ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ГЕПАТИТУ
08.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 60(22079) / Тираж: 8525

Міжнародний день боротьби з гепатитами щороку відзначається 28 липня. До цієї дати департамент охорони здоров’я облдержадміністрації організував брифінг за участю доктора медичних наук, завідувачки кафедри інфекційних хвороб Одеського національного медичного університету Тетяни Чабан.

У своєму виступі Тетяна Володимирівна розповіла, що гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Головні причини його розвитку: віруси гепатиту; деякі інфекційні захворювання; токсичні речовини (алкоголь, наркотичні препарати); медикаменти; аутоімунні захворювання.

Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D та Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку цього органу.

За даними ВООЗ, щороку вірусний гепатит стає причиною втрати більше мільйона людей у всьому світі, а хворих на нього – вдесятеро більше, аніж ВІЛ-інфікованих. В Україні щороку реєструється понад 3 тисячі нових випадків інфікування гепатитами.

Залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гостра інфекція може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви.

Найпоширеніші прояви гепатитів, які мусять насторожити людину: виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія; нудота, блювання, діарея, болі в животі; зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу; пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер; підвищення температури.

Шляхи передавання вірусу гепатиту залежать від його типу.

Так, віруси гепатиту А та Е — передаються фекально-оральним способом, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, забруднені фекаліями інфікованого. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.

Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров), зокрема: переливання інфікованої крові або її компонентів; вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально; інвазивні медичні та немедичні маніпуляції з використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо); вертикальне передавання від матері до дитини (стосується більше вірусного гепатиту В); побутовим шляхом (внаслідок спільного використання зубних щіток, лез для голі-ння тощо та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові); статевим шляхом під час незахищених контактів.

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт із кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря за місцем проживання. Він призначить вам необхідні обстеження, а в разі потреби – спрямує до профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога).

У жодному разі, застерегла лікарка, не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням на підставі інформації з інтернету чи порад сторонніх людей! Лише медик-фахівець може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначити адекватне лікування.

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, добре мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

На міжнародному ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти гепатиту А. Майже у 100% людей протягом місяця після введення однієї дози вакцини розвиваються захисні рівні антитіл до вірусу. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту протягом 5–8 років після вакцинації.

Головний засіб профілактики вірусних гепатитів В і D – вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В якомога раніше, бажано впродовж 24 годин після народження. У майбутньому необхідно ввести ще другу і третю дози для завершення серії вакцинації. Оскільки зараження вірусом гепатиту D не можливе без присутності вірусу гепатиту В, вакцинація проти останнього є надійним захистом від інфікування і вірусом гепатиту D.

Вакцинуватися від гепатиту В можна у будь-якому віці.

На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики: застосування бар’єрних контрацептивів; користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення; користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо); користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014