ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПОСЛІДОВНИКИ КИРІАКА КОСТАНДІ
27.07.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 57(22076) / Тираж: 8525

Киріак Костянтинович Костанді народився в грецькій родині у селі Дофінівка Херсонської губернії в 1852 році. У вільний від підробітків час відвідував безкоштовні класи школи Одеського товариства витончених мистецтв, де його талант помітив метр морського пейзажу Іван Айвазовський. Як пише у своїх спогадах учень митця Борис Егіз, Костанді був одним із перших художників-поетів планеризму й імпресіонізму, який прекрасно передавав «яскравість вібруючого сонячного світла і мінливу гру рефлексів у тінях, збуджуючи своїми творами до того ще майже ніким у Росії не випробувані зорові художні емоції».

У 1882 році Костанді закінчив Імператорську Академію мистецтв і повернувся в Одесу. В кінці 1880-х у його творчості відбуваються зміни: митець залишається прихильником побутового жанру, але докорінно міняє художні підходи і свій погляд на суть живопису. У 1897-у приєднується до руху «передвижників». Костанді належить важлива роль у впровадженні ідеології «передвижників» на півдні тодішньої Російської імперії. Він був одним із засновників Товариства південноросійських художників і його головою у 1902—1920 роках.

У 1907-у обраний дійсним членом Імператорської Академії мистецтв. З 1917-го був директором Одеського міського музею. Велика частина його життя і творчості пов’язана саме з Одесою. У мистецтві сповідував реалізм, хоча деякі його роботи можна зарахувати швидше до імпресіоні-зму. Картини художника прикрашають експозиції музеїв Одеси, Києва, Москви, Петербурга. Киріак Костянтинович виховав десятки учнів, серед яких — О.О. Шовкуненко, І.М. Шульга, А.М. Нюренберга та інших.

Помер митець і педагог 31 жовтня 1921 року і був похований на Першому християнському кладовищі Одеси. Після смерті його послідовники створили Товариство художників «Костанді». 20 травня 1935-го, під час кампанії зі знищення місць поховань, його учні та друзі змогли перепоховати останки вчителя на Другому християнському кладовищі. 1 вересня 2010-го у дворику будинку 46 по вул. Пастера в Одесі був встановлений пам’ятник К.К. Костанді.

У 1945-у в будівлі художнього училища відкрилася перша художня школа. Упродовж трьох десятиліть нею керував випускник Одеського художнього училища ім. М.Б. Грекова Олександр Сергійович Горб. У 1990-у школу очолив Валерій Пилипович Токарев. Саме його стараннями їй було присвоєне ім’я видатного художника і педагога Киріака Костанді, а згодом і надане самостійне приміщення. У цей же час відбулися й суттєві зміни в методиці викладання, і «нове обличчя» художньої школи стало відомим на весь світ. Сьогодні вона має філії у трьох районах обласного центру, а це — 55 груп учнів.

Не переривається зв’язок поколінь і традицій: багато викладачів «школи Костанді» є її випускниками, а тепер тут займаються їхні діти й онуки. Педагогічна система Киріака Костянтиновича не пропонувала якихось готових рецептів, а скеровувала наставника на пошук дороги до серця учня. Отой неперервний зв’язок, який єднає сучасні винаходи з набутками-напрацюваннями митців попередніх епох, дає одеським художникам широке творче поле і свободу самовираження в світовому контексті.

З дня заснування школи у ній працюють талановиті люди, педагоги-новатори, експериментатори. Завдяки їхнім старанням учні отримали 27 гран-прі і понад 200 золотих медалей на міжнародних конкурсах.

Керівник дитячої художньої школи ім. К.К. Костанді В.П. Токарев нагороджений Почесним знаком міського голови «За особливі заслуги перед містом», а в рейтингу популярності «Народне визнання» став переможцем у номінації «Учитель року».

«Школа Костанді» була створена як заклад художньо-естетичного профілю і є справжнім осередком краси та любові. Тут запроваджена система символіки в оформленні шкільних табелів, зошитів, нагород, призів та відзнак переможцям різноманітних конкурсів. Існує унікальна система шкільних свят і позакласних заходів: Сорочинський ярмарок, Новорічний карнавал, Різдвяні свята, Масниці, літературні вітальні, художні практики і звіти, благодійні акції (відвідування дитячих будинків, виставки робіт у реабілітаційному центрі «Будинок з ангелом») тощо.

Я теж випускник школи ім. К.К. Костанді. 11 років навчання промайнули як свято. Разом зі своїми однокласниками хочу висловити подяку педагогам та особисто директорові Валерію Пилиповичу Токареву за виховання і прищеплення художнього смаку, за творчу свободу.

Михайло ВІЗІРОВ, випускник художньої школи

ім. К.К. Костанді,

студент факультету журналістики

НУ «Одеська юридична академія».

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016