ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Борщ – всьому голова!
09.10.2019 / Газета: Одесские известия / № 78(5201) / Тираж: 18937

Так вирішили у Великомихай­лівському районі і вже другий рік поспіль проводять справжнісінький чемпіонат з приготування цієї національної страви.

Організатором і натхненником міжрайонних борщових змагань виступає районна рада на чолі з енергійною та креативною Катериною Максимівною Лаптієнко. І лише цей дружний колектив знає, скільки треба докласти зусиль, аби свято пройшло на належному рівні, згуртовуючи поціновувачів смачного української борщу з різних куточків нашої славної Одещини.

Цьогоріч у чемпіонаті взяли участь три десятки команд – це були представники об’єднаних територіальних громад, сільських і селищних рад та трудових колективів із Великомихайлівського, Роздільнянського, Березівського, Ширяївського, Лиманського районів.

Звичайно, найбільше представництво — з Великомихайлівщини. Серед учасників були не лише три ОТГ (Велико­михайлівська, Цебриківська та Великоплосківська), а й колективи центральної районної лікарні, лісгоспу, районної ради та райдержадміністрації, управління праці та соціального захисту населення, Цебриківського аграрного ліцею. Наймолодшою командою стали школярі другого класу села Першотравневе, а найповажнішою – клуб «Гармонія», що активно діє при центральній районній бібліотеці.

Кожна з команд обладнала на центральній площі оригінальну світлицю зі щедро накритим національними стравами столом. Чого тут лише не було! Сало, м’ясо, риба, ковбаси, пиріжки, вареники, різноманітна випічка… Причому деякі команди досить творчо підійшли до оформлення столів і виготовили книгу із сала, дворик із ковбас, кошики з бубликів тощо.

Розпочався чемпіонат із параду команд. Кожна пройшла центральною площею, тримаючи в руках таблички з назвою та демонструючи спеціально виготовлене вбрання.

Після традиційного підняття багатометрового національного прапору, що немов об’єднав усіх учасників, розпочалося головне дійство – приготування борщу під відкритим небом. Ця улюблена всіма українцями страва булькотіла на палаючому вогнищі, вбираючи в себе аромат дров і любов тих людей, хто наважився позмагатися за звання найкращих борщоварів.

Команди готували не лише за традиційними рецептами, а й додавали власну «родзинку». У результаті на суд журі були представлені борщі з вишнею, полуницею, сушеними грушами, любистком, звіробоєм, ромашкою та медом.

Для гарного м’ясного навару учасники використовували не лише традиційні свинячі реберця, а й тушки цесарок, перепілок, фазанів, дикої качки і навіть зовсім незвичайні фрикадельки.

Поки тривав увесь процес приготування, колектив Великомихайлівської районної ради, як і торік, вирішив встановити новий національний рекорд. Цього року посеред площі створили інсталяцію із капусти. Чотириметрова конструкція нагадувала ялинку із білих, фіолетових та зелених голівок капусти. Всього використали шість сортів і близько тонни цього овоча. Рекорд зафіксували представники Національного реєстру, визнавши конструкцію найбільшим деревом із капусти. До речі, в минулому році великомихайлівці виготовили дерево із борщових інгредієнтів, що також увійшло до Книги рекордів України.

І ось нарешті розпочалася дегустація борщу. До складу журі входили заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Свічинський, депутат обласної ради Микола Дерев’янко, директор Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен, представниця Національного реєстру рекордів Лана Ветрова, а також найкращі ресторатори Одеси.

За їх рішенням, найсмачніший борщ приготувала команда із села Новоселівка Великомихайлівської об’єднаної територіальної громади (голова Тетяна Володимирівна Жарська), яка додала до страви такий незвичайний інгредієнт як курага.

Друге місце вибороли представники нещодавно створеної Великоплосківської ОТГ Великомихайлівського району (голова Іван Максимович Батурін). І трете місце дісталося Роздільнянському району.

Увесь день учасників чемпіонату борщу та численних гостей розважали представники культури Одещини – духовий оркестр Візирської ОТГ Лиманського району, чоловічий гурт «Перехрестя» та жіночий ансамбль «Гламурний батальйон» із села Перехрестове Захарівського району, а також аматори сцени із Ширяївського району.

На завершення всі мали можливість насолодитися виступом одеської групи «Джем Бенд», яка виконує популярні українські, російські, єврейські, молдавські, румунські, болгарські, циганські народні пісні в оригінальному аранжуванні.

Дякуючи всім спонсорам чемпіонату (а ними стали депутати районної ради та місцеві керівники сільськогосподарських підприємств), Катерина Максимівна Лаптієнко висловила надію, що у наступному році змагання з приготування борщу вийдуть за межі міжрайонних і стануть всеукраїнськими! Адже головну національну страву люблять і вміють готувати не лише на Одещині, а й в інших областях нашої славної держави.

Автор: Олена Харченко

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011