ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




І ЗНОВУ НАПАСТЬ НА СВИНЕЙ У КІЛЬКОХ ЛОКАЦІЯХ ОДЕЩИНИ ОГОЛОШЕНО СОРОКАДЕННИЙ КАРАНТИН ЧЕРЕЗ АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ
15.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 62(22081) / Тираж: 8525

У Дунаї поблизу міста Рені 3 серпня місцеві жителі виявили дві туші мертвих свиней, яких за попередніми даними, потоком принесло з Румунії, де нині вирує АЧС.

На місце події виїхали фахівці Держпродспоживслужби, які взяли необхідні зразки на дослідження і спалили туші тварин.

А 6 серпня на острові Репіда наші прикордонники виявили залишки дикого кабана. Як і прописує інструкція, того ж дня спеціалісти відібрали необхідні матеріали у загиблої тварини для дослідження, а вже наступного дня стало відомо, що кабан, на відміну від виявлених у Дунаї туш, не був заражений африканською чумою свиней, безпечною для людини, але смертельною для тварин, яка за короткий проміжок часу спроможна знищити велику кількість поголів’я.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія вирішила оголосити острів Репіда, що на 115-у кілометрі Дунаю в Ізмаїльському районі, зоною спалаху АЧС і встановити сорокаденний карантин. Крім того, депутатському корпусу Новонекрасівської, Матроської, Бросківської та Ларжанської сільрад рекомендовано провести подворовий обхід для обліку наявного поголів’я свиней у господарствах всіх форм власності.

Ізмаїльський прикордонний загін встановив пункти пропуску на острів Репіда. На час дії карантину заборонено проводити полювання у місці, де відбувся спалах АЧС.

Кількома днями раніше рішенням протиепізоотичної комісії сорокаденний карантин оголошено також на території Ренійського району.

Як повідомляє асоціація «Свинарі України», неприбуткова, добровільна організація, яка на даний час об’єднує 41 господарство, що забезпечують 50% промислового виробництва свинини в країні, через поширення АЧС та високу загрозу розповсюдження вірусу близько 100 невеликих промислових свиногосподарств Одеської області вже припинили свою діяльність.

Згідно з офіційними даними, з початку цього року на Одещині ліквідували аж 58 спалахів АЧС.

У Держ-продспоживслужбі зазначають, що впродовж періоду поширення вірусу на заходи боротьби з «африканкою» виділили 5 млн грн з обласного бюджету.

Фахівці ветеринарної служби наголошують на основних проблемах, які перешкоджають боротьбі з АЧС, а це: не відпрацьований механізм вилучення тварин під час ліквідації спалахів (люди роблять це неохоче, часто вважаючи, що «хтось» у такий спосіб збиває ціну на свинину, а то й самостійно забивають та намагаються продати заражене м’ясо); поширення вірусу в дикій фауні (в нашій області ситуація дуже ускладнюється міграцією кабанів через кордон з Молдови та Румунії).

До навчань з протидії поширенню АЧС, організованих в нашій області, залучили понад 1000 фахівців ветслужби та ветеринарів свиногосподарств.

Як повідомляє головний фермерський сайт України «Куркуль», хоча африканська чума свиней присутня в Україні з 2012 року, наразі лише одне вітчизняне свиногосподарство застраховане проти цього захворювання.

Застрахуватися можуть господарства, які відповідають двом основним вимогам: упродовж останніх шести місяців не повинні потрапляти в радіус мінімум 100 км навколо спалаху АЧС (не важливо, чи це випадок у присадибному господарстві, чи у дикій фауні, чи інфікований об’єкт, наприклад, смітник, на якому знайдено труп свині), а також відповідати високому рівню біобезпеки. За даними Асоціації «Свинарі України», поки що основним критеріям страхування від АЧС відповідають лише 3% свиногосподарств країни.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014