ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Добре дошли, або Ласкаво просимо до болгарського столу
06.07.2019 / Газета: Одесские известия / № 51(5174) / Тираж: 18937

Національна кухня — це візитівка народу. По ній складається перше і, мабуть, головне враження. Болгари — дуже гостинний і доброзичливий народ. Вони люблять та шанують свої древні традиції і багату історію. Свята тут відзначаються з особливим розмахом і з дотриманням всіх звичаїв. Відкритість, готовність допомогти в будь-якій ситуації, привітність, ввічливість — ці якості найкраще характеризують нашу гостю — Анну Дмитрівну Чахлову.

Вона — прекрасний педагог з 50-річним стажем, відома на весь Тарутинський район незамінна, професійна завметодкабінетом районного відділу освіти, найкраща мама двох донечок і улюблена бабуся двох чудових онуків, берегиня болгарських традицій.

Анна Дмитрівна 1 липня відсвяткувала свій день народження і гостинно погодилася розкрити читачам «Одеських вістей» декілька старих, а від того ще більш цінних, рецептів болгарської кухні. Їх зберегла свого часу її мама — Анна Петрівна Куруч, яка завжди говорила: «Кожного, хто зайшов до твого дому, потрібно нагодувати. Ти не знаєш, куди він прямує і коли він зможе поїсти. Поділись, чим багата». Прості істини, з якими легше жити.

Манджа з молодою курочкою (пілєшка манджа)

Для цієї страви нам знадобиться молода курочка. Розрізаємо її на порційні шматочки, миємо. Очищуємо 2-3 цибулини, дрібно ріжемо.

Цибулю та м’ясо закладаємо в казанок з нагрітою олією. Тушкуємо 15-20 хвилин та додаємо 1 ст.л. борошна, перемішуємо. Перчимо, солимо за смаком та додаємо 1 ч.л. червоного меленого перцю (паприки). Все перемішуємо.

Потім тоненькою цівкою вливаємо воду так, щоб покрити вміст в казанку. Варимо на повільному вогні до готовності. В кінці варіння додаємо 2-3 листочки м’яти, чебрецю.

Цю страву можна змінити, додавши перед тушкуванням 3-4 картоплі, нарізаної вздовж на 4-8 шматочків. Подається страва з домашнім пічним хлібом.

Смачного!

Комачета

Раніше пекли хліб в печі на вулиці, на соломі. Тісто, що залишалося від хліба, добре обминалося руками, ділилося на грудочки, з яких формували коржі, в центр яких поміщали бринзу і защіплювали як мішечок. Вниз швом укладали все на кругле деко (тава) по колу, заповнюючи весь простір. Зверху заливалася сметана з яйцем і поміщалася страва в духовку. Смачного!

Карталаці

Одна зі старих болгарських страв, рецепт якої дуже простий.

Замішується прісне тісто з борошна, води і солі (як на пельмені). Це тісто дуже тонко розкатується качалкою і випікається великими коржами в печі. Потім ці коржі укладаються на змащене жиром деко.

Кожен корж посипається сиром і поливається теплим молоком. Останній корж додатково посипається вершковим маслом або жиром. Деко відправляється в піч і на слабкому вогні випікається 20-30 хвилин.

Смачного!

Міліна

У сучасній Болгарії блюдо відоме як «баніца». Існує кілька видів міліни. Найбільш поширеною вважається «д’рпана міліна», що перекладається як «витяжна міліна».

Для міліни замішується НЕ дріжджове тісто — 350 г борошна, 200 мл води і 2 яйця, майже як на пельмені, але не настільки круте. Розрізаємо готове тісто на рівні частини та формуємо кульки. З них розкатуємо коржі діаметром приблизно 25 і товщиною близько одного сантиметра.

Змащуємо олією і залишаємо відпочити на 30-40 хв. Після цього коржі починаємо трохи розтягувати руками і укладати на стіл з чистою тканинною скатертиною (обов’язково!).

Далі продовжуємо розтягувати рівномірно по колу, вхопившись пальцями за краї. Тісто виходить тоненьке, крізь нього просвічується скатертина. Укладаємо начинку (домашній сир або бринзу), яка просто розминається пальцями, і змащуємо сумішшю яєць, збитих з олією, сметаною або кислим молоком (на вибір).

Тепер найвідповідальніший момент: потрібно підняти край скатертини так, щоб тісто швидко згорнулося в пишний рулет. При цьому, чим швидше — тим пишніше. Потім рулетик згортаємо равликом і кладемо на змащене маслом деко. Збризкуємо міліну залишками яєчної суміші і відправляємо в піч. Випікається міліна близько 15-20 хв. при температурі 200 градусів. Після того, як дістали з печі, міліну на 15 хвилин накриваємо чистим рушником.

Смачного!

Автор: Марина Мунтян

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011