ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ, ІНКЛЮЗИВ ТА «АБЕТКА ДЛЯ ДИРЕКТОРА», АБО НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК ОЧИМА ПЕДАГОГІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ
31.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 66(22085) / Тираж: 8525

Напередодні 1 вересня відбулася серпнева конференція педагогічних працівників. Обговорювали виклики та перспективи в галузі, реформи, а також зарплати вчителів, вихователів у дитячих садочках і викладачів профосвіти

В Одеській області функціонують 816 закладів загальної середньої освіти. У вересні дітей зустрічатимуть 1300 перших класів, а це — 29 тисяч учнів. Випускників у нинішньому навчальному році — трохи більше 11 тисяч.

За цей рік була проведена й зараз продовжується робота з діджиталізації (з англійської digitalization — буквально «оцифровування», тобто переведення всієї інформації на цифрові технології) освітнього простору. Крім того, придбано обладнання для предметних кабінетів української мови та літератури школам з мовами національних меншин. До інтернетної мережі підключено всі заклади загальної середньої освіти, а 89 відсотків з них забезпечено Wi-Fi.

372 шкільні автобуси здійснюють підвезення майже 16 тисяч учнів до навчальних закладів. У 2019-у придбано чотири автобуси на загальну суму 7,8 мільйона гривень, а до кінця року планується закупити ще 21.

Упродовж 2018—2019 навчального року відкрито 38 інклюзивно-ресурсних центрів, а також створено обласний центр підтримки інклюзивної освіти на базі комунального закладу «Одеська академія неперервної осві-ти». Вони мають стати потужними осередками для раннього виявлення та надання своєчасної допомоги дітям з особливими потребами за місцем проживання.

Триває процес модернізації професійно-технічної освіти та створення сучасних професійних кластерів. Свої двері відчинили для студентів 60 закладів вищої освіти.

Очільник Державної служби якості освіти Руслан Гурак повідомив: цього року скасована державна атестація шкіл. Ця система мала безліч недоліків. Тож на заміну їй діятиме новостворений інституційний аудит, територіальний підрозділ якого з 1 вересня запрацює в Одесі. Основний вектор роботи спрямований не лише на те, аби виявити порушення та недоліки в закладах освіти. Мета проєкту — надати рекомендації освітянам, захистити права учнів, батьків і вчителів. Наразі вже створений новий продукт — «абетка для директора». Це уніфікований документ, який повинен допомогти вчителеві проявити свою індивідуальність і знайти власну стратегію та власну освітню програму. Інституційний аудит провадитиметься раз на 10 років.

Під час конференції працівники освітньої сфери мали змогу поставити свої запитання чиновникам. Зокрема, директор одного з дитячих будинків схвильована реформами інтернатних закладів. Хоч почалися вони давно, та результатів мало. «Мої діти вчаться в ЗОШ, однак вони не дотягують за рівнем до інших дітей. Бо є приклад, коли хлопця у 16 років ми відправляли до першого класу… Для таких дітей має бути в школах превентивний час, індивідуальний підхід. Дайте нам більше свободи. Ми не можемо працювати за програмою ЗОШ, а своєї спеціальної програми не маємо. Психологічний стан наших дітей не дозволяє їм вчитися за програмою ЗОШ…» — підкреслила освітянка.

Своїми проблемами поділилися й керівники закладів професійної освіти. Скажімо, у вишах і досі готують кадри за старими навчальними програмами. У школі ж або училищі дитина навчається за сучасними матеріалами та підходами. Тож, коли вона потрапляє до ВНЗ, виникає дисонанс, ба навіть певна прірва.

Переймалися освітяни, звісно, й низькими зарплатами. Найбільше обурювалися тим, що владою хоч і прийнята постанова про підвищення заробітків працівників цієї сфери, але вона досі не підписана і не опублікована, а отже — не чинна. До того ж, у документі йдеться про підвищення за рахунок місцевих бюджетів, а це, на думку освітян, ще більше віддаляє їх від наобіцяних зарплат.

За словами новообраного депутата Верховної Ради Сергія Колебошина, питання й справді залишається актуальним, ведуться перемовини з Міністерством фінансів України. Бо відмінити цю постанову — вкрай важко, але й виконати — теж проблема.

Автор: Інна ЯКИМЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012