ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




МОРСЬКИЙ КОМПОНЕНТ І СТАНДАРТИ НАТО
10.07.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 52(22071) / Тираж: 8525

Триває багатофункціональне українсько-американське навчання «Сі бриз-2019». Головними його особливостями є масштабність та унікальний формат, адже військовослужбовці національного флоту спільно з партнерами виконують завдання за стандартами НАТО на морі, на суходолі, у повітрі та під водою.

Ми на борту флагмана ВМС ЗС України — фрегата «Гетьман Сагайдачний». Цими днями екіпаж головного українського корабля під час навчань у морі відзначив 26-у річницю підйому на ньому прапора Військово-Морських сил України.

Про участь «Гетьмана Сагайдачного» у «Сі бриз-2019» розповідає його командир капітан 2-го рангу Олексій КОРЕЦЬКИЙ:

— Організаційно фрегат належить до групи 365.1.1. Це — міжнаціональна тактична група великих ударних кораблів, куди входять есмінець ВМФ США «Карні», корвет ВМС Румунії «Себастьян», корвет ВМС Болгарії «Бодри», «Гетьман Сагайдачний» та корабель морської охорони Державної прикордонної служби України.

— Які завдання має «Гетьман Сагайдачний» у цьому навчанні?

— На етапі першої морської фази, яку відпрацьовувала наша тактична група, були поставлені завдання, пов’язані з її злагодженими діями. Це було навчання з тактичного маневрування, плавання в складних фарватерах, навчання з пошуку та рятування особового складу, з відбиття атак плавзасобів противника, з відбиття атак повітряного противника і відпрацювання взаємодії кораблів загалом, а також їх готовність до складніших дій у тактичній групі.

— Відомо, що в «Сі бризі — 2019» беруть участь українські курсанти, це їхня навчальна практика. Чи є курсанти у складі екіпажу вашого корабля?

— Так, зараз військову практику проходять п’ять курсантів Інституту Військово-Морських сил України. У виші вони навчаються за спеціальностями «кораблеводіння», «електромеханічна бойова частина», «радіотехнічна бойова частина». Як для навчальної практики умови майже ідеальні — курсанти бачать, як наш фрегат взаємодіє в морі з іншими кораблями міжнаціональної тактичної групи.

— Чим відрізняється теперішнє навчання від навчань попередніх років? Наскільки воно корисне?

— Навчання «Сі бриз — 2019» є надзвичайно потрібним і корисним для національного флоту. Кожне з них складніше за попереднє. Це можливість взаємодіяти з нашими західними партнерами й ефективно відпрацьовувати процедури відповідно до стандартів НАТО і впроваджувати ці стандарти в нашому національному флоті.

Журналістам провели екскурсію флагманом українських ВМС, а далі на їхні запитання відповіли керівник навчань «Сі бриз-2019» з української сторони, заступник командувача Військово-Морських сил України контр-адмірал Олексій НЕЇЖПАПА та керівник навчання від Сполучених Штатів Америки капітан 1-го рангу Метью ЛІМАН.

— Скоро навчання перейде до активної фази. Чи можна докладніше, які сили, які засоби будуть задіяні і що взагалі у цій активній фазі відбуватиметься?

Олексій Неїжпапа: На даний час, за тиждень навчання, наші підрозділи всіх компонентів — морського, берегового та повітряного — пройшли налагодження взаємодії у складі міжнаціональних сил. Штаб командування «Сі бризу» розробив план операції об’єднаних сил, і тепер всі сили вийдуть на завдання в райони для виконання того задуму, який спланували в морському операційному командуванні.

— Яка легенда цьогорічного навчання?

Олексій Неїжпапа: За легендою навчання, існує кризовий район, у межах якого багатонаціональні сили отримали завдання виконати вказівки ООН щодо локалізації кризи в цьому районі військовим шляхом, щоб не допустити захоплення території іншими країнами і стабілізувати обстановку в цьому районі.

