ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




РОСІЯ У ВОГНІ. ПОКИ ЩО — ЗА УРАЛОМ
03.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 59(22078) / Тираж: 8525

На війну в Україні грошей вистачає, на приборканні вогню в Сибіру — заощаджують. Вигорають мільйони гектарів, гинуть тисячі тварин.

У низці регіонів російського Сибіру норми забрудненості повітря перевищено в 1,2—3,3 раза, визнали у всюдисущому «Росспоживнагляді». Причина — масштабні пожежі, що охопили вже понад 3 мільйони гектарів в Іркутській області, Красноярському краї, Бурятії та Якутії. А оскільки за добу пожежним підрозділам вдається гасити десь по 17 тисяч гектарів, то для того, щоб повністю приборкати вогонь на території, де горить лише зараз (якщо не допоможе матінка-Природа), може знадобитися майже 200 днів! Гасити вогонь на віддалених від населених пунктів ділянках, аби врятувати тварин і дерева, ніхто не збирається. Бо це «економічно невигідно»...

«ДИХАЙТЕ ГЛИБШЕ, ТОВАРИШІ РОСІЯНИ...»

«Смог від гігантських пожеж в Іркутській області і Красноярському краї дістався Татарстану. Відкрийте Яндекс-карту та виміряйте відстань від Іркутська до Казані (це понад 3,5 тисячі кілометрів. — Ред.). Після чого продовжуйте захоплюватися: спочатку — величчю країни, а потім — недолугістю управління нею…».

«Росія тримається на нафті із Сибіру. Як бачимо, Сибіру вже майже нема...».

«Усе моє місто задихається. Навіть у магазин вийти неможливо. В NASA вважають пожежу в Сибіру наймасштабнішою за останні 10 тисяч років. А все тому, що пожежі гасити «економічно невигідно…».

Все — переклад з російської.

Тисячі повідомлень такого змісту цими днями заполонили сторінки росіян у соцмережах. Ще б пак — масштаби пожеж справді вражають. Горить, за останніми даними, понад три мільйони гектарів лісів (це 30 тисяч квадратних кілометрів, що відповідає усій території Бельгії, чи, скажімо, Словенії та Чорногорії — разом узятих).

При цьому «в Рассії зємєль, звєр’я да птіци, да пушніни нємєряно». Тож із 2015 року в країні діють, так би мовити, «прагматичні» правила: пожежі гасять лише там, де це економі-чно вигідно. Що на практиці означає: пожежні підрозділи виїжджають на гасіння менше 10% площ лісових пожеж! На решті ж територій чекають, доки вогонь згасне природним чином — чи то через дощі, чи, наштовхнувшись на водні перешкоди або пустельні ділянки, де горіти нічому. А все через запровадження в лісовій місцевості так званих «зон контролю», де дозволено не гасити пожежі, якщо витрати на це перевищують прогнозований збиток, а полум’я не загрожує населеним пунктам та об’єктам інфраструктури.

Ця норма якраз і поширюється на приблизно третину Іркутської області та значну частину Красноярського краю, де нині лютує вогняна стихія. При цьому нікого не хвилює ні доля лісових насаджень, ні мільйонів живих істот, які населяють ці території і нині або задихаються у диму, або згорають живцем. Від диму та шкідливих продуктів горіння потерпають і сотні тисяч росіян, які змушені упродовж кількох тижнів (доки зливи не заллють осередки вогню) дихати за-брудненим повітрям.

Але, схоже, ні інтоксикація населення, ні алергійні та інші реакції російське керівництво не хвилюють, бо такий збиток у країні зазвичай не враховують. Тож і не дивно, що губернатор Красноярського краю Олександр Усс виправдовує політику кремлівського шефа (з російської): «Нікому ж не спадає на думку топити айсберг, щоб у нас було тепліше? Щось схоже стосується і лісових пожеж у зоні контролю. Це звичайне природне явище, боротися з яким нема сенсу, а може, подекуди і шкідливо…». Водночас це, певно, стосується лише Рассєї-матушкі. Інакше, як пояснити, що, заплющуючи очі на масштабні пожежі на власних теренах, Володимир Путін запропонував... допомогти у гасінні лісових пожеж у Греції. А як же! Бо господар Кремля розраховує на підтримку тамтешніх та інших європейських політиків-популістів. А що візьмеш із бідних сибіряків? Особливо, якщо вони готові сумирно терпіти, підтримуючи політику свого «царя».

Хоча ситуація з «підтримкою», схоже, таки міняється. Свідчення цьому — масові протестні акції у Москві. А також — хвиля обурення, що прокотилася країною у зв’язку із «прагматичним» підходом до гасіння сибірських пожеж. І не лише в соцмережах. Зокрема, більше 600 тисяч росіян уже підписалися під петицією з вимогою запровадити режим надзвичайної ситуації в Красноярському краї, Іркутській області і частково — в Бурятії. З’явилися й перші противники путінської політики «невтручання у природні процеси» навіть (!) у Держдумі РФ. Там готують зміни до згаданого вже порядку «вибіркового гасіння».

ЯКЩО ВЛАДА «УМИВАЄ РУКИ», НАСЛІДКИ НЕ ЗАБАРЯТЬСЯ

У Всесвітньому фонді дикої природи (WWF) нагадують: щороку в Росії вогонь знищує майже 10 мільйонів гектарів зелених насаджень. Тож уже недалекі часи, коли РФ із її «безмежною тайгою» може залишитися без промислового лісу. Тим паче, що цього року показник у 10 мільйонів гектарів уже перевищено — вогонь загалом «пройшовся» площею 12 мільйонів гектарів. А попереду ж іще спекотний серпень і потенційно небезпечні перші осінні місяці...

Уже зараз, окрім Татарстану, дим від сибірських пожеж дістався Перм-ського краю, Удмуртії та Башкирії. А там і до Москви вже «недалеко». Адже надії на «рятівні» дощі найближчими тижнями нема. Більше того, за даними екологів, саме пожежа таких масштабів може «відштовхувати» грозові хмари. Бо ж піднявшись у повітря, колосальні маси гарячого повітря й диму, що скупчуються над великими територіями, впливають на проходження атмосферних фронтів.

Вогонь тим часом продовжує нищити все живе на тисячах квадратних кілометрів, руйнуючи екосистему. Утім, не варто забувати, що це явище приносить природі і певну користь, сприяючи її «самоочищенню». «Упродовж тисяч років природні пожежі відігравали провідну роль в екосистемах Землі, й життя на планеті розвивалося разом з ними і залежно від них, — нагадує журналіст ВВС Future з питань науки та зміни клімату Дієго Аргедас Ортіс. — Деякі комахи розмножуються лише у жарі пожеж, шишки вогняної сосни викидають насіння лише у вогні, на очищених вогнем просторах з’являються нові рослини тощо». Також це дозволяє позбутися хвороб і шкідників, які завойовують значні території.

Тобто у прибічників ідеї «непротивлення вогню» є однодумці і серед науковців. Але в будь-якому разі застосовувати такий підхід радять лише при локальних пожежах у важкодоступних віддалених від населених пунктів районах. Коли ж стихія набуває таких колосальних масштабів, як зараз, — треба діяти. Втім, у Росії робити це, схоже, не поспішають.

За матеріалами преси та соцмереж підготував

Владислав ОБУХ.

Джерело: «Укрінформ» (www.ukrinform.ua).

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012