ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НЕ ОЗДОРОВЧИЙ ТАБІР, А ІНФЕКЦІЙНИЙ РОЗСАДНИК
23.07.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 55(22074) / Тираж: 8525

О пів на першу ночі 12 липня до Білгород-Дністровської міської багатопрофільної лікарні «швидкі» почали звозити десятки дітей з ознаками харчового отруєння та скаргами на болі в животі. Всього впродовж доби було госпіталізовано 60 осіб, у тому числі 56 неповнолітніх та четверо дорослих, відтак довелося розгортати додаткові ліжко-місця в інфекційному відділенні села Шабо цього ж району.

Клінічні прояви у постраждалих — загальна слабкість, біль у животі, блювота, пронос та підвищення температури тіла до 37,50С. Перебіг захворювання — середнього ступеня важкості.

Усі пацієнти відпочивали в дитячому оздоровчо-спортивному таборі «Медик-2», що у селищі міського типу Сергіївка. Заклад належить Державному університету медицини і фармації ім. Ніколая Тестеміцану (м. Кишинів, Республіка Молдова). Потерпілі прибули на відпочинок буквально напередодні, 9—11 липня, переважно з Київської та Чернігівської областей. Загалом у таборі перебувало 226 дітей.

Щоб оперативно встановити причини спалаху, фактори передачі й джерела інфекції, а також визначити межі осередку, його локалізацію та ліквідацію, було створено обласну комісію під головуванням директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олени Теряєвої, яка у повному складі виїхала на місце і працювала в епіцентрі надзвичайної події. Як відомо з оприлюдненої на офіційному сайті департаменту доповідної записки, було відібрано для лабораторного дослідження десять проб харчових продуктів, у тому числі вісім добових, дві — сировини (риба, курячі стегенця, якими годували того дня дітей), 30 змивів із зовнішнього середовища та дві проби води (харчоблок і корпус).

Вранці 13 липня відбулося засідання Білгород-Дністровської міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій і виділено 24 тисячі гривень з місцевого бюджету на лікування потерпілих.

За фактом масового отруєння у «Медику-2» співробітники Білгород-Дністровського відділу поліції внесли відомості до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей) Кримінального кодексу України. Слідчо-оперативна група розслідує інцидент.

В Одеському обласному лабораторному центрі у відібраних пробах готової продукції та сировини було виділено дизентерію Флекснера, у змивах зовнішнього середовища — клебсієлу (ця бактерія є одним зі збудників пневмонії), а на спецодязі персоналу — синьо-гнійну паличку.

Як пояснили медики, механізм передачі збудників дизентерії — фекально-оральний, тобто зараження відбулося від хворої людини. Поширювати інфекцію можуть і мухи, які здатні переносити збудника на відстань до 5 кілометрів.

Реакцією на масове зараження дітей стало й позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У ньому взяв участь і представник університету з Молдови, якому належить оздоровчий заклад у Сергіївці.

«На сьогодні Держпродспоживслужба здійснила всі позачергові заходи, в таборі працював лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я, ми вже маємо результати бактеріологічних посівів, у яких виявлено цілу низку патогенної флори та дизентерію. У зв’язку з цим звертаємося до головного управління Національної поліції в Одеській області та прокуратури щодо вжиття жорстких заходів. Прийнято рішення про закриття цього табору до приведення його у відповідність до санітарних норм, перевіряється дотримання ліцензійних умов. З особливою увагою перевірятимуться всі інші молдовські санаторії на території Сергіївки щодо дотримання санітарних норм», — зазначила під час засідання комісії виконувачка обов’язків голови ОДА Світлана Шаталова.

На жаль, подібні інциденти в Україні не рідкість. Лише в липні випадки масового отруєння дітей фіксувалися на Буковині та в Луганській області. А в Коблевому, що на Миколаївщині, власники дитячого оздоровчого табору намагалися приховати такий факт, аби не «підмочити» репутацію закладу і, головне, уникнути відповідальності.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012