ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Розвивайтесь й школярів не цурайтесь
09.11.2019 / Газета: Одесские известия / № 87(5210) / Тираж: 18937

Серед деяких представників старшого покоління поширений стереотип, що молодь нічого не хоче робити й на неї не варто сподіватися в майбутньому. Мовляв сучасні школярі всі в розвагах, комп’ютерних іграх та зовсім не цікавляться суспільними потребами. Особисто я з таким переконанням погодитись не можу. Чимало дітей втрачають ініціативу через те, що до їх думки не прислухаються, мовляв що ці малі можуть знати в цьому житті та чого їх слухати. Але в тих випадках, де старші звертають уваги на думки молодших, відбуваються дива. Діти раптово проявляють себе як громадські активісти в гарному сенсі цього слова й починають діяти. Не заради шкільних оцінок чи просто щоб від них відчепились, а тому що розуміють – їх думка важлива. В цьому я пересвідчилась, навідавши Березівську об’єднану територіальну громаду, куди регіональні журналісти поїхали за сприяння Одеського центру розвитку місцевого самоврядування.

З турботою про довкілля

В Березівці намагаються виховати відповідальну та активну молодь, яка замислюється над майбутнім своєї громади. Так старшокласникам місцевих шкіл запропонували долучитися до суспільної роботи: створити відеоролик на соціально-важливу тему. Діти розробили сюжети, в яких закликали дорослих дбайливо ставитись до навколишнього середовища. Не палити опале листя, не розкидати сміття по всіх усюдах, а сортувати його. Учні трьох навчальних закладів виступили й режисерами, й сценаристами та виконавцями. І хай перші зйомки на «Оскар» не тягнуть, однак діти отримали нові знання, навички та привернули увагу до тих речей, про які не кожен замислюється в повсякденному житті.

Почалась презентація першого ролика. Звучить бадьора музика, на екрані з’являється купа пластикових пляшок. Вони зникають під пресами на переробному заводі, перебираються руками в брудних рукавицях. Далі йдуть уривки мультику про те, як пляшка засмічує океан… Сюжет не такий привабливий, як у рекламі мінеральної води чи газованого напою. Але це зворотній бік медалі, який не залишається за кадром після того, як пляшку використали і викинули. В кращому випадку, пластикові відходи відправляються на переробку, в гіршому – їдуть на звалище. Вони засмічують навколишнє середовище, про що екологи б’ють на сполох вже не один десяток років. Але якщо людина цілеспрямовано не вивчає цю тему, то знатиме про проблему не так багато.

- Ми всі працювали над відео вперше, робота була складною, але цікавою, — згадує одинадцятикласник Іван Капріор, автор одного з соціальних роликів. — Коли ми з друзями готували інформацію з приводу того, чому важливо переробляти пластик, то дізнались багато речей, про які нам ніхто не ніколи не розповідав. А коли ми все перечитали, вникли в суть, то зрозуміли, наскільки це важливо — сортувати пластикові відходи. На підготовку ролика пішло близько тижня, зйомки проводились у вільний від уроків час. Нам трохи допомогли хіба що з монтажем, але довелось і самим чимало пропрацювати. Приходити, складати текст для цього відео, репетирувати. Записувати було складно, бо кожен нервував, робили багато дублів, деякі були вдалими, деякі ні, але в підсумку все вийшло.

Останніми роками в Україні все більше популяризується ідея сортування різних видів сміття. Попри побоювання скептиків, наші громадяни з позитивним ентузіазмом поставились до цієї ініціативи. Про це свідчать спеціальні контейнери, які вщент заповнені пляшками або іншими відходами, призначеними для них. І не хочеться думати, що в багатьох містах, через відсутність переробних потужностей, ретельно відсортоване сміття в підсумку скидається до однієї машини й вивозиться на звалище. На перших етапах важливо виробити в людей корисну звичку, поки до роботи не долучаться спеціальні підприємства. Тим паче, що вони почали потроху з’являтись в населених пунктах України, зокрема і в Березівській територіальній громаді.

Молодь за приклад

В минулому році Березівська міська ОТГ вирішила організувати збирання пластикових відходів. На вулицях громади та в навчальних закладах з’явились тридцять контейнерів, куди можна викидати тільки пластикові пляшки. Вони були встановлені не тільки Березівці, але й в інших населених пунктах громади: в селах Роздолі, Вікторівці та Лановому. Громада придбала прес для пластику, який трамбує пластикові пляшки. Перероблений продукт складають в тюки й відправляють до спеціалізованих підприємств. В перспективі у Березівці планують покращити не тільки екологічний стан в громаді, а й заробити на переробці пластику. Проте до цього часу потрібно, щоб у жителів виробились корисні звички.

