ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




На солодкий фестиваль у медовий дивокрай
21.08.2019 / Газета: Одесские известия / № 63(5184) / Тираж: 18937

Родзинкою мистецько-ярмарково-медового дійства, яке минулої суботи вирувало на території ЕтноЕкоАгросадиби «Медові роси» у селі Ясенове Перше, стала демонстрація музичного кліпу з піснею «Ясенове» та фільму, присвяченого трудолюбивій і творчій родині Гогулінських. Солодка душа нинішніх районних фестин зародилася рік тому, коли Алла Гогулінська-Чаус, започаткувала на теренах Любашівщини перший етнографічно-лікувальний центр зеленого туризму «Медові роси». Відтоді «Медоворосся» над Кодимою приваблює численних паломників з багатьох куточків України та зарубіжжя, бажаючих долучитися до витоків національної культури, ремісничих, гастрономічних та пасічникових традицій нашого народу, оздоровитися за допомогою «божих» комах — бджілок. Одним словом, зцілитися душевно і фізично.

Після офіційного відкриття Ясенівських медових фестин свою гостинність та кулінарну майстерність демонстрували представники Зеленогірсь­кої, Ясенівської, Бобрицької, Гвоздавської, Познанської та Кричу­нівської громад. Їхні символізовані обійстя, прикрашені рушниками, вишивками, артефактами побуту селян минулого століття, приваблювали вишуканими стравами та напоями. Плоди своєї праці представляли пасічники, майстри виготовлення домашніх ковбас та шинки. Й все оте кулінарно-гастрономічне диво, представлене на столах, залюбки смакувало усім бажаючим.

Високодуховну втіху надавала виставка-продаж художніх творів декоративно-прикладного мистецтва, представлена майстрами Одеси, Любашівки, Солтанівки, Кричунового, Гвоздавки. Кожен міг придбати собі на згадку облюбований сувенір.

Чи не найбільше приваблював відвідувачів торгівельний павільйон «Хатина Кузі», вщерть наповнений продуктами бджільництва (восковими свічками, медом, пилком тощо), національними ляльками-мотанками, препаратами апітерапії, цілющою медовухою і хреновухою, виготовленими господарями етносадиби — подружжям Володимиром і Ольгою Гогулінськими та їх донькою Аллою, яка ще й влаштувала для дівчаток медово-косметитчний майстер-клас. Господиня також повідала гостям про історію бджільництва, ефективність апітерапії й тернистий шлях до започаткування «Медоворосся». Чверть століття знадобилося їй, щоб втілити цей родинний зеленотуристичний проект, наповнивши дивом збережену і відроджену садибу та подвір’я стародавнім хатнім начинням та сільськогосподарським реманентом.

Припала до смаку численним глядачам й вишукана концертно-розважальна програма, насичена виступами місцевих самодіяльних колективів, етногурту «Зорецвіт» і солістів Обласного центру української культури (м. Одеса), артиста з Подільська Леоніда Куцого з репертуаром «Я так люблю, Україно, тебе!».

Завершилися медові фестини презентацією книги «Українська вишиванка південно-західного Причорномор’я», виданої за сприяння фахівців ООЦУК та меценатів на чолі з вихідцем з Любашівки Валерієм Устянським, та демонстрацією 7-метрового рушника, мереженого майстрами Одещини.

Оголошено було й переможців гастрономічних конкурсів. Тож, навариста рибацька юшка найкраще вдалася господарям свята — ясенівчанам, «Колоритні варенички» приготували господині з Познанського старостинського округу Зеленогірської ОТГ, а «Диво-вареник» зліпили в селищі Зеленогірське. Найвишуканішу композицію з овочів і фруктів «Дари літа» змайстрували віртуози з Кричунового.

Варто відзначити, що головним дрес-кодом «Медових рос» була українська вишиванка. Парад національних строїв очолила дівчина з інвалідністю, самобутня місцева поетеса Лідія Сологуб, якій і діставався головний приз.

Судячи з відгуків гостей, перший медовий фестиваль, організований райвідділом культури райдержадміністрації, пройшов успішно. В ньому уміло та тісно сплелися воєдино культурно-мистецькі надбання з одним із головних брендів автентичної сільськогосподарської продукції — медом. Тож чимало учасників фестивалю висловили надію, що в подальшому він стане хорошою традицією і проводитиметься щорічно. Надихані чудовою атмосферою свята, вели про це мову голова РДА Віталій Лабуш, голова райради Сергій Паровик, очільник Зеленогірської селищної ОТГ Олексій Стоцький, депутат обласної ради Анатолій Артеменко, директорка Одеського обласного центру української культури Валентина Вітос.

Автор: Юрій Федорчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011