ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПОЗИТИВНИЙ ПРОСТІР СЕРГІЯ САВЧЕНКА
29.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 65(22084) / Тираж: 8525

25 СЕРПНЯ ЗАСЛУЖЕНОМУ ХУДОЖНИКУ УКРАЇНИ СЕРГІЄВІ САВЧЕНКУ СПОВНИЛОСЯ 70

Сергій Олександрович — корінний одесит. У 1974-у закінчив Одеське художнє училище ім. М.Б. Грекова. У 1970-1980-х працював у галузі станкового та монументального живопису, графіки. На початку 1980-х приєднався до гурту одеських нонконформістів. Із 1988-го — член Спілки художників України, впродовж багатьох років — заступник голови Одеської обласної організації НСХУ. Один із засновників Національної асоціації мистців (НАМ), творчих об’єднань «Човен» та «Мамай», почесний член Києво-Могилянської академії, член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Кожна виставка Сергія Савченка — це спалах у мистецькому житті, кожна його робота — це особливий глибокоемоційний знакопростір, палітра мистця «виплескана потоками емоцій, спрямованих на колірне сприйняття власних почуттів і уявлень про реальний простір і час». Оперуючи колірним різнобарв’ям, художник силою своєї експресії надає своїм роботам чуттєвого сприйняття, підкреслюючи, що «акт творчості має свій ритуальний характер, об’єднуючи все в цілісність»… Колористика Сергія Савченка — індивідуальна. Колір для нього — це «енергоносій світла», він чарує, збуджує, зваблює, занурює у світ колірних уявлень, колірних варі-ацій, форм, ліній, геометризованих фігур. Гра площин і композиційних зміщень, ритм структури твору формує образ, який розкриває «емоційний зв’язок ритуальної моделі творчості у співзвучності з тисячолітнім планом нашої етнічної культури».

Твори ювіляра прикрашають колекції Національного художнього музею України (Київ), Музею сучасного мистецтва України (Київ), галереї Києво-Могилянської академії, Одеського художнього музею, Музею сучасного мистецтва Одеси, Івано-Франківського обласного художнього музею, Хмельницького музею сучасного українського мистецтва, Львівського палацу мистецтв, Музею Тараса Шевченка Шевченківського національного заповідника (Канів), галереї українського мистецтва «Човен» (Одеса), Новосибірського державного художнього музею (РФ), а також зберігаються у приватних колекціях в Україні, Росії, Польщі, Австрії, Франції, Німеччині, Бельгії, Люксембурзі, Іспанії, Італії, Великобританії, США й Австралії.

Основні монументальні твори митця, у т.ч. у співавторстві: «Шлях людини», кольоровий вітраж на Одеському заводі «Електромаш» (1982), розпис в інтер’єрі зали Одеського літературного музею (1983—1984), «Земля», мозаїка на фасаді будинку РАПО Агропрому України в Умані (1988), «Лицедії», настінні розписи у профілакторії одеського заводу «Стальканат» (1988) та ін.

Пан Сергій багатогранний і надзвичайно активний. Він — генератор ідей, акумулятор дивовижної енергії, ініціатор, куратор, модератор численних творчих проєктів, мистецьких акцій та виставок, які дуже потрібні сучасному українському культурному простору. Він є автором, упорядником та дизайнером масштабних видань, які отримали найвищі оцінки фахівців, — унікального альбому-довідника «Одеський мистецький простір» (2013), присвячений 75-річчю обласної організації НСХУ, повноколірного великоформатний каталогу виставки до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка «Свою Україну любіть…» (2014) тощо.

Художник по-особливому ставиться до книги як до об’єкта, що повинен мати своє обличчя, свою мову, свій виразний дизайн, свою естетику. Науковці, письменники, журналісти часто звертаються до майстра по допомогу в оформленні новодруків. Він, зокрема, є автором обкладинок колективної монографії «Одеса козацька» (2008), наукової розвідки Тараса Гончарука «Історія Хаджибея (Одеси) в працях дослідників XIX—XX ст.», книжки письменника Олекси Різникова «Їдло 33-го: словник Голодомору» (2003), біобібліографічного покажчика «Анатолій Іванович Мисечко» (2015) та інших.

Творчий доробок майстра — величезний. Його називають культуртрегером. Про нього багато й охоче пишуть відомі мистецтвознавці, письменники, журналісти, колеги-мистці — Олександр Федорук, Орест Голубець, Олесь Остапенко, Тетяна Басанець, Роман Яців, Віра Савченко, Микола Степанов, Роман Кракалія... Відомий український письменник Геннадій Щипківський у своїй книжці роздумів «Неримовані думки» про Сергія Савченка відгукується так: «Пан Сергій винятково відчуває колір, малює по-своєму, для багатьох незрозуміло, але коли подивишся і задумаєшся, у цьому, на перший погляд незрозумілому, є щось глибинне і філософське…».

У 2011 році у серії «Імена», започаткованій Галереєю сучасного мистецтва «АВС-арт», вийшов у світ ексклюзивний розкішний художній альбом, який презентує творчість Сергія Савченка, «одного з найяскравіших одеських нонконформістів».

З нагоди Дня Незалежності України Одеська національна наукова бібліотека провела масштабну акцію, у рамках якої відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки «Незалежна Україна: державотворчі процеси». Її окрасою стала виставка творів Сергія Савченка під назвою «28-а річниця незалежності України. Екзистенції…». «Майстер ліричного абстракціонізму» розкриває своє бачення світу через колір, форми, образи… На кожній із представлених робіт, а їх 13, відтворенні думки, переживання, захоплення, обурення…

З нагоди ювілею відділ краєзнавства «Одесика» спільно з відділом мистецтв ОННБ підготували мультимедійну презентацію «Майстер ліричного абстракціонізму», що висвітлює творчий набуток Сергія Савченка в малярстві, станковій графіці та скульптурі. Переглянути віртуальну експозицію можна на офіційному веб-сайті бібліотеки.

Колектив Одеської національної наукової бібліотеки вітає зі славним ювілеєм одеського маестро Сергія Савченка — знакового мистця в українській культурі й знаного поза її межами, майстра, який має особливі стиль, знак, характер і неповторну харизму. Бажаємо, щоб Ваша життєва палітра була наповнена яскравими кольорами. Хай доля малює для Вас удачу!

Автор: Тетяна ІВАНОВА, головний бібліотекар відділу краєзнавства «Одесика» ОННБ.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011