ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




СИЛА НА ТЕ, ЩОБ МНОЖИТИ ДОБРО
19.12.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 97(22116) / Тираж: 8525

Відкриваючи турнір, голова Федерації самбо Одещини, депутат Одеської обласної ради Олександр Васильович Адзеленко, який, до речі, також колись був учнем Пасічника, розповів про досягнення Миколи Антоновича у спорті та тренерській роботі, про його батькі-вську турботу і водночас вимогливість до вихованців. На чемпіонській стрічці одеського богатиря — понад півтори сотні нагород за перемоги у змаганнях різного рівня, він має звання «Кращий тренер України», «Почесний динамівець», «Відмінник фізкультури і спорту СРСР», є лавреатом конкурсів МВС України, «Люди дела» газети «Вечерняя Одесса» та інших.

Микола Пасічник — чинний чемпіон України з боротьби самбо серед майстрів спорту-ветеранів, а нещодавно йому присвоєно звання «Майстер спорту України міжнародного класу-ветеран».

Після багаторічної служби і тренерської діяльності в правоохоронних органах Микола Антонович взявся за спортивну підготовку молодого покоління спочатку як тренер-викладач Одеського державного університету внутрішніх справ, а згодом — як тренер-педагог ДСК «Динамо» та СК «Бастіон».

Хто бував на його заняттях, підтвердить, що він навчає не тільки спортивній майстерності, а й моральним чеснотам — людяності, повазі до старших, до однолітків-товаришів. Тренер завжди вітає своїх вихованців з їхніми днями народження, отриманням спортивних звань, іншими подіями. Часто діти беруть участь у показових виступах свого наставника на спортивних святах, у школах, гімназіях, на стадіонах. В активі Миколи Антоновича вже понад 2200 таких виступів, де він пропагує здоровий спосіб життя та можливості людського організму. Серед учнів нашого богатиря є полковники і генерали, кандидати і доктори наук, підприємці і депутати. Один з кращих його вихованців — Кирило Калашлинський, який почав тренуватися в шестирічному віці, став майстром спорту України з рукопашного бою і нині сам тренує групу поруч зі своїм наставником. Кілька медалей за перемоги в змаганнях на першість м. Одеси виборола вже й п’ятилітня Катя, донька Калашлинського. Вагомих результатів, у тому числі й на міжнародній арені, досяг ще один вихованець Пасічника — Назар Кулешов, майстер спорту України, володар десятків кубків і сотень медалей.

Миколу Антоновича справедливо називають наставником кількох поколінь, бо його колишні учні сьогодні приводять на тренування своїх дітей та онуків. Отже, йдеться про цілі спортивні династії. Як-от сім’я Стратюків. Спочатку навчався батько Анатолій Миколайович, а потім — сини Сергій, Антон та Андрій, які виявили бажання служити у правоохоронних органах.

Добре, якщо молода людина зустрічає на своєму шляху авторитетного наставника. Так було і з самим Миколою Антоновичем. Під час служби в армії він почав займатися у заслуженого тренера України, легендарного Роберта Бабаянца. Під його керівництвом, захищаючи честь СТ «Динамо» Одеської області, України, став майстром спорту. А потім і сам почав тренувати правоохоронців та юних спортсменів.

Утім, усе могло скластися інакше. Микола Антонович не любить згадувати той випадок, коли доля влаштувала йому справжнє випробування. Під час служби в міліції, переслідуючи злочинців, він потрапив у дві автомобільні аварії, в яких пошкодив хребет і праву ключицю. Медики твердили, що про спорт треба забути. Але не такий наш богатир. Спеціальними вправами не тільки зцілив себе, а й став прикладом для інших не падати при невдачі духом. До слова, одній із характеристик МВС України зазначалося, що Микола Пасічник підготував понад 40 тисяч спортсменів, переважно правоохоронців, чим врятував не одне життя.

Нинішня осінь для Миколи Антоновича була багатою не лише на нові спортивні досягнення, а й на нові нагороди. 24 жовтня він був удостоєний Почесної відзнаки Одеської обласної ради, а наступного дня — Почесної відзнаки І ступеня Української секції Міжнародної полі-цейської асоціації, яку очолює генерал внутрішньої служби А.В. Василишин. У нагородному листі зазначається: «за активну і плідну працю, громадську діяльність, участь у реалізації культурних, спортивних, соціальних програм УС МПА, сприянні міжнародному співробітництву, поглибленні дружніх зв’язків між правоохоронними органами країн світу».

Але не в нагородах справа. Мені, другові й коментаторові показових виступів Миколи Пасічника з понад 20-річним стажем, приємно бачити, як тепло його приймають у навчальних закладах, на спортивних святах. Усі визнають: 73-річний богатир випромінює любов до людей.

Готуючись до спортивних змагань своїх вихованців, Микола Антонович за особливим рецептом готує великий казан богатирської каші. Після вручення дипломів і медалей запитує дітей: «Ви зголодніли?». Звісно, що лунає багатоголосе «Так!». Тренер вдає, що не почув, і перепитує ще раз. І тоді дитячі голоси відлунюють на всю округу.

Юні вихованці з радістю хваляться, що їхній тренер став переможцем програми «Крутіше за всіх» на телеканалі «Інтер», що в народному музеї органів внутрішніх справ Одещини (на Єврейській, 14) є цілий стенд, присвячений Миколі Антоновичу, а поруч зі стендом — подарована богатирем чотирипудова гиря…

Портрет героя моєї оповіді був би неповним, якби я не сказав, що Микола Пасічник — нащадок козацького роду і сам генерал Українського козацтва. Його кумир — чемпіон-чемпіонів Іван Піддубний, на якого він і силою, і вдачею, та й зовні схожий. І ще. Разом з Миколою Антоновичем ми вже кілька десятиліть дружимо з кращою українською газетою «Чорноморські новини» та її згуртованим колективом. Завжди передплачуємо це видання, вітаємо зі святами його талановитих працівників, бережемо пам’ять про тих, хто пішов в інші світи.

…Ось і завершився черговий турнір із самбо на честь легенди спорту Одещини Миколи Пасічника. Під великим банером з портретом богатиря він особисто вручає майбутнім чемпіонам нагороди, афіші з автографами, а декому і знамениті сувеніри — зав’язані у вузол 200-міліметрові цвяхи.

Микола Антонович — людина віруюча. Він каже, що Господь дав йому силу, щоб множити добро, а його небесний покровитель Святий Миколай завжди допомагає в прийнятті правильних рішень.

Автор: Володимир ПАВЛІЧЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011