ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ІСТОРІЯ НЕ ДАЄ ШАНСІВ, КОЛИ НИМИ НЕХТУЮТЬ
20.04.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 31(22050) / Тираж: 8525

У середу в бібліотеці ім. Михайла Грушевського відбулася надзвичайно цікава книжкова презентація. Заступник директора галузевого державного архіву, Служби безпеки України, кандидат історичних наук Анатолій Хромов запрезентував унікальне під усіма оглядами видання. Це книга з досить промовистою і, без сумніву, дуже актуальною назвою — «Горе переможеним».

Два слова, які під нинішню пору — ми навіть не можемо собі уявити — є гранично актуальними. А разом з наступними двома словами заголовку — «Репресовані міністри Української революції» — становлять певний месидж — посил до інтелекту, розуму й серця кожного громадянина, для котрого Україна є найбільшою цінністю.

Останнім часом багато відбувається різних подій у контексті 100-річчя Української революції. Це історична тема. А історія, звісно ж, має спонукати не лише до роздумів над її фактами, а й до засвоєння помилок, допущених у минулому, щоби не наступати знову на ті самі граблі (останнє, втім, є характерною рисою національного характеру). З огляду на різні причини засвоїли ці уроки далеко не всі.

— Ця книга є застереженням нам усім. Це приклад того, що може трапитися з нами всіма у випадку продовження гібридної війни далі углиб країни, — сказав, поміж іншого, презентант видання. — Не агітую і не хочу агітувати. Одначе ця книга має спонукати українців поставитися відповідально до свого вибору.

А тепер — довга цитата з видання.

«Горе переможеним» (vae victis — лат.) — так звучить українською крилатий латинський вислів. Матеріали цієї книги засвідчують, що ця начебто очевидна істина, зафіксована древніми римлянами, залишається й нині актуальною.

У цій книзі зібрано історії двадцяти трьох українських міністрів періоду першої незалежності. Кожен з них сплатив свою ціну поразки. Переважну більшість неодноразово, двічі та тричі, заарештовували під час чотирьох хвиль політичних переслідувань в СССР.

Історії репресій українських високоурядовців Української Народної Республіки та Української Держави є доброю нагодою ще раз спробувати скласти іспит незалежності та розбудови ефективної держави. При цьому ми вже не маємо права на помилку».

Горе переможеним (вже без лапок)… Горе тим, котрі у ті буремні, як нині кажемо, роки, не змогли домовитися між собою про те, якою бути Україні; котрі не зуміли звільнитись від сліпої віри в добросусідство з тими, хто століттями прагнув знищити українську ідентичність, а коли, нарешті, зрозуміли, або й до кінця не дотямили своїх помилок (а декотрим дійшло аж на еміграції), було вже запізно. А хто лишивсь і повірив новій владі, той невдовзі опинився в Сибіру, на Соловках чи Колимі… Ніхто не сховався навіть у Європі: в 1945-у СМЕРШ розшукав багатьох, а далі вони зникали на просторах ГУЛАГу. Хоч були це люди вже дуже поважного віку.

Три хвилі жахливих репресій зазнала Україна в тих роках. Вони почалися ще до повної окупації УНР, у 1919-у. Друга хвиля — згортання та розгром українізації: 1929—1935 роки. А третя — апогей масових комуністичних репресій, названих Великим терором: 1937-й—1938-й. Й одразу по війні — зачистка Центрально-Східної Європи.

Книга вповідає лише про репресованих міністрів всіх урядів УНР та про тих, хто виконував обов’язки міністрів. Про 23 осіб, яких судили не за статтею кримінального кодексу, а лише за посаду, наприклад: «гетманский министр». І це лише вершина айсберга тих репресованих патріотів, котрі боролися за Українську державу. Ми бачимо групові фотографії чільних діячів тодішньої держави, Армії УНР (травень 1921 р.), а наступне фото — вони вже обвинувачені у «справі уряду УНР», у залі засідань судового процесу у «справі СВУ» (м. Харків, 1930 р.).

У книжці 238 сторінок архівних документів і — жодного дописаного слова. І з кожної сторінки до нас не волають — до нас моляться їхні душі: не повторіть наших помилок, не втратьте Україну. Ще одного шансу історія може не дати.

Автор: Роман КРАКАЛІЯ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013