ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Педофілія: біологічні порушення чи психічне відхилення?
06.07.2019 / Газета: Одесские известия / № 51(5174) / Тираж: 18937

ЯК ЗАХИСТИТИ НАШИХ ДІТЕЙ?

«19 червня в селі Іванівка Одеської області у вигрібній ямі правоохоронці виявили тіло 11-річної Дарини Лук’яненко… 20 червня в Одесі 64-річний продавець кіоску згвалтував 13-річну дівчинку… 21 червня в Запоріжжі затримали 52-річного місцевого жителя, який зґвалтував 12-річну дівчинку і зняв це на відео…» Хвиля масових вбивств та насильства над дітьми накрила Україну. Хто вони такі? Чому вони такі? Як розпізнати та вберегти дітей від страшного лиха? З такими запитаннями звернулася до доктора психологічних наук Алли Лукінічни Душки.

- Що таке педофілія?

- Педофілія, інакше інфантосексуалізм, падерозія, педосексуальність — один з безлічі різновидів сексуального збудження від атипових предметів, ситуацій або об’єктів збудження. У цьому випадку — від дітей. Осіб, у яких діагностовано такий потяг, називають педофілами.

За десятим переглядом Міжна­­родної класифікації хвороб (МКБ) педофілія відноситься до класу V (психічні розлади і розлади поведінки) як один з розладів сексуальної переваги. А саме — сексуальна перевага, як правило, до пубертатного або раннього пубертатного віку (перехідний час від дитинства до юнацтва, протягом якого організм досягає біологічної статевої зрілості. Відповідає періоду статевого дозрівання у дівчаток в середньому з 12 до 16 років, у хлопчиків — з 13 до 17-18 років). У найширшому сенсі «педофілія» означає статевий потяг до дітей. Проте в масовому вжитку цей термін нерідко помилково використовують до сексуального потягу взагалі до осіб, які не досягли повноліття, а не тільки до дітей.

- Що ж робить людину педофілом?

- Складно відповісти на це запитання. Навіть в рамках аномалії сексуального потягу у формі педофілії існують різні точки зору на механізми формування таких дій.

Вплив середовища, ранніх дитячих вражень (багато педофілів в дитинстві самі були жертвами сексуального характеру), порушення термінів і темпу статевого і психічного дозрівання обумовлює порушення становлення психіки. А наявність таких рис характеру, як боязкість, вразливість, сором’язливість, порушують процес спілкування з однолітками і з особами протилежної статі.

Для педофілів характерно порушення всіх етапів психосексуального розвитку:

- формування базової статевої ідентичності, як правило, характеризується несприятливим перебігом внутрішньоутробного розвитку; патологією інтранатального періоду, постнатальними порушеннями;

- формування статеворольових стереотипів пов’язане з труднощами процесу соціалізації, навичок комунікації і емпатії, порушенням статевої ролі;

— формування психосексуальних орієнтацій проходить з дисгармонійним сексуальним розвитком, вираженими порушеннями статевої ідентичності.

- Які вони в суспільстві?

- Людина, що страждає таким відхиленням, не виділяється з натовпу, і при першому погляді на неї, не скажеш, що вона здатна когось образити. Це захворювання не залежить від віку і соціального стану, воно, швидше за все, залежить від внутрішніх комплексів чоловіка та його дитячих психологічних травм (педофіли — це зазвичай чоловіки, жінки рідко страждають таким відхиленням). Свідомо чи підсвідомо люди цієї категорії вибирають професії, які пов’язані з дітьми — викладання в школі, робота в дитячому саду, інтернаті, різних дитячих секціях. Педофіли часто проводять час на дитячих майданчиках, спостерігаючи за об’єктами свого захоплення.

- Є якась інструкція, щоб розпізнати педофіла в найближчому оточенні?

- Дитячий поет Маша Рупасова, на своїй сторінці ФБ виклала докладну інструкцію британських фахівців про те, як розкрити педофіла. І я згодна з цією пам’яткою.

Британські фахівці пишуть, що варто насторожитися, якщо дорослий або молода людина:

- віддає перевагу суспільству дітей суспільству ровесників;

- виділяє одну дитину з групи так, що дитина відчуває себе особливою;

- дарує дитині дорогі подарунки, дає гроші без видимого приводу;

- часто заходить у ванну або туалет, де перебуває дитина;

- наполегливо пропонує безкоштовні послуги з нагляду за дитиною;

- «випадково» торкається інтимних частин тіла дитини;

- ділиться секретом, шушукається з дитиною;

- наполягає на тому, щоб до приміщення, де він перебуває з дитиною, не входили без стуку;

- виявляє інтерес до сексуального розвитку дитини (А які дівчатка тобі подобаються? А ти вже цілувалася?);

- наполягає на фізичному контакті (цілує, тривалі обійми, садить на коліна, лоскоче (так, це теж форма насильства);

- «просвіщає», використовує дорослу сексуальну лексику в розмові з дітьми;

- ніби жартома оцінює дитину з сексуальної точки зору.

