ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Програють лише ліниві
03.08.2019 / Газета: Одесские известия / № 59(5182) / Тираж: 18937

Минулого тижня в Одеській облдержадміністрації відбулася робоча нарада з питань впровадження грантового проекту «Надання соціальних послуг в громаді». Кошти на його реалізацію надає Японський фонд соціального розвитку через цільовий фонд Світового банку. Загальна сума фінансування перевищила два мільйони доларів: гроші будуть спрямовані на покращення соціальної інфраструктури в тридцяти об’єднаних територіальних громадах України. 17 з них припадає на Тернопільську область, 13 – на Одеську, і лише десять найкращих зможуть отримати кошти на впровадження своїх проектів. Ставки великі проте, здається, не всі громади готові за них боротися.

Навчаємось економити

Особливість проекту, який реалізовується в Одеській області, полягає в тому, що велася серйозна попередня підготовка. Громади, які братимуть участь в проекті, обиралися заздалегідь. Але склалась така ситуація, що є ОТГ, які виявили бажання співпрацювати, і такі, що проявляють меншу активність. Це при тому, що з 1 січня 2020 року передбачається низка соціальних інновацій в об’єднаних територіальних громадах, за невиконання яких керівники ОТГ нестимуть відповідальність. Також громади почнуть сплачувати іншим установам кошти за соціальні послуги, що може сильно вдарити по місцевому бюджету.

- Наведу приклад одного населеного пункту Чернігівській області: там є інтернат, в якому перебуває восьмеро дітей із сусідньої територіальної громади, — розповідає виконавчий директор Українського фонду соціальних ініціатив Андрій Лактіонов. – З наступного року за кожного вихованця громада має сплачувати сусідам 253 тисячі гривень: це приблизно 50 % від вартості утримання дитини. Коли голова про це довідався, то одразу задумався про те, як організувати догляд за цими дітьми на території громади, щоб не витрачати кошти. Ви всі прийдете до таких ситуацій, зараз вам дають можливість отримати корисну інформацію, засновану на українському та міжнародному досвіді.

Згідно з планом, до громад має надійти фінансування на розвиток інфраструктури. Під час роботи вони отримають досвід роботи з інвесторами, навчаться залучати власних підприємців, що допоможе в подальшому становленні кожної ОТГ. Зараз виконується перший компонент проекту, тобто — оцінка потреб в соціальних послугах. Готуються трирічні плани впровадження соціальних послуг, а також розробляється мікропроектна пропозиція, яка на початку наступного року потрапить на конкурс міністерства соціальної політики. При ній буде створена спеціальна комісія, яка підтримуватиме громади.

Допомога не завадить

Регіонам зараз простягають не тільки руку допомоги, але й фінансовий ресурс, не скористатись якими – злочин. Але в Одеській облдержадміністрації зазначають, що проведення таких робочих нарад регулярно піднімає одні й ті самі проблеми. Частина громад вирізняється інертністю, небажанням іти на контакт, а в деяких випадках просто ігнорує всі ініціативи. Хтось не має ідей для подальшого розвитку, хтось заклопотаний іншими справами і не звертає уваги на міжнародну допомогу. Хоча зараз її надходить на підтримку України дуже багато.

- Іноді треба вийти за межі стандартного бачення проектів розвитку, — вважає заступник голови Одеської облдержадміністрації Віталій Свічинський. — Найпростіше, наприклад, буде створити в громаді сервісний центр, реалізувати кошти й забути. Але найефективніше звернутись до таких проектів розвитку, які дадуть зберегти молодь в населених пунктах, забезпечити нормальну політику розвитку громади, а не зупинитися на короткотривалих проектах. Звісно, треба працювати з людьми старшого віку, але в усьому повинен бути баланс. Тому є сенс подумати над проектами спрямованими на розвиток, які дадуть змогу отримати якісно нові можливості.

На сьогоднішній день грантові програми допомагають територіальним громадам відкривати двері до нових проектів. Водночас від ОТГ вимагається цілісне бачення стратегічної моделі. Кожна з громад повинна визначитися з тими програмами, які підходять відповідно до її територій. На цю модель потрібно накладати ті мікропроекти, що будуть надаватися міжнародними організаціями. Повинно бути чітке розуміння, що якщо інші держави мають бажання допомогти нам, інвестувати свої ресурси в розвиток громад, то й самі громади мають в свою чергу поставитись до цього максимально відповідально.

Акцент на «соціалці»

Дуже часто в грантових проектах найбільша увага надається тим ОТГ, які не мають власних фінансових ресурсів для впровадження тих чи інших ініціатив. Проект «Надання соціальних послуг в громаді» не зважає на рейтинг фінансової успішності отримувачів. Найголовніше — це їхнє прагнення до роботи, бажання органів місцевого самоврядування покращити якість життя в підпорядкованих їм населених пунктах. Деякі ОТГ з певних причин не працюють в цьому напрямку. Але чимало й таких, які рішуче налаштовані на боротьбу.

- Може деякі громади не мають інфраструктури, може хтось не розуміє важливість впровадження тих чи інших проектів, не думаючи про те, що вони можуть в короткостроковій перспективі дати солідні надходження до бюджету, — каже представник Яськівської об’єднаної територіальної громади Ігор Пукас. – Особисто ми маємо дуже багато напрацювань, які хочеться втілити в життя. Це цілодобове перебування в стаціонарах, інклюзія, догляд за дітьми. Деякі сфери після тієї ж медичної реформи лишилися «в тіні», за протоколами, а люди до них звичні. В нашої громади є відповідна інфраструктура, кваліфіковані кадри, які не хочеться втрачати.

З тридцяти громад, які є в проекті, буде відібрано десять найкращих мікропроектних пропозицій, що отримають фінансування розміром максимально 140 тисяч доларів. Час на оцінку дуже обмежений, роботи мають бути завершені до кінця листопада цього року. Тернопільщина налаштована дуже рішуче, вони роблять не перший проект, тому нашому регіонові теж треба пришвидшуватися. Не всі ОТГ, звісно, виграють грант, але з цими мікропропозиціями громади зможуть подаватися на інший конкурс проектів, отримавши безцінний досвід роботи з міжнародними програмами. Зараз грантів на підтримку громад надається дуже багато, тому тим, хто працює, програти буде дуже важко.

Автор: Марія Шевчук

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014