ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ХТО НАМ ДРУГ, А ХТО — НІ
23.07.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 55(22074) / Тираж: 8525

Масштабне українсько-американське навчання «Сі бриз — 2019» успішно завершилося в Одесі. Участь у ньому брали представники 19 країн-членів НАТО та країн-партнерів. Понад три тисячі військових, три десятки кораблів та сотні одиниць техніки впродовж двох тижнів тренувалися на Чорному морі та полігонах півдня України. Співпраця триває: за словами організаторів, вже розпочато підготовку до ювілейного, двадцятого, вишколу — «Сі бриз — 2020».

Урочиста церемонія закриття українсько-американського навчання «Сі бриз —2019» відбулася у Будинку офіцерів Південного оперативного командування. В актовій залі, прикрашеній прапорами України, США, НАТО та країн-учасниць, зібралися військові в одностроях різних армій.

Присутніх привітав командувач Військово-Морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко:

— Вельмишановні гості, шановні учасники навчань, друзі! Щиро вітаю усіх учасників навчання «Сі бриз — 2019» із завершенням активної та плідної роботи. Україна, Сполучені Штати Америки і всі учасники навчання вкотре продемонстрували для світової спільноти своє прагнення і спроможність ефективно виконувати всі взяті на себе зобов’язання в сфері міжнародної безпеки. Ми гідно відповіли на всі провокації гібридної війни та спроби демонстрації свого домінування в Чорному морі з боку Російської Федерації. Сподіваюсь, що це навчання й наші злагоджені дії спонукатимуть державу-агресора — Російську Федерацію — дотримуватися норм міжнародного морського права, а в разі його порушення — відповідати за ці порушення, які були і в минулому році, й цьогоріч. Я впевнений, що оцінка міжнародною спільнотою дій агресора в морі вже дана і відповідати таки доведеться.

Ми справді наполегливо працювали і досягли готовності сил до спільних дій як в антитерористичній операції, так і в проведенні міжнародних миротворчих операцій. Усі ці зусилля дали позитивні результати, і маю певність, що кожен учасник навчання отримав відповідний досвід та підвищив практичні навички під час виконання своїх функціональних обов’язків. Спільне відпрацювання завдань на морі, в повітрі та на суходолі продовжило добру традицію морської дружби та партнерства.

Підрозділи за короткий термін досягли взаємосумісності й готовності до виконання завдань у складі багатонаціональних сил. Мені дуже приємно було бачити, як під час підготовки і проведення активної фази військові моряки країн-учасниць, а також морські піхотинці, сили спеціального призначення та підрозділи забезпечення працювали ефективно, майстерно й показували свій високий вишкіл у полі, на морі та в повітрі. Ключову роль у проведенні навчання, безперечно, зіграли штаби та операційний центр, який забезпечив чітке планування маневрів. Я вдячний команді менторів, які працювали для підвищення оперативності штабів, ми мали змогу подивитися і заслухати звіти про їхню роботу під час брифінгів.

Від імені української сторони висловлюю глибоку вдячність за допомогу з боку Шостого флоту Сполучених Штатів Америки, а також усьому аташату посольств, й особливо посольству США, за надану допомогу під час підготовки та проведення навчання. Я вдячний усім країнам-учасницям, а їх 19: ви гідно представили свої військово-морські сили, свої збройні сили на нинішньому вишколі. Під час перебування на кораблях постійно діючої групи НАТО, яка заходила на навчання, я бачив відкритість і розуміння тієї ситуації, яка зараз є, і відчував дух партнерства, що панував упродовж «Сі бризу».

Особлива вдячність партнерам за участь у проведенні Дня Військово-Морських сил Збройних сил України. Ми отримали чудову нагоду представити свої країни, свої ВМС українському суспільству, українському народу. Вдячний також усій спільноті партнерів за підтримку і солідарність із сім’ями наших моряків, за їхні зусилля, зусилля урядів усіх країн для якомога швидшого їх визволення з московської неволі. І, врешті, напередодні був зроблений потужний крок: наш Президент уперше спілкувався з президентом Росії Путіним, і першим питанням було визволення наших моряків. Це все наша спільна робота.

