ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Винні не лише батьки
06.07.2019 / Газета: Одесские известия / № 51(5174) / Тираж: 18937

ЯК ЗАХИСТИТИ НАШИХ ДІТЕЙ?

Експертка із захисту прав дітей Алла Кіріяк переконана, що в загибелі дітей винні не тільки їхні батьки, які залишають їх без догляду, а й соціальні служби, які мали б виявляти і працювати з кризовими родинами, де ростуть маленькі діти, але не роблять цього належним чином.

Нагадаємо, остання трагедія, в якій загинули 4 малюків, сталася в селі Чорна, що в Окнянському районі. 1 липня у пожежі в житловому будинку загинули чотири дівчинки. Двом було по два роки, третій виповнився рік, четвертій – пів року. Це діти з двох родин, яких лишили у хаті без нагляду дорослих. Поки малюки горіли, їхні матері відсипалися після нічної пиятики…

Пані Алла стверджує: саме від якості соціальної роботи з сім’ями, які потрапили в складні життєві обставини, залежить подальша доля дітей.

— На жаль, маємо прикрі випадки повного знищення центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ). В Окнянському районі центр був ліквідований розпорядженням голови райдержадміністрації ще 31 грудня 2015 року. Таким чином, без повноважень та законних підстав служба у справах дітей — а це всього 3 спеціалісти — веде облік та соціальну роботу з 42 сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, в яких проживає 141 дитина. Здійснюється соціальний супровід 5 прийомних сімей, де виховуються 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1 дитячого будинку сімейного типу, де виховуються 7 дітей, — розповіла Алла Кіріяк, яка очолювала службу у справах дітей Одеської ОДА до середини 2018 року.

Відсутність соціальної роботи з неблагонадійними сім’ями в окремих районах області призводить до непоправних наслідків. Адже працівниками ЦСССДМ є фахівці із соціальної роботи, які працюють на рівні громад, виявляють потенційних отримувачів послуг, оцінюють їхні потреби, матеріально-побутові умови та скеровують до відповідних підрозділів системи соцзахисту – виплати, послуги у терцентрах чи на дому.

На сьогодні пріоритетним напрямком їхньої роботи є сім’ї з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, стосовно яких вони мають функції ще і соціального супроводу, а також переадресовують до інших надавачів спеціальних послуг.

Як можна зробити висновки з останнього страшного випадку, родинами, де зростали маленькі дітки, ніхто з державних служб не займався. На місцях бракує соціальних працівників, або їхня кількість критично мала, не вистачає транспорту та міжвідомчої співпраці, а без неї виявити проблему і вжити оперативних заходів вкрай складно.

Крім того, розповідає Алла Кіріяк, згідно зі своїми функціями, інформаційна кампанія, пошук та підбір кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі здійснюється також ЦСССДМ.

За відсутності центру протягом 2016 року в Окнянському районі не підібрана та не була створена жодна прийомна сім’я чи ДБСТ, що є недопустимим. Така ситуація спостерігається і в Ширяївському районі, де також ліквідовано ЦСССДМ.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування в більшості територіальних громад не забезпечують створення сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку дитини, виховання її в сім’ї, захисту її прав.

— Сьогодні удосконалення існуючої системи захисту прав дитини вимагають злагодженого та системного вирішення, координації дій органів державної влади і громадянського суспільства. Це реальність сьогодення. І доки вона не зміниться, нічого кращого чекати не варто. Нові обличчя нічого не вирішать. Вирішить нова стратегія роботи з кризовими сім’ями, — резюмує фахівець.

Автор: Оксана Піднебесна

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012