ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Запальні і спекотні іменини Одеси
04.09.2019 / Газета: Одесские известия / № 69(5190) / Тираж: 18937

Свій день народження, як і зазвичай, Одеса святкує кілька днів поспіль, але головною датою залишається 2 вересня.

Святковий ранок того дня розпочався з підняття прапора міста на Думській площі, після чого перші особи вирушили з квітами до пам’ятників Григорію Маразлі, князю Михайлу Воронцову, Йосипу Дерибасу, Дюку де Рішельє і Отаману Головатому.

Привітати Одесу з 225-річним ювілеєм прибули офіційні делегації з 28 країн світу, а також представники муніципалітетів з різних міст України.

А опівдні на одеській Алеї зірок «запалили» шість нових імен відомих діячів мистецтва, які прославили місто, серед яких: Олександр Блещунов — колекціонер, засновник музею приватних колекцій (105 років від дня народження); Михайло Водяний — актор (95 років від дня народження); Олександр Довженко — режисер, драматург, письменник, класик світового кіно (125 років від дня народження); Петро Нілус — живописець, художній критик, белетрист (150 років від дня народження); Борис Нечерда — поет-шістдесятник, прозаїк (80 років від дня народження); Олег Соколов — художник (100 років від дня народження).

В цей же час на Приморському бульварі проходили виставки робіт, майстер-класи переможців міського конкурсу «Зоряна юність Одеси».

Потім — загальні веселощі у вигляді театралізованого дійства. Перевдягнені у персонажів актори відтворили історію заснування Одеси — указ Катерини II про будівництво в Хаджибеї військової гавані разом з пристанню для купецьких судів.

Попри спеку юні одесити влаштували великий концерт, де показали всі свої таланти.

А ще на пам’ятнику-покажчику міст-побратимів на Думській площі з’явилося місто Марракеш (Марокко). Підпи­сання Угоди про співпрацю з Марракешем відбулося 16 квітня 2019 року. Документ підписали мери міст Геннадій Труханов і пан Мохамед Ларбі Белькаід.

В одному з дворів на Молдаванці відбулася театралізована вистава «Весілля в одеському дворику». Тут відтворили традиції святкування одеського весілля.

Привітати «молодих» Розу і Сьому прийшли не тільки галасливі сусіди, а й всі бажаючі.

Для гостей влаштували застілля на весь двір з традиційними стравами одеської кухні. Тут звучали дотепні тости та застільні пісні, а тамада розважав гостей жартами з одеським діалектом. І, звичайно ж, не обійшлося без «скандалу» з сусідами.

На цьому приємності не закінчилися. У Літньому театрі Міського саду Одеса отримувала подарунки. Відбулося урочисте відкриття бронзового 3D барельєфа за мотивами легендарного твору Іллі Ільфа і Євгенія Петрова «12 стільців».

Незвичайний подарунок на честь 225-річчя Одеса отримала від Харкова. На бронзовому барельєфі зображено образ Іполита Матвійовича Вороб’янінова-Кіси, створений актором Сергієм Філіпповим у фільмі «12 стільців» у 1971 році.

Юних одеситів теж потішили цього дня. Другу чергу впорядкованого Грецького парку відкрили на схилах під Приморським бульваром Одеси.

Головним елементом оновленої території став великий ігровий комплекс, який обладнали на місці колишнього басейну. Його площа — майже тисяча квадратних метрів.

Навколо ігрової зони поставили лавки та ліхтарі. Третій етап впорядкування Грецького парку вже розпочався – роботи ведуть за парканом і обіцяють їх завершити вже до кінця року.

Цей головний день святкування завершився святковим концертом на Потьом­кінських сходах. Глядачів, за оцінками поліції, було понад 10 тисяч. Найстійкіші дочекалися святкового феєрверка. Його було чутно і видно майже у всіх районах міста.

Автор: Марина Мунтян

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011