Бажаю всім учасникам щастя, добра, злагоди, миру. Бажаю успіхів у наших заходах задля однієї мети — миру та безпеки у наших регіонах.

Адмірал Ігор Воронченко нагородив учасників навчання, представників міжнародної команди партнерів, а також українських військових моряків і прикордонників. Першим серед відзначених був командувач від американської сторони капітан 1-го рангу Метью Ліман. Він отримав нагрудний знак «За сприяння Військово-Морським силам Збройних сил України» — за значний внесок у розвиток морського співробітництва, зразкове виконання військового обов’язку та високий професіоналізм, виявлений під час проведення багатофункціонального навчання «Сі бриз — 2019».

По завершенню урочистої церемонії закриття на запитання журналістів відповіли адмірал Ігор Воронченко, керівник навчань «Сі бриз — 2019» з української сторони, заступник командувача ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа та керівник навчання від Сполучених Штатів Америки капітан 1-го рангу Метью Ліман.

— Прокоментуйте, будь ласка, чи не завадили навчанню провокаційні дії з боку кораблів Російської Федерації?

Олексій Неїжпапа: Навчання в морі проведено згідно з нашим планом: як першого тижня — коли кораблі виходили в море на відпрацювання взаємодії у складі тактичних груп, так і наступного тижня — коли відпрацьовували епізоди щодо ведення операції за планом, розробленим морським командуванням. Біля нас постійно перебували кораблі Чорноморського флоту РФ, але вони не впливали на виконання поставлених завдань. Те, що вони заходили в район проведення нашого навчання, було порушенням, але ми їх звідти відтісняли й продовжували навчання у позначених нами районах.

Метью Ліман: Кораблі Чорноморського флоту РФ намагалися підходити до району проведення навчання, але трималися на безпечній відстані від території, де ми проводили те чи інше відпрацювання завдань.

Ігор Воронченко: Ми були готові до таких викликів, ми перепланували район. І був випадок, коли в закритий район зайшов корабель Чорноморського флоту РФ. Що ж, нехай далі дратуються — будемо реагувати.

— Витісняти, чи як саме?

Ігор Воронченко: Є багато способів — як дипломатичних, так і тактичних.

— Уже мовилося, що цьогорічний «Сі бриз» був наймасштабнішим за історію проведення. Можна детальніше, чому?

Ігор Воронченко: Під час «Сі бризу — 2019» відбувся захід тактичної групи НАТО — фрегатів та одного есмінця. Наймасштабніший тому, що відпрацьовувалися дії багатьох корабельних груп, а основна увага була зосереджена на підготовці корабельного угрупування. На початку навчання ми вже не проводили апробацію нашого оперативного штабу, а займалися вдосконаленням дій у складі багатонаціонального штабу — для набуття цим штабом якомога вищих оперативних можливостей і взаємосумісності. Завдання, поставлені перед нами, успішно виконані.

—Уже розпочалася підготовка до «Сі бриз— 2020». Як сторони готуватимуться?

Ігор Воронченко: Ми повинні йти в ногу з часом і зважати на виклики від нашого східного «доброзичливого» сусіда. Ми проводимо аналіз обстановки, будуть враховані нові загрози, відповідно буде спланована підготовка й тематика наступного навчання.

Метью Ліман: У майбутньому ми зробимо акцент на розширенні підводних, пошукових та підривних робіт саме для водолазного компоненту. З тими навичками, які вже маємо, вдосконаливши підводний компонент, ми прийдемо до вдалого проведення навчання «Сі бриз — 2020».

