ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПІВНИК БИЧКУ НЕ ТОВАРИШ
01.06.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 42(22061) / Тираж: 8525

В останні роки в Україні склалася тенденція до скорочення поголів’я сільськогосподарських тварин. Зберігатиметься вона і в 2019-у, спрогнозувала провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», кандидат економічних наук Наталія Копитець, коментуючи дані Держстату щодо зменшення станом на 1 травня поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств порівняно з відповідним періодом 2018-го на 3729,2 тисячі голів (3,5%).

Слід зазначити, що 69,6% поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі 76,2% корів, зосереджено в господарствах населення. Головними ж причинами відмови селян від її утримання є економічні та соціальні фактори, зауважила експертка. Серед них, зокрема, катастрофічна збитковість, тривалий період вирощування худоби та низькі середні ціни реалізації. Крім того, зростає частка сільського населення старше працездатного віку.

Поголів’я свиней у всіх категоріях господарств також зменшилося (-0,4%) і склало 6136,5 тисяч голів. При цьому сільськогосподарські підприємства, в яких утримується 57,2% поголів’я цих тварин, збільшили його на 5,8%. Скорочення (-4,%) відбулося лише у господарствах населення. Основна причина — незацікавленість селян, що обумовлено збитковістю виробництва, поширенням африканської чуми та зниженням середніх цін реалізації на 9,1%.

Поголів’я овець та кіз на 1 травня нинішнього року порівняно з відповідним періодом 2018-го скоротилося на 2,6% в усіх видах господарств: сільськогосподарських підприємствах — на 7,5%, господарствах населення, де утримується 87,3% цих тварин, — на 1,9%. Це обумовлено збитковістю галузі, адже баранина та козлятина є малопоширеними в Україні: їх частка у структурі м’яса становить лише 1%.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у структурі споживання м’яса на одну особу на рік частка яловичини (близько 13 %) скорочується, тоді як частки свинини (до 39 %) та м’яса птиці (дещо більше 47 %) зростає.

За співвідношенням ціни та з огляду на купівельну спроможність населення м’ясо птиці в останні роки посідає провідні позиції, а птахівництво стрімко розвивається і є наймобільнішою та найефективні-шою галуззю. На 1 травня 2019-го поголів’я птиці збільшилося на 4,6% — до 210393,6 тисячі голів. У господарствах населення воно зросло на 0,4%, а в сільськогосподарських підприємствах, де утримується 59,2% поголів’я птиці, — на 7,8%.

Нинішнього року тенденції не зміняться. Поголів’я великої рогатої худоби та свиней через здорожчання кормів і часті спалахи вірусу африканської чуми у свиней, зростання цін на зернові культури та комбікорми, підвищення вартості ветеринарних препаратів, скорочуватиметься, а поголів’я птиці й надалі нарощуватиметься, підсумувала Наталія Копитець.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013