ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




СЕРЙОЗНИЙ ВИКЛИК — ПОСУХИ
26.09.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 73(22092) / Тираж: 8525

На базі приватного сільськогосподарського підприємства імені Фрунзе, що на Харківщині, пройшов шостий із десяти тренінгів у рамках проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів лісостепової та степової зон України», за фінансування Глобального екологічного фонду.

Господарство імені Фрунзе вже більше двадцяти років застосовує ґрунтозберігаючий поверхневий обробіток, без використання плуга, в тому числі для зароблення органічних добрив. За досягнутим рівнем урожайності культур воно є одним з лідерів на Харківщині. Однак перед ним, як і перед іншими агровиробниками, зокрема й Одещини, стоїть серйозний виклик — посухи.

Глобальне потепління, зниження родючості ґрунту вдвічі за останні 100 років, деградація земель, зменшення кількості людей, залучених в аграрній галузі, подорожчання виробничих ресурсів (техніка, паливо, добрива, засоби захисту рослин) — усе це, на думку Миколи Косолапа, експерта ФАО, доцента кафедри землеробства та гербології НУБІП України, є серйозною загрозою для забезпечення людства продовольством у наступні десятиліття. Ведення сільського господарства на засадах сталого розвитку, що дозволить підтримувати продовольчу безпеку, не шкодити екології та бути економічно ефективним, нині для виробників є глобальним завданням. І саме ґрунтозберігаюче землеробство, переконує Микола Косолап, є отією довгостроковою стратегією.

Воно передбачає три основні принципи. Перший — біорізноманітність, або сівозміна, причому одна з культур має бути бобовою. Другий — земля повинна постійно бути під покривом культур — або під вегетуючими, або під рештками рослин. І третій — мінімальне втручання, тобто мінімальний обробіток ґрунту. Це основні принципи, аби земля не погіршувалася, а покращувалася, що, в свою чергу, збільшить урожайність.

Теоретичну частину тренінгу продовжив Микола Шевченко, доктор сільськогосподарських наук, завідувач кафедри землеробства ім. О.М. Можейка Харківського НАУ ім. В.В. Докучаєва. На його думку, основними причинами зменшення родючості ґрунтів внаслідок інтенсивного суцільного обробітку є прискорення процесу мінералізації, підсилення емісії вуглецю та посилення ерозії. За прорахунками науковців, застосування безполицевого та нульового обробітків поліпшує водостійскість і вітростійкість структури ґрунтів на 3—7% та підвищує захисну ефективність поверхні ґрунту на 10—30%. «Але впровадження будь-якого мінімального обробітку ґрунту має передбачати періодичне його розущільнення глибоким або надглибоким розпушуванням, не рідше одного разу на три-чотири роки», — додає вчений-аграрій.

Під час практичної частини учасники тренінгу побачили ефективність застосування різних систем обробітку ґрунту в господарстві, їх агротехнічну та економічну ефективність, а також екологі-чну прийнятність.

Наступний тренінг «Школи фермера» запланований на жовтень. Слід зазначити, що найактивніші учасники тренінгів ФАО отримають можливість долучитися до міжнародних практик і пройти стажування у передових ізраїльських фермерів та науковців у сфері ґрунтозахисних технологій і раціонального природокористування.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.038