ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




З огляду на реформи децентралізації
18.12.2019 / Газета: Одесские известия / № 98(5221) / Тираж: 18937

Вінець календарного року є приводом підбити підсумки діяльності в тій чи іншій сфері. Нині хочеться поговорити про те, з якими результатами фінішують сільські та селищні ради району. Адже 2019-й увійде в історію як останній рік їх самостійного господарювання – в подальшому це вже будуть об’єднані громади, зовсім інші завдання і зовсім інші результати. Тож, слово голові Захарівської районної ради В’ячеславу Анатолійовичу ДУМИТРАШКУ:

– Якщо вести мову про 2019-й, то ми увійшли в нього з мінусовим бюджетом – не вистачало майже 5 мільйонів гривень. Це сталося через те, що у зв’язку з реформою децентралізації держава все більше і більше знімає з себе певні фінансові зобов’язання і перекладає їх на місцеві бюджети. До того ж підвищуються вимоги до функціонування об’єктів соціальної сфери, росте мінімальна заробітна плата, вартість запчастин, будівельних матеріалів на проведення різних ремонтів тощо. У цій ситуації, як і в попередні роки, добре спрацювали сільські та селищні ради району, які погодилися надати фінансовий ресурс на утримання об’єктів соціальної сфери. Адже всі жителі Захарівщини обслуговуються в тій же лікарні, управлінні соціального захисту населення, тож відповідальність за їх функціонування несе не лише районна влада. Відтак, кожна сільська чи селищна рада виділяє кошти пропорційно – у залежності від кількості жителів.

За нашими прогнозами, у 2020 рік ми знову входимо з мінусовим бюджетом, що ставить під загрозу нормальну роботу об’єктів соціальної сфери, реалізацію різних програм – по охороні здоров’я, безкоштовних ліках, пільговому перевезенню тощо. Але, знову ж таки, завдяки розумінню ситуації з боку голів сільських та селищних рад нам вдалося зменшити дефіцит бюджету.

Чудовим прикладом такої співпраці є ремонт дитячого відділення Захарівської центральної районної лікарні, коли всі сільські та селищні ради, а також Затишанська об’єднана територіальна громада виділили кошти і всім разом вдалося створити чудові умови для лікування діток та роботи медперсоналу.

Ще один приклад – вперше в історії районної ради вдалося розробити і прийняти програму місцевого самоврядування на 2019-2020 роки, яка фінансується за рахунок коштів районного бюджету та бюджетів сільських і селищних рад. Це дозволило розпочати масштабний процес оформлення технічної документації на об’єкти комунальної власності – лікарні, школи, дитсадки... Важко уявити, але навіть приміщення райдержадміністрації до цього часу не мали ніякої документації.

У першу чергу ми взялися за виготовлення документів на аварійну будівлю школи у Захарівці. Адже це як паспорт у людини – якщо немає, то її наче й не існує. Те ж саме і зі школою – немає документації, значить неможливо навіть виділити бюджетні кошти на ремонт чи реконструкцію приміщення, не говорячи про участь у різних фінансових програмах. Такі нині вимоги і від цього нікуди не подінешся.

Подібна ситуація і з центральною районною лікарнею, адже з моменту її будівництва жодних правовстановлюючих паперів нема. Отож, за цей рік нам вдалося вирішити ці проблеми практично у всіх закладах комунальної власності – на стадії завершення знаходиться лише документація декількох шкіл.

Разом з вищезгаданими досягненнями є у нашій спільній із сільськими та селищними радами роботі й недоліки. Один з найвагоміших – протягом останніх років не було створено об’єднаної територіальної громади. За нашими найскромнішими підрахунками, через це район втратив близько 40 мільйонів гривень, що суттєво вплинуло на роботу об’єктів соціальної сфери – центральної районної лікарні, закладів освіти і культури, не дозволило розвивати інфраструктуру тощо. Ми всі бачимо, що останніми роками більш активно виділяються бюджетні або грантові гроші лише на об’єднані громади. І це очевидно з того як живе зараз Затишанська ОТГ, сусідня Великомихайлівська та інші – території розвиваються більш інтенсивно, бо в них є значний фінансовий ресурс, що дає можливість покращувати стан, зміст і вигляд населених пунктів.

Ще один наш спільний недолік – відсутність загального плану соціально-економічного розвитку територій. Виходить, що кожна сільська чи селищна рада планує певні роботи сама по собі. Здавалося б, так і має бути – орган місцевого самоврядування витрачає власні кошти на свій розсуд і може самостійно вирішувати куди спрямовувати зароблене. Так було у попередні роки і було правильним. Але зараз, у світлі більш активної реалізації реформи децентралізації, слід дивитися на проблеми з думкою про перспективу. Можливо, нині й не варто було витрачати кошти на ремонт чи реконструкцію об’єктів, які не мають майбутнього (як би це жорстко зараз не прозвучало), а спрямувати бюджетне фінансування на розвиток тієї ж центральної лікарні або школу, яка стане опорною. Реальність диктує зміну територіальних меж, нам вже нікуди не подітися від створення об’єднаної громади, де існують жорсткі правила існування соціальних об’єктів, тому треба замислюватися над розумним витрачанням коштів. Якби у нас був спільний план розвитку району, який у майбутньому стане громадою, то бюджети усіх рівнів спрямовувалися б чітко на першочергові витрати. Адже це як сімейний бюджет: якщо кожен член родини буде думати лише про власні потреби, то нічого хорошого з цього не вийде; все має бути планово, аби витрачати гроші з розумом.

Цього року дуже добре спрацювали депутати Одеської обласної ради від нашого району Микита Кузькевич та Микола Біб. Для порівняння: у 2018 році завдяки їх сприянню на потреби Захарівщини було виділено 5 мільйонів 930 тисяч гривень, а цьогоріч – 11 мільйонів 100 тисяч гривень, що майже удвічі більше. За ці кошти було розпочато капітальний ремонт аварійної будівлі Захарівського НВК, придбано комп’ютерну техніку для центральної районної лікарні, проведено заміну старих дерев’яних вікон на пластикові у Перехрестівському, Майорському НВК та Новозаріцькій школі, капітально відремонтовано дах Будинку культури у Павлівці, встелено тротуарну плитку біля школи у Новозаріцькому, заасфальтовано дороги у Захарівці, Войничевому, Росіянівці, Перехрестовому, Новій Шибці.

Також було реконструйовано та капітально відремонтовано мережі вуличного освітлення центральних вулиць у Йосипівці та Ониловому, в Захарівці, селах Новомиколаївка, Новопавлівка, Перше Травня, Йосипівка, Стоянове та Перехрестове.

Загалом, нинішній рік, що розпочався не дуже успішно, нам вдалося завершити на позитивній ноті. Тож хочеться вірити, що і в подальшому всі причетні чиновники з розумом підходитимуть до вирішення проблем великих та малих сіл району.

Автор: Олена Харченко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011