ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Промисел рапани: як правильно зорати «блакитну ниву»?
27.07.2019 / Газета: Одесские известия / № 57(5180) / Тираж: 18937

Черевоногий молюск рапана — ось новий «фаворит» вітчизняних риболовів на узбережжі Чорного моря. Із нетрадиційної раніше здобичі готують вишукані ресторанні страви, вона є популярною статтею експорту. А враховуючи, що жодних обмежень на вилов цього молюска-хижака не було, кількісні показники росли стрімко. Досить порівняти 2017 та 2018 роки: 1375 та 5561 тонн, більше ніж у 4 рази. І все було б нічого, але рекорди промисловиків змушують задуматися над майбутнім. Море — «блакитна нива», і її, як і хлібну, теж не можна використовувати бездумно. Тому цього року в українській акваторії Чорного моря було вперше введено обмеження на використання драг Хижняка (не більше 120). Це промислові знаряддя лову (які спочатку призначалися для добутку мідії, а не рапани), але їхнє масове використання викликає стурбованість щодо стану придонного ґрунту, де нерестяться риби та мешкають інші представники морської фауни.

Як узгодити інтереси екології та промислу? Саме цьому питанню була присвячена нарада фахівців Чорноморського басейнового управління Держрибагенства України спільно з науковцями (університет Мечникова, Одеський центр ПНДІ, Інститут морської біології, Херсонський державний аграрний університет тощо) та представниками громадськості. З одного боку – тема занадто серйозна, щоб вирішити її порухом пальця. З іншого – занадто зволікати теж не можна, бо вчасно подані наукові рекомендації дозволили б внести необхідні зміни до Режиму рибальства в басейні Чорного моря вже на наступний, 2020-й рік.

«Ми зацікавлені знайти баланс між збереженням природних ресурсів Чорного моря та соціальними аспектами, — пояснив керівник Чорноморського рибоохоронного патруля Євген Камінський. – На мій погляд, потрібно обмежити використання драг у прибережній смузі, або визначити певні зони-нерестилища рапани, де лов був би просто заборонений. Можливо, за кілька років змінювати їх. Але для остаточного вирішення нам необхідні висновки науковців, конкретні кількісні та якісні показники. Підводна відеозйомка, проби «цілинного» та пошкодженого драгами донного ґрунту, аналіз виловлених біоресурсів – це все важливі фактори, які необхідно взяти до уваги. Обробкою проб міг би, наприклад, зайнятися Інститут морської біології НАН України, а іхтіологічні дослідження — провести Одеський центр ПНДІ морського рибного господарства та океанографії. В перспективі можна говорити про якусь державну програму, але поки що нам потрібен хоча б перший крок – пропозиції науковців для внесення змін до Режиму рибальства на 2020-й рік».

При обговоренні проблеми цілком логічним було звернутися до досвіду чорноморської сусідки України – Туреччини, де вилов рапани був поставлений на промислові рейки ще у 90-х роках минулого сторіччя. Як розповів директор Інституту морської біології НАН України Борис Александров, на вилов рапани у цій країні офіційно зорієнтовано 207 суден, тобто половина риболовецького флоту Туреччини. Але знаряддями лову, так званими бім-тралами, користуються далеко не всі, 108 практикують ручне або легководолазне збирання. До речі, й в Україні, коли ми говоримо про майбутні обмеження, йдеться саме про механічні засоби. Ручне збирання природі не шкодить. Серед цікавих деталей видобутку турецької рапани можна згадати норми на розмір вічок у бім-тралах — 72 мм, завдяки чому занадто дрібні екземпляри не страждають. Ліцензія на промисловий вилов рапани видається з 30 квітня до 1 серпня, ловити можна від сходу до заходу сонця, на відстані не менше 500 м від берега (втім, останній пункт для України не зовсім підходить, у нас зовсім інший рельєф шельфу).

В будь-якому випадку доцільно порівняти досвід двох країн, а також особливості знарядь лову, які вони використовують. А висновок про ефективність та безпечність цих знарядь знову ж таки мають зробити науковці (про це говорила Юлія Калініна, Одеський центр ПНДІ морського рибного господарства).

Якщо аналізувати українські реалії, то сьогодні ручним способом добувають приблизно 40% рапани, а механічним – 60%. Однак значна частина «механічної» здобичі не відповідає комерційним стандартам (занадто дрібна). А за кілька років це був би цілком придатний біоресурси. Ось чому така важлива розмова, ініційована в Одесі. Принципова згода досягнута, тепер потрібні чіткий графік, розподіл зусиль та систематизація результатів. Адже така програма була б важливою не лише екологічно, а й економічно — навіть у найближчій перспективі.

Автор: Наталя Бондаренко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013