ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




СВОБОДА НІКОМУ НЕ ДАЄТЬСЯ ЗАДАРМА
29.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 65(22084) / Тираж: 8525

Маленька дівчинка, на зріст врівень з бандурою, з винятковою серйозністю зосереджено торгала струни свого інструмента. Композиція називалася «Тобі, Україно, з любов’ю», і з неї Аня Сиркіна, п’ятикласниця школи ім. П.С. Столярського, вибрала три найкращі, на її думку, фрагменти.

Цей публічний виступ напередодні великого свята — і її особисте свято. Адже саме їй доручено розпочати важливу подію. Того дня в Одеській національній науковій бібліотеці відкривалася книжково-ілюстративна виставка «Незалежна Україна: державотворчі процеси. До 28-ї річниці Незалежности України».

Колись, можливо, інакше відзначатимуть це свято — День Незалежности. Адже часи міняються, і вже цьогоріч ми побачили інший формат столичних урочистостей. Але ці діти вже знатимуть, що написано в цих книжках, який важкий шлях пройшла їхня Батьківщина до утвердження своєї державности і скільки людей жертовно за це віддали найдорожче — своє життя, і що навіть у ті хвилини, коли вони виступали, можливо, пролилась чиясь кров — за те, щоби вони жили у вільній країні, могли навчатись музики, їздити світами… Тому що «свобода нікому не дається задарма, відродження держави залежить від кожного з нас, кожен є маленькою важливою ланкою цього ланцюжка» (це з виступу Ярослави Різникової, заступника начальника управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини облдержадміністрації).

— Книжка буде завжди, попри стрімкий розвиток технологій, які б не виникали альтернативні методи читання. Якою вона буде — важко сказати. Але ті видання, що виходять друком сьогодні, вони не лише для нинішніх читачів, а й для читачів майбутнього. Навіть побіжний огляд цієї виставки показує величезну кількість історичного, архівного матеріалу, яка щороку збільшується. Це унікальні видання. Бібліотекарі з великою любов’ю до своєї роботи щоразу показують нам все найновіше, — зазначила пані Різникова.

Хоча, як не прикро це, зчаста студенти, слухаючи лекції з історії України, запитують: навіщо це нам? Та твердять, що вивчення історії роз’єднує людей. Таку думку доводиться чути не вперше. На що кандидат історичних наук, доцент Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Олександр Музичко відповідає так:

— Ви ж ходите на цвинтар, вшановуєте пам’ять своїх рідних та близьких… Якщо не ходите, це теж вас характеризує. Ми бачимо, які доглянуті цвинтарі, меморіали, пам’ятні місця в Європі, у США… А що у нас? Наче паралельний світ. Перший християнський цвинтар в Одесі взагалі знищений комуністичною владою, а там же були поховані історичні постаті, це підґрунтя Одеси. Отака наша гідність…

Упродовж останніх п’яти років сталися важливі події. Зокрема, декомунізація змінила назви наших вулиць. На табличках стало більше імен українців, котрі зробили вагомий внесок у розвиток культури міста. Але потрібна ще деколонізація. Що буде далі — побачимо. Тому що є значні виклики від кіл не лише проросійських. Це небезпечно…

На презентації книжкової виставки також виступили заступник директора історико-крає-знавчого музею Юрій Слюсар, голова обласної ради миру Таміла Афанасьєва, начальник відділу роботи з бібліотеками та історико-топонімічної комісії департаменту культури і туризму міської ради Юрій Санак.

Виставку своїх мистецьких праць під назвою «Екзистенції» презентував заслужений художник України Сергій Савченко. У мистецьку частину святкової події знову гарно вписались учні школи ім. П.С. Столярського. Юні музиканти Віра Посуховська та Софія Дорошева заспівали українських пісень, супроводжуючи їх грою на бандурі.

Автор: Роман КРАКАЛІЯ

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011