ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Не звільнений не з власного бажання
17.08.2019 / Газета: Одесские известия / № 63(5185) / Тираж: 18937

Вчора, 16 серпня депутати Одеської обласної ради зібралися на позачергову сесію. Основним питанням порядку денного тут були вибори нового голови обласної ради в зв’язку з обранням чинного очільника облради Анатолія Урбанського до парламенту.

В проекті порядку денного був також традиційний вже камінь спотикання питання про звільнення директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда. Втім, цей пункт — вилучили.

Сесію призначили ще 12 серпня. Водночас у соціальних мережах пройшла новина, що одним з головних претендентів на пост голови облради є представник «Опозиційного блоку» Віталій Саутьонков.

15 серпня в Facebook активісти скликали народ на мітинги протесту проти обрання Саутьонкова головою облради.

Тому ранок почався з акції протесту.

«Автомайдан», «Національний корпус», «Зелений лист» та інші організації зустріли депутатів з плакатами: «Не пройшов до ВР — купив облраду», «Ні — сепаратизму». Мітингарі протестували проти призначення Віталія Саутьонкова головою облради.

Вже у залі засідань сесію не дав розпочати Віталій Свічинський, який сам зайняв трибуну і почав звинувачувати депутатів у «договорняках» та закликати до блокування трибуни.

Депутати збираються біля крісел президії та блокують роботу.

Анатолію Урбанському зламали мікрофон і забрали картку для голосування. Але він закликав усіх зайняти місця і заявив, що йому замінять і мікрофон, і картки. Якщо треба — не один раз. Депутати не заспокоюються.

Не минуло й години від початку сесії, а у президії вже розігралась бійка. В 9.53 до зали увійшла поліція. Анатолій Урбанський оголосив перерву.

Голова облради запропонував провести консультацію в 301 кабінеті, запросивши туди голів фракцій і своїх заступників. При цьому він попросив правоохоронців блокувати входи до кабінету.

Після перерви заступник голови облради Юрій Дімчогло сказав, що вони, разом з першим заступником голови Олегом Радковським готові здати повноваження, але «Оппоблок» така пропозиція не влаштувала.

До порядку денного пропонують внести 38 правок. Перша правка — про відставку Радковського. За — 41. Рішення не прийнято.

Депутат Сеник знайшов в регламенті облради іншу норму і пропонує ще раз спробувати відправити у відставку Радковського. Юрист облради роз’яснює, що це буде порушенням процедури. Тим часом 10 співробітників поліції продовжують обмежувати доступ до президії.

З 13.00 до 14.00 неодноразово ставилося питання про відставку заступників.

За внесення до порядку денного відставки Радковського — 48. За відставку Дімчогло — 42. Прийнято тільки перше рішення.

Близько другої години дня Анатолій Урбанський зняв питання про власну відставку і, нарешті, порядок денний в цілому прийняли. За — 44.

Почали роботу за порядком денним.

Розглянули питання цільових програм. Прийняли програму «Безпечна Одещина» на 2019-21 роки. Внесли зміни до програми фінансування комунальних підприємств. Ухвалили зміни до програми розвитку туризму і курортів. Прийняли правки до програми розвитку фізкультури і спорту. Всі одноголосно і без обговорення. Внесли зміни до обласного бюджету на 2019 р. Знову майже одноголосно.

Повернулися до кадрових питань — відставки Радковського. Голосування таємне, збирають рахункову комісію.

Результати голосування. Всього взяли участь в голосуванні 53 депутати. За відставку — 46. Проти — 5. Утрималися — 2. Олег Радковський відправлений у відставку.

О пів на четверту сесія закінчилася. Після неї Анатолій Урбанський відповів на питання журналістів. Голова Одеської обласної ради зазначив, що він буде депутатом Верховної Ради, і дострокового складання повноважень не оминути. Він має час прийняти присягу до 29 серпня. Але лишається питання з посадою голови одеської обласної ради. Хто її очолить, і чи буде це саме Віталій Саутьонков, поки невідомо.

- Я знаю що фракція «Со­лідарність» виставляла на голову обласної ради Юрія Басюка, — сказав Анатолій Урбанський. — Так само звучало, що на першого заступника планувався Ігор Недозімованний, а на другого заступника розглядалася кандидатура Валентина Шкаровського з «Опозиційного блоку» . Я не сприймаю заяви деяких своїх колег, що це якийсь реванш й таке інше. Якщо ви подивитеся сесійні зали різних демократичних держав, то в більшості випадків роль заступника віддають опозиції. На мій погляд, цілком логічне рішення.

Також голова облради окремо прокоментував обшук, який проводило ДБР в Одеській обласній раді паралельно з сесією. Але відношення до особи Анатолія Урбанського вони не мали, хоча слідчі серед інших кабінетів перевіряли і його приймальню. Обшуки саме в очільника облради проводилися за кілька днів до виборів до Верховної Ради, 19 червня. Їх ініціювала якась громадська організація в Києві, яка написала, що значні кошти були перераховані з рахунків Обласної ради до офшорів. Доказів цього факту знайдено не було, тому можна припустити, що такі заяви були черговими політичними іграми.

Автор: Марина Мунтян, Марія Шевчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015