ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ДЖАЗ-НАСТУП
05.09.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 67(22086) / Тираж: 8525

21—23 вересня у нашому місті відбудеться вже дев’ятнадцятий міжнародний джазовий фестиваль Odessa JazzFest. Музичне свято організоване завдяки підтримці міськради та облдержадміністрації.

Свої авторські програми джазмени з України та ще 12 країн представлять у Літньому театрі Міського саду (вхід вільний) і в Одеській філармонії.

У перший день — 20 вересня — фестиваль продемонструє аудиторії дуже різні за характером явища сучасного джазу.

Концерт в Літньому театрі відкриє сет польсько-литовського проєкту Wojtek Pilichowski and Klaipeda Jazz Band. Музика його лідера бас-гітариста Войтека Піліховського — це коктейль із джазу, фанку та електроніки, замішаний на блискучій віртуозності. Черговим експериментом досвідченого польського джазмена стала його колаборація з молодими талановитими імпровізаторами з Литви — Klaipeda Jazz Band.

Продовжить програму львівський проєкт Rockoko, у складі якого, окрім скрипки, почуємо незвичні для традиційної джазової музики віолончелі. Участь львів’ян — результат співпраці Odessa JazzFest і фестивалю шоукейсів Kyiv Music Days. Візитна картка Rockoko — кавери й авторські композиції в жанрі symphonic rock, розбавленому елементами популярної і танцювальної музики, а також електроніки, металу і джазу.

Справжнім вибухом емоцій на відкритті фестивалю стане проєкт Anatolian Blues турецького гітариста Erkan Ogur — новатора, який пройшов школу блюзу на його батьківщині в США і поєднує американські традиції з турецьким мелодизмом. Легкі фарби smooth-джазу додадуть музичній палітрі фестивалю відомий піаніст Олексій Пєтухов й улюбленки української джазової публіки Ганна Ткач та Анастасія Букіна.

Гарною традицією стали виступи колишніх одеситів, що досягли визнання за межами України. Цього року в ролі такого «музичного репатріанта» виступить блюзмен Олександр Раков, який вже багато років живе і творить у далекій Австралії. Для одеського джазового фестивалю він підготував програму, в основі якої — легко впізнавані блюзові хіти авторства Бі Бі Кінга, Отіса Раша і Роберта Джонсона.

Яскравою подією першого фестивального дня стане виступ молодих джазових музикантів — лауреатів конкурсу імені Юрія Кузнецова (проводиться вже вчетверте).

21 вересня о 14.00 у Літньому театрі вже удруге в програмі Odessa JazzFest за підтримки Одеської міської ради відбудеться концерт «Діти грають джаз», учасниками якого стануть юні представники цього жанру з усієї України.

Того ж дня о 18.00 у філармонії на меломанів чекають дуже несхожі колективи, які говорять на власному діалекті зрозумілої кожному джазової мови. Відкриє програму шикарний зразок етно-джазу — проєкт відомого німецького піаніста і композитора Ханса Людеманна Trio Ivoire. Вперше на Odessa JazzFest ми почуємо традиці-йний африканський інструмент — балафон, на якому зіграє уродженець Малі Алі Кейта. Основну ж оповідну тканину створює лідер проєкту Ханс Людеманн — музикант з прекрасною академічною і джазовою освітою, сценічний партнер Яна Гарбарека, Еберхарда Уєбера, Пола Блея, Лі Конітца, Альберта Мангельсдорфа і Філа Мінтона.

Підхопить музичну естафету тріо з Австрії Mario Rom’s Interzone, яке вже більше семи років посідає помітне місце в авангарді сучасної європейської джазової сцени. «Три кити», на яких постає музика джазменів, — це імпровізація, спонтанність і живе спілкування на сцені, як між собою, так і з глядачами. Кожен концерт австрійців — інтерактивне шоу, де зал є повноцінним учасником дійства.

Завершить програму першого філармонійного дня прекрасний дует — знаменитого італійського піаніста Giovanni Mirabassi і французької співачки Sarah Lancman. Джованні Мірабассі — автор 17 золотих дисків і володар багатьох престижних музичних винагород, серед яких — Golden Django, із 2001 року заслужено вважається одним з кращих джазових піаністів світу. Ім’я молодої француженки Сари Ланкман вже більше семи років на слуху у європейських шанувальників джазу. У 2012-у вона стала переможницею престижного фестивалю-конкурсу Montreux Jazz Voice Competition. Голова журі, легендарний музикант Куїнси Джонс назвав тоді 23-річну вокалістку «по-справжньому великим новим голосом у джазі». У червні 2019-го Ланкман і Мірабассі випустили в дуеті альбом Intermezzo (спеці-альний гість — саксофоніст Ольв’є Боже). Ліричні інтерпретації композицій «золотого фонду» Italian Songbook у живому виконанні прекрасної француженки і знаменитого італійця гості Odessa JazzFest почують одними з перших у Європі.

22 вересня концертну програму розпочнуть чудові грецькі джазмени, що зуміли підкорити Нью-Йорк, — вібрафоніст Christos Rafalides і контрабасист Petros Klampanis. Обидва музиканти перебралися в столицю джазу, ще будучи студентами. За п’ять років спільних творчих зусиль двоє синів Еллади і відданих апологетів нью-йорського джазу довели: кожна їхня п’єса здатна здивувати навіть найпросунутішого меломана свіжістю інструментального звучання і сміливими експериментами з електронними ефектами, вокалом, оригінальною виконавською технікою. Музика Рафалідеса і Клампаніса отримала високу оцінку від таких визнаних майстрів сучасного джазу, як Гері Бертон та Антоніо Санчес.

Цього ж дня публіку чекає концерт тріо з Люксембурга DOCK IN ABSOLUTE. У їх музиці критики знаходять елементи джазу (від мейнстриму до ECM), бароко, суворо класичного академізму і прогресиву. На чолі експериментального тріо — піаніст і композитор, автор більшості п’єс Жан-Філіпп Кош. Він здобув музичну освіту в таких не схожих між собою навчальних закладах, як Бостонський Berklee College of Music, університет мистецтв Codarts Rotterdam у Нідерландах, музичний коледж у німецькому Саарбрюкені й Королівська консерваторія Льєжа у Бельгії. Отже, лідер DOCK IN ABSOLUTE освоїв безліч музичних мов. Утім, на сцені, Жан-Філіпп вважає за краще говорити своєю, власною.

Завершить офіційну фестивальну програму фьюжн — тріо французького гітариста Greg Lamy. Народжений у Новому Орлеані, він уже майже 20 років активно виступає в Європі. Названий критиками «висхідною зіркою» ще на початку 2000-х, сьогодні Ламі — досвідчений музикант-імпровізатор, самобутній представник європейського джаз-фьюжн й активний експериментатор. Критики порівнюють його виконавську манеру з безкомпромісною музикою Майка Стерна.

Також звертаємо вашу увагу, що 19 вересня в Арт-галереї Літнього театру відбудеться спеціальна подія фестивалю — виставка знакових афіш, рідкісних фотографій та інших артефактів, що розповідають про творчий шлях талановитого композитора, блискучого піаніста-імпровізатора, засновника Odessa JazzFest Юрія Кузнецова.

Традиційно кожен із фестивальних днів завершуватиметься джем-сейшнами в Клубі «Ай лав ю, Петрович» (вул. Леха Качинського, 12) за участі хедлайнерів мистецької події.

Детальна інформація про учасників

Odessa JazzFest доступна на сторінках www.jazzinodessa.com та www.facebook.com/OdessaJazzfestival/.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012