ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПАНОРАМА ПОДІЙ
05.09.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 67(22086) / Тираж: 8525

БЕЗ ПРИВІЛЕЮ НЕДОТОРКАННОСТІ

3 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон №7203 «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)», який має набути чинності 1 січня 2020 року.

За цей закон проголосували 373 народні депутати при мінімально необхідних 300.

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ухваленим рішенням передбачається виключити зі статті 80 Основного Закону положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради.

У статті 80 Конституції залишиться лише норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

За завершення епопеї з привілеєм власної недоторканності наші обранці проголосували так: вся фракція «Слуги народу» (252 «за»), позафракційні (33 «за», 1 не голосував), «Опозиційна платформа За життя» («за», «проти», «утрималися» — 0, не голосували — 27, відсутні — 17), «Європейська солідарність» (24 — «за», «утрималися» — 3), ВО «Батьківщина» (23 «за», 1 відсутній), уся група «За майбутнє» (22 «за»), «ГОЛОС» (19 «за», 1 відсутній).

ЧОТИРИ ПЕРЕЙМЕНОВАНИХ І ДВА НОВИХ

Кабінет міністрів ухвалив постанову про оптимізацію органів центральної влади, згідно з якою перейменовано чотири міністерства та створено два нові.

Так, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства перейменоване на Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі — на Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерство екології та природних ресурсів — на Міністерство енергетики та захисту довкілля, Міністерство у справах ветеранів — на Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до постанови реорганізуються Міністерство аграрної політики та продовольства шляхом приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерство енергетики та вугільної промисловості — до Міністерства енергетики та захисту довкілля, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб — до Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

А ще цим урядовим документом утворено Міністерство культури, молоді та спорту на базі Міністерства інформаційної полі-тики. На цей новоутворений центральний орган виконавчої влади покладено завдання та функції Міністерства культури і Міністерства молоді та спорту, що ліквідуються.

Утворено також Міністерство цифрової трансформації України шляхом реорганізації Державного агентства з питань електронного урядування.

ПРОКУРОРСЬКІ ВІДСТАВКИ

У вівторок, 3 вересня, генеральний прокурор України Руслан Рябошапка підписав накази про звільнення з посад прокурорів чотирьох областей.

Без очільників залишилися, зокрема, Вінницька, Житомирська та Черкаська прокуратури. Четверта обезголовлена — Одеська. Вже експрокурор Одещини — Олег Жученко — був призначений на посаду у червні 2016-го, пропрацювавши перед тим 10 років на різних посадах у прокуратурах Вінниччини та нашої області.

Напередодні, 2 вересня, Руслан Рябошапка звільнив з посади заступника генпрокурора — головного військового прокурора Анатолія Матіоса, вивівши його зі списків особового складу ГПУ та направивши у розпорядження Міноборони для вирішення питання щодо подальшого проходження військової служби.

ВЧИТЕЛІ, ГОТУЙТЕ КАЛИТКИ!

Із 1 січня 2020 року педагогічні працівники мають відчути доважок їхніх посадових окладів.

На це, пише https://buh.ligazakon.net/ua, націлена урядова постанова №822 від 10 липня 2019-го, в якій кардинально переглянута система оплати праці педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників закладів та установ освіти й науки.

Найменший розмір посадового окладу (ставки зарплати) педпрацівника складе: із 1 січня 2020-го — дві з половиною розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на цю дату; із

1 січня 2021-го — три розміри, із 1 січня 2022-го — три з половиною, а з 1 січня 2023-го — чотири розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2023 року.

Окремо затверджені й схеми посадових окладів (ставок зар-плати) педагогічних та науково-педагогічних працівників на період до 2023 року. Посадовий оклад (ставку зарплати) визначають, перемноживши прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня календарного року на встановлений коефіцієнт, який наведено в схемі для відповідної посади.

Окрім того, визначили види доплат і надбавок, які встановлюють педагогічним та науково-педагогічним працівникам, а також їх розміри.

У ФОКУСІ — КАДРИ І ФІНАНСИ

Учора, 4 вересня, відбулася сесія Одеської обласної ради.

Передусім, стало відомо про продовження трансформацій у депутатському корпусі. Так, керівником фракції «БПП «Солідарність» обрано Олега Кутателадзе, а «Опозиційного блоку» — Віталія Саутьонкова. Замість Анатолія Урбанського та Григорія Бойка депутатами облради стали Олена Борейко та Олександр Петков («БПП «Солідарність»).

Найрезонансніше з ухвалених рішень — звільнення Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.

Звання «Почесний громадянин Одеської області» удостоєні Михайло Рафаєвич та Олександр Мордань.

Окрім цього, депутати внесли зміни до деяких регіональних програм, ухвалили низку майнових та фінансових рішень.

ХОЧ І НЕ ПІДЗЕМНЕ, АЛЕ МЕТРО

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) позичив Одесі 47 мільйонів євро, які мають піти на будівництво наземного метро.

«Нарешті довгоочікуване одеське наземне метро з’явиться в місті. Підписується легендарна угода на 47 мільйонів євро на створення проєкту одеського наземного метро — швидкісного трамвая», — написав на своїй сторінці в Facebook заступник міського голови Павло Вугельман після підписання угоди з ЄБРР.

Посадовець також повідомив, що будівництво лінії швидкісного трамвайного маршруту «Північ—Південь» почнеться найближчим часом. Крім того, на виділені кошти комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» збирається закупити 16 багатосекційних трамваїв і 21 трамвай довжиною не менше 20 метрів, а також перекласти рейки від вулиці Паустовського до Пересипу.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012