ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




БОРОТЬБА ЗА УКРАЇНУ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ
02.05.2019 / Газета: Окна / № 8(553) / Тираж: 5002

21 квітня сталося те, що сталося: переважна більшість українців обрала на пост президента недосвідченого В. Зеленського, якому ще доведеться довго вчитися державотворчості. Ми, прихильники П. Порошенка, маємо визнати перемогу В. Зеленського та його прихильників і поздоровити їх. Хоча я особисто вважаю цей вибір хибним. Утім, дуже хотів би, щоб В. Зеленський своїми діями на посту Президента України довів, що я помиляюся.

У своєму виступі після оголошення перших даних екзит-полу П. Порошенко запевнив, що поздоровить В. Зеленського з перемогою, а також виявив шляхетну готовність надати йому будь-яку допомогу. Те, що Зеленський подякував Порошенку за це і сказав, що за потреби звертатиметься до нього за порадою, дає надію: трансформація влади в Україні відбудеться цивілізовано і без конфронтації.

На долю президента П. Порошенка і його партнерів — керівників урядів А. Яценюка та В. Гройсмана — випав найтяжчий і найдраматичніший період в історії незалежності України, пов’язаний з неспровокованою агресією путінської Росії — анексією Криму та окупацією частини Донбасу. Завдячуючи героїчним зусиллям П. Порошенка, його команди і сотень тисяч українських патріотів, Путін не зміг піти далі Донбасу і не вирішив жодного зі своїх завдань: ні визнання анексії Криму, ні перетворення Сходу і Півдня України на «Новоросію», а решти України — на «Малоросію», ні федералізації України, ні відмови України від курсу на вступ до ЄС та НАТО. Багато сил П. Порошенко доклав до створення нової української армії й розвитку ОПК, посилення євроатлантичної інтеграції України.

Я не знаю жодної країни у світі, в якій під час воєнних дій зростала б економіка. У нас же впродовж останніх років відбулося підвищення зарплат і пенсій для переважної більшості громадян. Починаючи із 2015-го П. Порошенко приділяв надзвичайно велику увагу децентралізації, і сьогодні ми вже маємо перші позитивні зрушення у цій великій справі. За його сприяння відбувся подальший розвиток гуманітарної сфери і культури країни. На початку 2019 року завдяки титанічним зусиллям П. Порошенка сталося омріяне українцями протягом багатьох століть диво — отримання від Вселенського патріарха Варфоломія Томосу, документа на право створення не залежної від Москви Православної церкви України (ПЦУ). На мій погляд, П. Порошенко продовжив справу князя Володимира Великого – хрестителя України-Русі. Створення ПЦУ дозволяє українцям остаточно звільнитися від ідеологічного й духовного московсько-ординського зомбування. Лише одне здобуття Томосу вводить ім’я П. Порошенка в історію України навіки. І те, що зараз відбулися демократичні й прозорі вибори Президента України, є ще однією його заслугою перед українським народом.

Сьогодні ми маємо подякувати П. Порошенку за все те добре і важливе, що йому разом з нами вдалося здійснити впродовж минулих п’яти років. В. Зеленському є з кого брати приклад і в кого вчитися. За оцінками вітчизняних та іноземних експертів, за п’ять років свого президентства П. Порошенко зробив для України більше, ніж усі попередні президенти разом узяті. І це справді так.

П. Порошенко заявив, що залишиться в політиці й надалі і разом зі своєю партією БПП «Солідарність» продовжить у парламенті працювати для реалізації всіх тих планів і реформ, які він започаткував на посту глави держави. Переконаний, що його прихильники й надалі його підтримуватимуть. Боротьба за Україну продовжується. Через кілька тижнів П. Порошенко покине кабінет на Банковій, але він залишиться загальновизнаним сильним і мудрим лідером української нації. І сьогодні ми, його прихильники і виборці, заявляємо, що разом з ним і його партією БПП «Солідарність» продовжимо боротьбу за європейську Україну. Думаю, що найголовніші завдання на наступні півроку — зберегти нинішній склад парламенту, а в жовтні обрати нову проукраїнську Верховну Раду, яка могла б компенсувати слабкість і некомпетентність новообраного глави держави.

Посада Президента ще не робить автоматично того, хто її обіймає, лідером національного масштабу. І ми маємо такий сумний приклад в особі В. Януковича. На мій погляд, у В. Зеленського є шанс пройти важкий і тернистий шлях становлення як Президента України, якщо у нього вистачить розуму, політичної волі й мудрості використати величезний досвід та широку політичну ерудицію свого опонента П. Порошенка, призначивши його, щонайменше, на посаду свого головного радника з питань державного будівництва і зовнішньої політики. Переконаний, що такий неординарний крок В. Зеленського був би позитивно оцінений не тільки більшістю його виборців, а й виборців П. Порошенка і тим самим об’єднав би Україну. Переконаний, що такий крок був би позитивно сприйнятий і на міжнародній арені, де П. Порошенко користується великим авторитетом. Такий крок В. Зеленського сприяв би стабільності розвитку України і незворотності курсу на євроатлантичну інтеграцію. Такий крок сприяв би також надходженню іноземних інвестицій і прискоренню економічного розвитку України. Звісно, не факт, що П. Порошенко і В. Зеленський змогли б співпрацювати, але спробувати можна. Головне на цьому шляху — це переступити через власні амбіції заради України. Все для України і нічого особистого!

Дуже не хотілося б, щоб усе те позитивне, з величезними зусиллями здійснене під час президентської каденції П. Порошенка, було розтринькане й відкинуте тільки тому, що це зробив П. Порошенко, спираючись на підтримку Верховної Ради та українського народу. Ми, переконаний, нарешті маємо прийти до спадкоємності державної влади і до збереження та посилення основних трендів розвитку українського суспільства. Такий крок В. Зеленського став би ноу-хау у сфері розвитку не тільки української, а й світової демократії. І було б добре, якби про такий намір В. Зеленський оголосив уже під час своєї інавгурації.

Автор: Олексій ВОЛОВИЧ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015