіцяли допомагати, а потім забули про ті обі-цянки.

Радник ЦРМС з питань управління місцевими фінансами Олеся Голинська наголосила, що за результатами діяльності в 2018 році три об’єднані територіальні громади Одещини увійшли до двадцятки кращих в Україні за бюджетними показниками: Авангардівська (друге місце серед ОТГ з чисельні-стю населення від 10 до 15 тисяч), Шабівська — 14-е, і Біляївська — 16-е. Середній показник доходів на жителя ОТГ в нашій області становить 4200 гривень, а в Авангадівській ОТГ — сягнув 15 тисяч.

Трапляється, що процес реформи на місцях гальмують впливові агрохолдинги та бізнес-структури, в розпорядження яких селяни передали свої паї. Дуже просто «переконати» людину, яка живе з того, що їй виплатить орендатор, чи яка працює на нього, у тому, що ніякі зміни не потрібні, що нехай усе залишається так, як є.

Не кожна громада має сьогодні яскравого, грамотного і пробивного лідера, авторитетну людину, яка бачить розвиток території на три кроки вперед.

Вкрай повільно процес децентралізації триває на півдні нашої області, де люди живуть заможніше від інших. Часто вони ніби й не проти об’єднатися, але хочуть зробити це за національним принципом. Хтось чекає виборів, інших змін.

Отак одне до одного — і реформа місцевого самоврядування, попри всі досягнення, відверто пробуксовує.

Представникам ЗМІ презентували на зустрічі ілюстроване видання про роботу ОТГ області, в якому доступно подані бюджетні, інфраструктурні та інші показники. Його можна переглянути й на офіційному сайті центру і зробити з поданої інформації власні неупереджені висновки.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012