ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПІДСТУПНІСТЬ РОДИМКИ
16.05.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 37(22056) / Тираж: 8525

Наша область активно приєдналася до Всеукраїнського дня діагностики меланоми: в усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги сімейні лікарі пропонували пацієнтам пройти огляд родимок і розповідали про профі-лактику злоякісних новоутворень шкіри. За попередніми підрахунками, в акціях взяли участь до трьох тисяч осіб.

Меланома, застерігають медики, — одна з найбільш злоякісних пухлин, яка виникає з клітин шкіри, що продукують пігмент меланін. Вона викликає раннє метастазування — від кількох місяців до року. Водночас, при виявленні на початковій стадії меланома успішно лікується.

До факторів ризику розвитку меланоми належать: ультрафіолетове випромінювання (ризик підвищує не тільки природне сонячне світло, але й солярій); фенотип (люди зі світлою шкірою, блакитними очима, світлим волоссям більше схильні до ризику); сонячні опіки, особливо перенесені в дитинстві; множинні (більше півсотні) родимки на тілі; вік старше 50 років.

У рамках міської програми «Здоров’я» всі амбулаторії сімейної медицини Одеси оснащені дерматоскопами. Є такі прилади й у районах. Це полі-пшило доступність діагностики захворювань шкіри, адже для обстеження родимок не обов’язково відвідувати спеціалізований заклад, а можна пройти огляд у свого сімейного лікаря. Він підкаже, як діяти далі, якщо є проблема.

До лікаря ж слід звернутися негайно при будь-яких змінах зовнішнього вигляду родимок, а це: асиметрія (здорова родимка — симетрична, виняток — плями, несиметричні від народження); родимка має нерівні, нечіткі краї; кровоточивість чи будь-які виділення з неї; забарвлення (родимка різнокольорова, змінила колір, з’явилися вкраплення); розмір (родимка почала рости, поява безлічі дрібних цяток поруч, раптова поява і швидкий ріст нової родимки); динаміка (якщо з’являються скориночки, випадає волосся, пропадає шкірний малюнок, з’являється запальний «віночок» довкруж родимки).

Для видалення меланоми не підходять лазер і радіохвильове випромінювання — тільки хірургічне видалення в спеціальному закладі для мінімізації ризику метастазування. Багато пацієнтів вважають родимки косметичним дефектом і звертаються за їх видаленням до косметолога. Але перед цим обов’язково потрібно звернутися до сімейного лікаря або дерматолога для проведення дерматоскопії.

Найлютіший ворог родимок — відкрите палюче сонце, відтак у літню пору бажано обмежити перебування на ньому до мінімуму.

Автор: Підготувала Яна СТАСІНА.

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011