- Хто потрапляє до групи ризику?

- Насамперед це соціально незахищені діти — безпритульні або бездоглядні, яких ніхто не шукатиме, а також діти з асоціально-неблагополучних сімей.

Також замкнуті діти, у яких немає друзів і не складаються стосунки в колективі. Ті діти, які соціально важко адаптуються і посоромляться розповісти про те, що трапилося, боячись бути ще більш відкинутими.

Також хочу звернути увагу, що під вплив такої людини можуть потрапити діти, які страждають від браку уваги батьків, які виховуються в сім’ях, де немає довірливих відносин, немає емоційного контакту. Вони легко потрапляють під вплив педофіла, вважаючи його своїм другом і наставником. А він справді може допомагати, розв’язувати якісь проблеми, тому виникають довірливі відносини. При цьому педофіл налаштовує дитину проти батьків і відсікає спілкування з однолітками, і дитина виявляється повністю контрольованою чужою людиною. І, звичайно, в групу ризику потрапляють діти у яких в ранньому віці (3-4 роки) несформоване відчуття власної безпеки, бо інстинкт самозбереження з’являється пізніше.

- Які рекомендації Ви можете надати батькам? На що слід звернути увагу?

- Батьки повинні пояснити і навчити, як поводитися на вулиці, з незнайомими людьми, як заходити в під’їзди та ліфти, кому відкривати двері.

Навчити свою дитину вмінню відмовляти, говорити «ні» дорослій людині. Тому що дорослий для дитини — це авторитет зазвичай, якого треба слухати та виконувати його прохання.

Важливий контроль з боку батьків за тим, з ким спілкується дитина в інтернеті, які вона викладає фотографії. За статистикою, кожна четверта дитина піддається сексуальному домаганню в інтернеті.

Рекомендую придумати пароль або кодове слово — його діти повинні питати у незнайомців, коли ті підходять до них з якимись проханнями від батьків.

Необхідно розуміти, що педофіл ніколи відразу не переходить до дій, він спочатку намагається стати для жертви авторитетом, намагається зачарувати, стати для дитини другом.

Перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соціальних мережах і групи, в які входить син чи дочка.

Перевіряти вміст спілкування в приватних чатах.

Звертати увагу на коло спілкування своїх чад.

Займіть вільний час дитини.

Обов’язково контролювати те, які фото- і відеофайли містяться в телефонах та планшетах.

Встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах.

- Що має знати дитина?

- Не відкривати двері незнайомим людям, друзям батьків, далеким родичам, якщо прихід гостей заздалегідь не узгоджений з батьками. Бажано навіть не відповідати несподіваним відвідувачам.

Не розмовляти з незнайомими людьми на вулиці, на заняттях в гуртку.

Не брати їжу і питво з рук незнайомців.

Пам’ятати, що дорослому нічого не потрібно від дитини. Пропозиція погладити кошеня, заховане в машині, зловити папугу — виверти нехороших дядьків.

Доросла незнайома людина — не друг дитині.

Пояснити, що ви ніколи не будете посилати незнайомих людей за нею в школу або на гурток чи спортивний майданчик. І якщо сталася така ситуація, йому потрібно постаратися втекти від цих людей і негайно зателефонувати батькам або покликати на допомогу.

Найголовніше — не слід боятися гніву батьків або чогось соромитися. При нападі потрібно кликати на допомогу.

- Який закордонний досвід, що могли б запозичити?

- У США з педофілами, випущеними з в’язниці, працюють психологи. За громадянами залишають право знати, хто живе по сусідству. Сайт — національний публічний реєстр осіб, які вчинили сексуальний злочин. Тут же і педофіли. Зайти може кожен. Крім того, поліція оповіщає городян про проживання в їхньому населеному пункті людей, засуджених за зґвалтування дитини: вік, фото, де живе.

В Ізраїлі для боротьби з педофілами поліція впроваджує своїх агентів у віртуальний світ. Заходять в певний чат від імені дитини. Починають сипатися пропозиції сексуального характеру. Згідно із законом вони мають право залучати до кримінальної відповідальності педофілів з мережі. Збирають докази, потім заарештовують. В Ізраїлі з’явилося навіть поняття — зґвалтування у віртуальному світі.

Автор: Марина Мунтян

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012