— Чи стикалися ви з російськими кораблями, літаками, які тут активізувалися? Чи не було провокацій з їхнього боку?

Олексій Неїжпапа: Навчання є вдалим, на цей момент практично всіх цілей було досягнуто. Російські кораблі присутні у районі, вони проводять свої маневри, жодних конфліктів з ними не було. Ми перебуваємо у міжнародних водах і впевнені в подальшому успішному проведенні навчання за затвердженим планом.

Метью Ліман: У росіян є літаки і кораблі, як і у нас. Вони не вступали з нами у конфлікт, жодних провокаційних ситуацій не було.

— Які зміни бачить американська сторона у підготовці українських військових?

Метью Ліман: Я беру участь у цих навчаннях три роки поспіль. За цей час ми спостерігаємо прогрес, бачимо відмінні результати, показані українськими моряками. Я розмовляв з командиром нашого корабля «Карні», він також підтвердив мою думку про те, що досягнуто великого прогресу з української сторони. Сподіваюся, що у другій фазі навчання ми врахуємо всі уроки першої фази і застосуємо їх для отримання хорошого результату.

— Цими днями у Чорне море зайшов французький корабель радіоелектронної розвідки Dupuy de Lom., Чи має він відношення до навчання?

Метью Ліман: Я не можу говорити про французький корабель, бо він не є частиною навчання. Я уповноважений надавати інформацію, яка стосується навчання.

— Чому за останні роки ми навчилися в країн НАТО і чого країни НАТО можуть навчитися у нас?

Олексій Неїжпапа: Найперше, Україна має за мету вступити до Північноатлантичного альянсу. ВМС України на цьому шляху роблять дуже багато. Єдина мова спілкування між учасниками міжнародного навчання — це стандарти НАТО, яких дотримуються всі країни — учасники «Сі бризу». Насамперед «Сі бриз» для нас є інструментом для переходу національних ВМС до цих стандартів. Тут ми вчимося використовувати ці стандарти як у повсякденній організації, так і в бойовому застосуванні наших ВМС. Обмін досвідом стосується всіх без винятку компонентів, у тому числі підрозділів морської піхоти, які зараз здійснюють навчання на території полігону в Одеській області. Є спілкування між нашими морськими піхотинцями, які мають бойовий досвід на Сході нашої країни, та представниками морської піхоти США, яка має досвід майже по всьому світу. Ви знаєте, що ці кораблі постійно беруть участь в операціях НАТО в різних регіонах, і наші офіцери постійно спілкуються. Також ми маємо досвід спілкування в морі з Російською Федерацією, ми маємо досвід спілкування з ворогом. Це також корисно для нас.

Метью Ліман: Нашою спільною метою є тренування за стандартами НАТО, які дадуть змогу підвищити боєздатність на морі, суходолі, у повітрі та під водою.

Довідково. До «морського компоненту» українсько-американського навчання «Сі бриз-2019» залучено 27 кораблів. Зокрема, від ВМС ЗС України у ньому бере участь фрегат «Гетьман Сагайдачний», середній десантний корабель «Юрій Олефіренко», морський транспорт «Горлівка», судно розмагнічування «Балта», морське водолазне судно «Нетішин», артилерійський катер «Скадовськ», малі броньовані артилерійські катери «Аккерман» та «Ужгород», санітарний катер «Сокаль». Від підрозділів морської охорони Державної прикордонної служби України задіяно дев’ять кораблів та катерів.

Країни-партнери в морському компоненті навчань представлені есмінцем «Карні» від ВМС США, есмінцем «Дункан» від Великої Британії, патрульним катером «Очамчира» від Грузії, фрегатом «Торонто» від Канади, фрегатом «Р. Фердінанд», а також корветами «Себастьян» і «Ластунул» від Румунії, фрегатом «Тургутрейс» від Туреччини та корветом «Бодри» від Болгарії.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011