Ігор Воронченко: Як вам відомо, Президент поставив завдання якомога швидше досягнути рівня взаємосумісності з відповідними підрозділами країн НАТО. Це завдання має конкретні терміни виконання. Цього року ми повинні перейти на структуру штабів Альянсу, щоб відповідати функціям і завданням цих структур. Насамперед це стосується кораблів, підрозділів морської піхоти та морської авіації. Щодо кораблів — у нас уже будуть готові два патрульних катери з підготовленими екіпажами, які ми найближчим часом отримаємо зі США. Щодо підрозділів морської піхоти, то минулого року ми підготували один батальйон, який має відповідний рівень і вже оцінений.

Під час цих навчань проводилася оцінка однієї роти щодо участі в бойовій тактичній групі ЄС «Хелброк». («Хелброк» — скорочення від англійських назв країн (Греція, Болгарія, Румунія та Кіпр), які входять до складу бойової тактичної групи Європейського Союзу. — Прим. авт.). Це той батальйон, який торік проводив низку навчань. Цього року інший батальйон проходить повний цикл міжнародних навчань у нас, у Румунії та Грузії. Так само ми проходитимемо сертифікацію. Щоб ви розуміли, кожен батальйон морської піхоти ми готуємо до цього. Два наші екіпажі транспортних літаків за всіма міжнародними сертифікатами готові до виконання завдань. Крок за кроком ми збільшуємо готовність усіх підрозділів — морського, повітряного та сухопутного. Це завдання не одного дня і вимагає від нас наполегливої кропіткої роботи.

— Ви вже побачили й оцінили злагодженість українських ВМС та прикордонників. Чи достатня вона для відбиття можливого нападу агресора в акваторії Чорного та Азовського морів?

Олексій Неїжпапа: Ми будемо адекватно реагувати на всі виклики. У нас є відповідний комплект сил, він готовий для проведення і протидесантної оборони, і захисту в межах наших територіальних вод. Я впевнений, що найближчим часом ми все ж отримаємо протикорабельний комплекс «Нептун». Після дня ВМС в Офісі Президента відбулася нарада щодо уточнення коригування плану вітчизняного кораблебудування.

* * *

А напередодні урочистого завершення українсько-американського навчання «Сі бриз — 2019» п’ятнадцять кораблів Військово-Морських сил України, Грузії, США, Канади, Великої Британії, Туреччини, Румунії та Болгарії в чотирьох кільватерних строях пройшли разом одним курсом до одеського узбережжя. Це американський ракетний есмінець «Карні», британський есмінець «Дункан», українські фрегат «Гетьман Сагайдачний», артилерійський катер «Прилуки» і малий броньований артилерійський катер «Аккерман», канадський і турецький фрегати «Торонто» та «Тургутрейс», румунські фрегат «Р. Фердінанд» і корвети «Себастьян» та «Ластунул», болгарський корвет «Бодри» і грузинський катер берегової охорони «Очамчире».

Упродовж маневрування над кораблями здійснювали пілотування екіпажі американського протичовнового літака «Посейдон» й українського військово-транспортного літака «АН-26» морської авіаційної бригади.

— Це давня флотська традиція — завершувати великі міжнародні морські навчання. Вона вкоренилася й на «Сі бризі». Вже багато років поспіль ми таким чином ставимо фінальну крапку в маневрах. Так екіпажі та їхні командири демонструють, що навчання пройшли успішно, всі завдання виконані, між моряками досягнуто повного взаєморозуміння, — зазначив керівник навчань «Сі бриз — 2019» з української сторони контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Для надто довірливих українців це ілюстрація для розуміння того, хто є хто в Чорному морі, хто нам друг, а хто — ні. З одного боку — ВМС України разом з країнами НАТО та країнами-партнерами, представниками цивілізованого світу: в бойовому строю кораблі чорноморських країн — України, Румунії, Болгарії, Туреччини та Грузії. А з іншого — на відстані, наче вовкулаки, два кораблі-провокатори Російської Федерації — країни-агресора, яка систематично порушує норми міжнародного права.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012