ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Кодимські новосели успішно прижилися
18.12.2019 / Газета: Одесские известия / № 98(5221) / Тираж: 18937

Популяція біоресурсів Зап­лазького водосховища, що на річці Кодима, поповнилася десятками тисяч молодняка промислових видів риб. Десять тонн зарибку завезено з Вінниччини, ще три тонни малька доставлено з Вилкового. Риба, випущена в районі села Арчепитівка, вже адаптувалась і розійшлася по всій водоймі. Загалом на таке зариблення місцевими підприємцями витрачено 300 тисяч гривень.

Заселення у водойму малька здійснювалося за оптимальних природних умов в присутності начальниці управління агропромислового розвитку РДА Людмили Гончарук, інспектора Одеського рибоохоронного патруля Миколи Глізнуци, начальника відділу державного екологічного нагляду тваринного світу та біоресурсів держінспекції в Одеській області Дениса Шлікаря, голови райради Сергія Паровика, депутата обласної ради Анатолія Артеменка та рибовода Сергія Поперечного.

Керівник ТОВ «Сінергія-Е» Олек­сандр Гонцов, підприємство якого має необхідні дозвільні документи на рибогосподарську діяльність у цій водоймі, розповів, що у річку Кодиму запущено порядку десяти тонн дволіток товстолоба, білого амура і коропа. Кількість біоресурсів відповідає обґрунтуванням та рекомендаціям, наданим рибоводам вченими інституту рибного господарства. Зарибнення Кодими, насамперед товстолобиком, сприятиме очищенню річкової води. Адже ця риба є найкращим біологічним меліоратором водойм. Навесні новосели перешкоджатимуть розростанню і цвітінню синьо-зелених водоростей, що часто призводить до задухи риби від нестачі кисню. Також Заплазьке водосховище використовується як рекреаційна зона. Тут є громадський пляж та бази відпочинку, де купається та оздоровлюється багато людей з навколишніх сіл та куточків України.

— Нарівні з багатьма інвестиційними проектами, які сьогодні реалізуються на Любашівщині, «Сінергія-Е» є найбільш перспективним і багатогалузевим підприємством, — підкреслив керівник району Сергій Паровик. — Цьогоріч ми відкрили три туристичні маршрути, один з яких передбачає дегустацію равликів, вирощених в Арчепитівці. А відтепер ще додасться і спортивна рибалка на річці Кодимі. Ця ріка є рікою дитинства для мене і жителів надкодимських сіл. Пам’ятаю, як на станції Заплази у великих плетених кошиках продавали раків. Тож сподіваюсь, що «санітари ріки» також будуть у нас розводитись у промислових масштабах. У перспективі віднайдуться необхідні кошти на продовження робіт по розчищенню русла ріки Кодими, розпочаті кілька років тому за кошти обласного бюджету. А раціональне господарювання спільно з природоохоронними заходами лише сприятимуть відродженню річки Кодими, чистоті довкілля та розвитку нашого регіону.

У плині обговорення теми господарської діяльності рибінспектор Микола Глізнуца, який контролює дотримання законів рибоохорони в 11 північних районах області, розповів, що більшість орендарів водойм ще не належним чином узаконили свій бізнес. Так, у Любашівському районі законно господарюють на водоймах лише три підприємці. За його словами, інспектори «Рибного патруля» також нещадно борються з браконьєрством. Попри те, що з першого листопада заборонено вилов риби у зимувальних ямах, незаконний промисел риби процвітає. Й мало не щодня рибінспектори по всій області вилучають з річок сітки та затримують браконьєрів з незаконним уловом.

Еколог Денис Шлікар поділився спостереженнями, що у тих регіонах нашого краю, де господарюють місцеві бізнесмени, все робиться з користю для людей та довкілля.

З цього приводу варто зазначити, що багато рибалок-ентузіастів Любашівщини взяли під громадський контроль частину річки Кодими і ставок в районі Ясенівської сільської ради та регулярно їх зарибнюють. Районні та місцева влада їхні акції всебічно підтримують.

Щодо ТОВ «Сінергія-Е», то воно працює нещодавно і створене для реалізації соціальних проектів на селі та збільшення робочих місць для населення. «Сінергійці» вже успішно започаткували кілька специфічних справ. Це вирощування на невдобах унікального дерева павловнії (гібрид Clone in Vitro 112), розведення середземноморських равликів та експериментування з крапельним зрошенням кукурудзи. Тепер долучилися до аквакультури.

На знімку: зариблення Кодими

Автор: Юрій Федорчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013