ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НЕ ПСУЙ ЛИЧКО, ПОЛУНИЧКО!
31.05.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 40(22059) / Тираж: 8525

Полуниця, дуже смачна і така ж корисна, водночас, через обробку її фунгіцидами та інсектицидами, очолює перелік найзабрудненіших продуктів, застерігають у Міністерстві охорони здоров’я України.

У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім ягід містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. До речі, вміст цього вітаміну не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику. Полуниці містять також вітамін К та фолієву кислоту. У них багато калію та магнію — мікроелементів, яких часто в організмі бракує. Ці ягоди багаті на низку глікозидів — біологічно активних сполук, що так чи інакше сприяють молодості та відновленню.

Як підтверджують дослідження, полуниця має антиоксидант-ну, протизапальну, нейропротекторну дію. «Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати», — зазначають у МОЗ, заодно зауважуючи, що консервовані, знебарвлені ягоди не мають таких властивостей — всі біологічно активні елементи містять лише природно червоні.

За даними МОЗ, алергія на полуницю є десь у в 6—8% дітей та 9% дорослих.

«Алергія небезпечна тим, що алерген може спричинити анафілактичний шок — масивну імунну реакцію, яка призводить до ускладнення дихання… Головний алерген полуниці, який називається Fra1a, дуже схожий на алерген березового пилку. Кожна третя людина, в якої є алергія на березовий пилок (про неї можуть свідчити нежить, набряклий ніс і сльози на початку весни), після вживання полуниці матиме дерматит», — інформують у відомстві. Відтак рекомендують: для тих, хто схильний до атопічного дерматиту, та дітей, якщо їм уперше давати ці ягоди, можна приготувати полуничне пюре і прокип’ятити його 10 хвилин — алерген при нагріванні знешкоджується, а вітамін С та біологічно-активні сполуки за цей час повністю не зруйнуються.

А от бланшування або обробка овочів та фруктів парою, зауважують у міністерстві, потрібні перед заморожуванням на зиму. Це спиняє дію ферментів, які руйнували б вітаміни чи антиоксиданти (аскорбіназу та поліфенолоксидазу).

У МОЗ спростовують міф щодо шкоди полуниці для вагі-тних та молодих матерів. «Якщо в жінки нема алергії на полуницю, обмежувати раціон не варто. Стратегія «уникнення алергенів про всяк випадок», якою довгий час керувалися, не показала жодної ефективності. Не варто також відкладати контакт дітей з потенційно алергенними продуктами до трьох років. Насправді ранній контакт дітей з їжею знижує ризик алергії на неї», — зазначили у відомстві.

Водночас медики наголошують: у всьому світі полуниця очолює перелік забруднених продуктів, так звану «брудну дюжину», оскільки її обробляють фунгіцидами та інсектицидами, щоб перешкодити появі плісняви та хвороб рослин.

«Засоби захисту рослин — це не абсолютне зло, як прийнято вважати. Якщо не захищати рослин та врожай, залишаться лише збанкрутілі фермери й порожні прилавки. Але важливо користуватися безпечними, сертифікованими, визнаними в усьому світі фунгіцидами та інсектицидами. Засоби захисту рослин слід вносити в належний час і в правильному дозуванні. Пестициди з часом руйнуються, і в кінцевому продукті їх буде менше», — пояснюють у МОЗ, але й застерігають, що, на жаль, в Україні вільно продаються канцерогенні, нейротоксичні, отруйні чи шкідливі для гормональної системи засоби захисту рослин, як-от метилйодид, метил-бромід, хлорпікрин (відомий як іприт), піраклостробін.

А ще медики підкреслюють: «Насправді полуниці небезпечні не лише алергенами. Вони можуть бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А, якщо вирощені на забруднених фекаліями полях або якщо їх збирали хворі на гепатит А люди. Тому ще раз: ягоди слід вирощувати з використанням сертифікованих засобів захисту та добрив і завжди ретельно їх мити перед споживанням».

Мити навіть тоді, коли на вигляд вони видаються чистими. «Найкраща науково обґрунтована порада: залити водою із содою (10 г на 1 літр), залишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк», — рекомендують у МОЗ.

За словами медиків, наразі нема доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив, бо й навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоча, звісно, менше. «Сертифікована органічна продукція і вирощена на городі — це різні речі, пам’ятайте про це. Якщо ви бачите зіпсовані ягоди — знайте, що фунгіциди більше не діють і така партія полуниць відносно безпечна. Тільки не забудьте їх помити й викинути всі зіпсуті», — зауважують у МОЗ.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015