|
НЕ ПСУЙ ЛИЧКО, ПОЛУНИЧКО!
31.05.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 40(22059) / Тираж: 8525
Полуниця, дуже смачна і така ж корисна, водночас, через обробку її фунгіцидами та інсектицидами, очолює перелік найзабрудненіших продуктів, застерігають у Міністерстві охорони здоров’я України. У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім ягід містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. До речі, вміст цього вітаміну не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику. Полуниці містять також вітамін К та фолієву кислоту. У них багато калію та магнію — мікроелементів, яких часто в організмі бракує. Ці ягоди багаті на низку глікозидів — біологічно активних сполук, що так чи інакше сприяють молодості та відновленню. Як підтверджують дослідження, полуниця має антиоксидант-ну, протизапальну, нейропротекторну дію. «Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати», — зазначають у МОЗ, заодно зауважуючи, що консервовані, знебарвлені ягоди не мають таких властивостей — всі біологічно активні елементи містять лише природно червоні. За даними МОЗ, алергія на полуницю є десь у в 6—8% дітей та 9% дорослих. «Алергія небезпечна тим, що алерген може спричинити анафілактичний шок — масивну імунну реакцію, яка призводить до ускладнення дихання… Головний алерген полуниці, який називається Fra1a, дуже схожий на алерген березового пилку. Кожна третя людина, в якої є алергія на березовий пилок (про неї можуть свідчити нежить, набряклий ніс і сльози на початку весни), після вживання полуниці матиме дерматит», — інформують у відомстві. Відтак рекомендують: для тих, хто схильний до атопічного дерматиту, та дітей, якщо їм уперше давати ці ягоди, можна приготувати полуничне пюре і прокип’ятити його 10 хвилин — алерген при нагріванні знешкоджується, а вітамін С та біологічно-активні сполуки за цей час повністю не зруйнуються. А от бланшування або обробка овочів та фруктів парою, зауважують у міністерстві, потрібні перед заморожуванням на зиму. Це спиняє дію ферментів, які руйнували б вітаміни чи антиоксиданти (аскорбіназу та поліфенолоксидазу). У МОЗ спростовують міф щодо шкоди полуниці для вагі-тних та молодих матерів. «Якщо в жінки нема алергії на полуницю, обмежувати раціон не варто. Стратегія «уникнення алергенів про всяк випадок», якою довгий час керувалися, не показала жодної ефективності. Не варто також відкладати контакт дітей з потенційно алергенними продуктами до трьох років. Насправді ранній контакт дітей з їжею знижує ризик алергії на неї», — зазначили у відомстві. Водночас медики наголошують: у всьому світі полуниця очолює перелік забруднених продуктів, так звану «брудну дюжину», оскільки її обробляють фунгіцидами та інсектицидами, щоб перешкодити появі плісняви та хвороб рослин. «Засоби захисту рослин — це не абсолютне зло, як прийнято вважати. Якщо не захищати рослин та врожай, залишаться лише збанкрутілі фермери й порожні прилавки. Але важливо користуватися безпечними, сертифікованими, визнаними в усьому світі фунгіцидами та інсектицидами. Засоби захисту рослин слід вносити в належний час і в правильному дозуванні. Пестициди з часом руйнуються, і в кінцевому продукті їх буде менше», — пояснюють у МОЗ, але й застерігають, що, на жаль, в Україні вільно продаються канцерогенні, нейротоксичні, отруйні чи шкідливі для гормональної системи засоби захисту рослин, як-от метилйодид, метил-бромід, хлорпікрин (відомий як іприт), піраклостробін. А ще медики підкреслюють: «Насправді полуниці небезпечні не лише алергенами. Вони можуть бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А, якщо вирощені на забруднених фекаліями полях або якщо їх збирали хворі на гепатит А люди. Тому ще раз: ягоди слід вирощувати з використанням сертифікованих засобів захисту та добрив і завжди ретельно їх мити перед споживанням». Мити навіть тоді, коли на вигляд вони видаються чистими. «Найкраща науково обґрунтована порада: залити водою із содою (10 г на 1 літр), залишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк», — рекомендують у МОЗ. За словами медиків, наразі нема доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив, бо й навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоча, звісно, менше. «Сертифікована органічна продукція і вирощена на городі — це різні речі, пам’ятайте про це. Якщо ви бачите зіпсовані ягоди — знайте, що фунгіциди більше не діють і така партія полуниць відносно безпечна. Тільки не забудьте їх помити й викинути всі зіпсуті», — зауважують у МОЗ. Автор: -
|
Пошук:
Автор
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию
Під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, Одеська національна наукова бібліотека, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» за сприяння Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Українського інституту книги, Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» та Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс» проводять Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині».
Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015 |