ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЗНОВУ ДО ШКОЛИ ЯКІ НОВОВВЕДЕННЯ ЧЕКАЮТЬ НА УЧНІВ
15.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 62(22081) / Тираж: 8525

Із 1 вересня в українських школах заплановано чимало новацій. Звісно, якщо їх не скасує нова влада. Зміни, зокрема, стосуються дрес-коду, харчування, оцінок тощо.

Без співбесіди

Конкурсний набір дітей до 1-го класу, як це було раніше, відмінили. Малечу до школи повинні зараховувати за місцем її реєстрації, незалежно від того, чи спеціалізована ця школа, чи загальноосвітня. Вибрати інший навчальний заклад можна за умови вільних місць — у такому випадку конкурс можливий.

Нове меню для шкільних їдалень

Передусім це торкнеться столичних закладів освіти. До кінця 2019—2020 навчального року Київська міськдержадміністрація планує перевести всі школи на мультипрофільне меню. Ціна за обід не зміниться, продукти залишаться тими ж, але обід у їдальні нагадуватиме шведський стіл, де учні зможуть обирати собі страви до смаку.

Нагадаємо: торік в одній з балтських шкіл на Одещині вже запровадили новації в харчуванні, і вони сподобалися учням. Обід там складався з першої страви — овочевого супу, на друге була картопля з куркумою, курячі нагетси і салат з моркви, яблук, пекінської капусти та зелені.

Світло-відбивні жилети

Учні 1—4-х класів у темну пору доби (дорогою до школи й додому) тепер зобов’язані носити світловідбивні жилети. Завдяки цьому водії краще бачитимуть їх на дорозі, а відтак, є надія, менше дітей страждатиме унаслідок ДТП.

Електронний учнівський квиток

У новому навчальному році всі школярі Києва замість звичайних учнівських квитків отримають нові — електронні. Це дозволить батькам відстежувати переміщення дитини містом за допомогою спеціального додатку, а школярам — уникати черг у метро.

Вільний вибір форми навчання

Це нововведення стосується школярів, які пропускають уроки через хвороби, професійні заняття спортом, музикою тощо. Батьки матимуть право подати заяву до адміністрації школи, щоб перевести дитину на індивідуальну форму навчання. Вчителі складатимуть для таких учнів спеціальний навчальний план. Рівень знань оцінюватиметься двічі на рік у вигляді підсумкової контрольної роботи.

Оголошення оцінок

Відтепер оцінки учня — це його особиста інформація, яку вчитель не має права розголошувати, тобто озвучувати на весь клас. Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами охарактеризувати відповідь чи роботу учня, а виставлятиме оцінку в балах без сторонніх очей. Це стосується й батьківських зборів. У Міністерстві освіти вважають, що так можна вирішити проблему цькування серед школярів через оцінки.

Скасування шкільної форми

У червні Президент Володимир Зеленський скасував указ про обов’язкову шкільну форму. Адміністрація навчального закладу більше не зможе змушувати учнів приходити на уроки, дотримуючись встановленого дрес-коду.

До слова, цей пункт викликав бурхливе обговорення серед батьків одеських школярів. Директорку департаменту освіти та науки міської ради Олену Буйневич буквально засипали питанням: як же тепер вдягати дитину? Узагальнену відповідь посадовець оприлюднила на своїй фейсбук-сторінці:

«Поговоримо про шкільну форму. Мережа і телефон розриваються від запитань: чи правда, що форму відмінив Президент? Чи має право заклад освіти запровадити свій загальний варіант одягу для учнів // вчителів? Чи повинні батьки купувати шкільні костюми?

Дехто полегшено зітхає та купує джинси, хтось вдається до виставок-продажів у шкільних стінах (не розумію: батьки не в змозі відвідати крамницю чи школа — місце для торгівлі?). А декому зовсім незручно щодня ламати голову над тим, у що одягнути дитину до школи…

Є й досить суперечливі моменти. Мовляв, форма дисциплінує... Дисциплінує виховання на особистому прикладі дорослих, а не одяг.

Президент відмінив не форму, а указ, яким її запровадили.

Відповідь має бути одна: так, як зручно! Як мама я — за діловий стиль і мені зручно придбати синові два комплекти й кілька сорочок, щоб дитині було комфортно. Заклад може мати емблеми, рекомендувати колір, але змушувати права не має. Тому у виборі одягу для школи слід керуватися: якістю тканини та зручністю речей; бажанням обрати колір, що відрізняє учнів одного закладу від іншого, чи відсутністю такого бажання; наявністю кількох речей для забезпечення гігієни. Головне ж — здоровий глузд».

Автор: Інна ЯКИМЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015