ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Морський оплот нашої державності
10.07.2019 / Газета: Одесские известия / № 52(5175) / Тираж: 18937

«Хай завжди на морі буде штиль.

А якщо проб’є сигнал тривоги —

Моряки підуть напроти хвиль

І піднімуть прапор Перемоги»

Марш ВМС України.

… Одеса стала штаб-квартирою Військово-морських сил України і місцем дислокації військових кораблів у 2014 році, після анексії Криму. Відтоді і до сьогодні наші моряки перебувають у повній боєготовності. Цьогоріч ще близько тисячі чоловік пішли до лав ВМСУ за бажанням, і триста чоловік зі строкової служби підписали контракт. На цей час близько тринадцяти тисяч військових моряків виконують бойові завдання.

Традиційно в першу неділю липня дорослі і діти, одесити і туристи збираються на морвокзалі, щоб привітати моряків з професійним святом і взяти участь у заходах з нагоди Дня Військово-Морських Сил України.

Біля моря було спекотно від сонця та емоцій, які переповнювали усіх присутніх.

Урочиста частина розпочалася біля центрального причалу морського вокзалу з підняття прапорів України та ВМСУ під звуки гімну.

Спеціально на честь свята до Одеси прибули Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони Степан Полторак.

Після офіційного відкриття відбувся виступ-дефіле Центру військово-музичного мистецтва. Відразу по тому всі бажаючі змогли оглянути військову техніку і сучасні зразки озброєння ВМС. Військові допомагали дітям забиратися в кузов машин і розповідали про характеристиках броньованих транспортних засобів.

У небі над акваторією порту також розгорталося барвисте видовище. Спочатку над кораблями пройшла пара ударних штурмовиків Су-25, а потім вертольоти Мі-14, Мі-8 і Мі-226. Транспортні Ан-26 Сакської морської авіаційної бригади викинули десант парашутистів з величезними прапорами України і ВМСУ, яких потім піднімали з води катери МПРС і вертоліт Ка-226.

Час від часу від причалу відправлялися катери ВМС України, щоб показати публіці різні маневри. Поруч з ними інші військові моряки йшли в човнах на веслах. Також цікавою подією стали гонки на ялах і регата, в яких взяли участь команди присутніх кораблів і курсанти військових закладів. Учасників було рівно 24 — стільки ж, скільки і полонених моряків в Росії.

В будівлі Морського вокзалу працювали дві військові виставки: «Повернення додому» і «Блокпост пам’яті», присвячені захопленим РФ морякам і героям, загиблим на сході України. Тут же «Укрпошта» презентувала новий конверт, присвячений полоненим українцям. На ньому зображена картина «Маленький кораблик, повертайся додому» авторки Беати Куркуль.

У святі взяли участь кілька іноземних військових кораблів, які зараз перебувають в Одесі в рамках морських навчань «Sea Breeze-2019». Це п’ять великих бойових кораблів НАТО: ракетний есмінець ВМФ Великобританії «Дункан», турецький фрегат «Тургутрейс» — постійний учасник спільних навчань у Чорному морі, румунський фрегат «Фердинанд», канадський фрегат «Торонто», американський ракетний есмінець USS Corney і грузинський патрульний катер типу Айленд — «Очамчирі».

Військові моряки запросили всіх бажаючих відвідати з екскурсією флагман українського флоту — «Гетьман Сагайдачний» та інші бойові судна і катери. Також відбулася презентація служби за контрактом від військових навчальних закладів.

А на борту фрегату «Гетьман Сагай­дачний» відбулося урочисте вручення команді корабля історичної реліквії — репліки почесного меча Гетьмана Сагайдачного. Акція пройшла під девізом «Від Сагайдачного — Сагайдачному», а вручав реліквію командиру корабля командувач ВМСУ 2014 — 2016 років контр-адмірал Сергій Гайдук. Після церемонії пройшов молебень за збереження всіх моряків, які виходять в море.

Святкові заходи тривали цілий день, а вже ввечері на одеситів і гостей міста чекав святковий концерт в центрі Одеси.

Автор: Олександра Степова

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014