ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЩОБ НЕ ЗГУБИВСЯ ЖОДЕН СЛІД
25.07.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 56(22076) / Тираж: 8525

Нещодавно в Одеському історико-краєзнавчому музеї відбулася цікава подія — презентація двох наукових монографій, присвячених історії перебування німецьких колоністів у південноукраїнському регіоні.

Це видання «Південна Бессарабія (Україна/Молдова) та німці 1841—1940 рр. в Аккермані (Четатя-Алба)» професора, доктора природничих наук Артура Гольвера, і «Правове становище німецьких колоністів на Півдні України (кінець XVIII ст. — 1917 р.)» кандидата юридичних наук, доцента кафедри міжнародного та європейського права Національного університету «Одеська юридична академія» Оксани Канєнберг-Сандул.

Трохи передісторії...

Однією з цікавих і, на жаль, недостатньо відомих сторінок історії нашого краю є поява на початку XIX століття в Бессарабії німецьких переселенців. І тепер ще багато хто не знає, звідки з’явилися німці, які зараз живуть в Україні, припускаючи, що вони — нащадки окупантів або військовополонених. Насправді це не так. Політика Катерини ІІ, а потім маніфест її внука Олександра І від 20 лютого 1804 року поклали початок німецької колонізації Північного Причорномор’я.

Понад 200 років минуло із часу появи німецьких колоністів на території Бессарабії, але й досі їхні нащадки цікавляться своєю історією й досліджують та висвітлюють її забуті сторінки.

Автор монографії «Південна Бессарабія (Україна/Молдова) та німці 1841 — 1940 рр. в Аккермані (Четатя-Алба)» пан Артур Гольвер народився 1930 року в сім’ї німецьких колоністів у м. Четатя-Алба (зараз — Білгород-Дністровський). Внаслідок переселення німців із Бессарабії у 1940-у потрапив до Німеччини. Впродовж багатьох років він по крупицях збирав матеріали з історії Бессарабії, зокрема Аккермана, і німців, які там колись проживали. У 2014-у у Вісбадені власним коштом видав цю наукову працю німецькою мовою. Торік же з ініціативи та за фінансової підтримки почесного консула Федеративної Республіки Німеччина в Одесі пана Олександра Кифака, Товариства бессарабських німців (м. Штутгарт) та самого автора з’явилося перекладене видання. німецької книги.

Книгу Артура Гольвера презентувала історик, авторка численних робіт з історії німців Причорномор’я, німкеня за походженням пані Ельвіра Плеська-Зебольд, яка у своєму виступі приділила особливу увагу побуту німецьких колоністів в Аккермані, їх участі у суспільному та релігійному житті міста.

Авторка монографії «Правове становище німецьких колоністів на Півдні України (кінець XVIII ст. — 1917 р.)» пані Оксана Канєнберг-Сандул родом з колишньої німецької колонії Арциз, етнічна німкеня, представляючи свою наукову роботу, розкрила основні питання адміністративно-територіального устрою німецьких колоній, нормативно-правових документів, а саме релігійних, освітніх та земельних прав, звільнення від військових обов’язків тощо.

Учасників презентації приїхав привітати голова Товариства бессарабських німців (м. Штутгарт) пан Гюнтер Фосслер. Він розповів про діяльність очолюваної ним організації, про те, як змінювалася думка різних поколінь німців до історії їхніх пращурів, які довгий час жили у Бессарабії...

З вітальними промовами виступили також в. о. голови Представництва МЗС України в Одесі пан Сергій Орлов, генеральний консул Румунії в Одесі, дуаєн дипломатичного корпусу, акредитованого в нашому місті, пан Еміл Рапча, заступник начальника управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації пані Ярослава Різникова і директорка департаменту міжнародного співробітництва та маркетингу Одеської міської ради пані Олександра Олійникова.

Захід був проведений з ініціативи почесного консула Федеративної Республіки Німеччина в Одесі пана Олександра Кифака та фінансової підтримки Товариства бессарабських німців (м. Штутгарт).

Автор: Олександра ЛІЧАГІНА, референт почесного консула Німеччини в Одесі.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011