ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЯК ПОПЕРЕДИТИ ПОРУШЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
04.05.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 34(22053) / Тираж: 8525

Зупинення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень є одним з основних і доступних громадянам способів захисту їхньої власності.

2.11.2016 набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» від 6.10.2016 № 1666-VIII, відповідно до якого власники нерухомого майна отримали право за заявою накладати заборону на відчуження своєї нерухомості.

Так, згідно з частиною першою статті 25 закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» проведення реєстраційних дій зупиняється не лише на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, а й на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна.

Рішення суду або заява власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій реєструється у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі — Державний реєстр прав).

Про зупинення реєстраційних дій на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій державний реєстратор невідкладно повідомляє власника об’єкта нерухомого майна.

Державний реєстратор при внесенні відповідних відомостей має впевнитися у тому, що таку заяву подає саме власник нерухомого майна та встановити його особу. Факт належності майна особі, яка звертається із заявою про заборону вчинення реєстраційних дій, можна встановити або за допомогою перевірки відомостей, що містяться в Державному реєстрі прав, або за допомогою поданих заявником правовстановлюючих документів — у випадку, якщо реєстрація права власності у Державному реєстрі прав не проводилася.

Слід зауважити, що реєстрація заяви про заборону вчинення реєстраційних дій в Державному реєстрі прав здійснюється безоплатно.

У разі подання заяви про заборону вчинення реєстраційних дій власник має 10 робочих днів для надання судового рішення про заборону відчуження нерухомого майна. Якщо таке рішення буде надане, реєстратор зупиняє проведення реєстраційних дій щодо такого майна до вирішення судом спору по суті позовної заяви. У разі неподання такого рішення суду державна реєстрація прав поновлюється та розгляд документів продовжується державним реєстратором на загальних підставах.

Варто зазначити, що наразі чинним законодавством не передбачено обмежень щодо кількості заяв, які можуть бути подані власником нерухомого майна для захисту своїх прав як до спливу десятиденного терміну, так і після.

Реєстраційні дії також відновлюються, якщо власник за власною ініціативою відкличе подану заяву про заборону вчинення реєстраційних дій. Окрім цього, реєстраційні дії можуть бути відновлені на підставі рішення суду про скасування рішення суду, що було підставою для прийняття рішення про зупинення проведення реєстраційних дій.

Про відновлення реєстраційних дій (крім відновлення реєстраційних дій на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна щодо відкликання власної заяви про заборону вчинення реєстраційних дій) державний реєстратор невідкладно повідомляє власника об’єкта нерухомого майна.

Отже, з метою попередження захоплення майна власник може тимчасово зупинити реєстраційні дії шляхом подання заяви про заборону вчинення реєстраційних дій до суб’єкта державної реєстрації прав і має час звернутися до суду для отримання судового рішення про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна.

Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013