ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НАЙБIЛЬША НЕБЕЗПЕКА — «МОВНI ФАНАТИКИ»
25.05.2019 / Газета: Порто-франко / № 18(1458) / Тираж: 22000

Новий мовний закон викликав бурну суперечку. Вiн маε як палких прихильникiв, переважно з т. зв. «групи 25 %» (тобто тих, хто голосував за П. Порошенка), так i нищiвних критикiв.

Нам здалося важливим та показовим звернутися до думок професора Романа ШПОРЛЮКА — видатного украïнського iсторика, дiйсного члена Наукового товариства iменi Шевченка i Украïнськоï вiльноï академiï наук, доктора iсторичних наук, колишнього директора Украïнського наукового iнституту Гарвардського унiверситету (Кембридж, Массачусетс, США).

«1 грудня мiльйони людей, якi вважають рiдною росiйську мову, проголосували за незалежнiсть. Виходячи з цього, громадяни, для яких украïнська — рiдна, отримують певнi полiтичнi i моральнi зобов`язання перед ними. Якщо ми дiлитимемо населення на «основне» та «нацiональну меншину», то незабаром зiткнемося з перспективою територiального й етнiчного розпаду Украïни».

«Народ Украïни за суттю своεю двомовний, росiйська мова — природна мова для мiльйонiв людей, якi мешкають в Украïнi».

«Якщо украïнська держава хоче завоювати i зберегти лояльнiсть своïх росiйськомовних громадян, вона повинна прив`язати ïх до Украïни. Нехай в Украïнi будуть кращi росiйськi театри, унiверситети, школи».

«Найлегший спосiб знищити Украïну — це розпочати украïнiзацiю неукраïнцiв... Найбiльшою небезпекою для незалежноï Украïни ε мовнi фанатики».

«Сучасна украïнська модерна нацiя не мусить бути обов'язково етнiчною в такому розумiннi, якому ïï приймали в Галичинi на початку ХХ ст.».

«Украïнська мова повинна зазвучати в Криму, на Донбасi, в Одесi, але ïï природне поширення там — процес, який вимагаε змiни поколiнь. Якщо ж ви хочете мати п`ятирiчний план украïнiзацiï — ви знищите Украïну».

(Треба) вiдкинути думку, що украïнця впiзнають за тим, наскiльки вiн володiε украïнською мовою. Нинi украïнця необхiдно оцiнювати за тим, наскiльки вiн хороший як громадянин Украïни».

«Можна бути дуже хорошим росiйськомовним украïнцем».

«Не треба думати про украïнцiв та неукраïнцiв з етнiчного погляду, краще цiнувати той громадський договiр усiх громадян Украïни, пiдписаний 1 грудня 1991 року на референдумi, що став актом створення украïнськоï полiтичноï нацiï.

«Людям, якi живуть в Украïнi, мову треба знати, але одночасно гарантувати свободу говорити мовою, якою хочеш».

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013