Очільник Березівської ОТГ Валерій Григораш вважає, що діти своєю ініціативністю дуже допомагають громаді. Адже вони підіймають проблеми, які їх турбують і не бояться відверто говорити про них. Не кожна доросла людина готова прислухатись до міського голови чи когось з відповідальних держслужбовців. Але коли вже дитина говорить про те, що не треба кидати сміття на вулиці чи палити листя, то інформація сприймається набагато швидше. Молодь Березівки робить зараз велику роботу, співпрацює з громадою, і навіть виступає з ініціативою щодо вирішення місцевих проблем. Це не тільки заслуга керівництва громади або навчальних закладів, а власне дітей, які хочуть щось змінити в себе вдома.

- Ось звернулись до нас діти, давайте ролледром поставимо, ми організувались, взяли та побудували, — згадує Валерій Григораш. — Створили Молодіжну раду, що братиме участь в засіданні сесії, виконкомів, можливо будемо проводити заходи на кшталт «Один день з міським головою». Хай діти бачать, що є проблеми, їх треба вирішувати й вони самі можуть пропонувати шляхи їх розв’язку. Писали вони твори: «Що б я зробив, якби був головою громади», і дійсно там були слушні зауваження й питання, на які теж звернемо додаткову увагу.

На молодь Березівська ОТГ покладає дуже великі надії. Під час робочої зустрічі з представниками Асоціації сприяння самоорганізації населення, що відбулась у Березівці, співпраці з наймолодшими жителями відводилась окрема панель обговорення. Так, діти не мають достатніх знань та життєвого досвіду для вирішення складних економічних питань. Але вони здатні долучитися до розробки нових туристичних маршрутів, дослідити історію рідного краю, власним прикладом популяризувати спорт та здоровий спосіб життя. А ще діти можуть запропонувати свої проекти, які подекуди вдається реалізувати.

Від роликів до кіно

Учні трьох березівських шкіл захотіли, щоб у їхньому місті був сучасний роллердром — спортивний майданчик, де можна кататися на роликах, скейтбордах та велосипедах. Адже в місті живе багато дітей, які люблять ці види активності, однак не мали можливості займатися ними повноцінно. Спеціальних місць для такого виду спорту не вистачало, доводилося кататися дорогами й тротуарами, не призначеними для цієї мети. Але щоб отримати бажане, школярам необхідно було проявити ініціативу. Діти почали збирати кошти на краудфандінговій платформі для освітніх проектів «GoFundEd».

Ініціатива дітей була підтримана Березівською територіальною громадою. Бо це не просто дитяча забаганка й місце для розваг, а простір, де можна займатися популярними видами спорту. Для майданчика виділили місце поруч зі стадіоном, пообіцяли взяти територію на баланс ОТГ, оснастити її лавками та урнами. Від школярів була потрібна самостійна розробка плану і 3D-макету майбутнього ролледрому. Діти запропонували оснастити його професійним обладнанням: рампою, гребенем, поручнями та бортиком для скейтбордингу. На їх закупівлю було потрібно понад шістдесят тисяч гривень, які діти встигли зібрати до початку навчального року.

- Більша частина коштів на ролледром була виділена з громадської організації розвитку міста, однак 64 тисячі гривень ми зібрали самостійно за допомогою краундфандингу, — говорить учень загальноосвітньої школи №3 м. Березівка Кирило Семенков. — Нам запропонували взяти участь у збиранні коштів зі своїм проектом, ми домовились з міським головою, подали заявку і це дало результат. В нас створена Молодіжна рада, що бере участь в багатьох заходах нашого міста, ми подаємо цікаві ідеї керівництву територіальної громади. На найближчий час ми маємо все, що хочемо. Хоча може через рік-другий відновимо старий кінотеатр, складемо проект на його реконструкцію і сподіваємось, його теж затвердять.

На прикладі Березівки ми бачимо, що молодіжна політика перестає бути формальним явищем. Діти виступають з ініціативою, за мірою можливостей беруть участь у тому, щоб бажане стале реальністю. Місцева влада на всіх рівнях, в свою чергу, старається підтримувати їхні прагнення. Так Одеська обласна рада щорічно присуджує премію талановитій молоді, яка може похвалитись особистими досягнення у різних сферах суспільного життя регіону. Але найголовніше в цьому те, що громадяни з юного віку розуміють свою важливість, здатність позитивно впливати на життя громади.

Автор: Марія Шевчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.017