ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ІДЕЯ — ТА Ж. І ВОРОГ — ТОЙ ЖЕ.
13.01.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 1(22119) / Тираж: 8525

Холодного навечір’я 1 січня до пам’ятника Тарасові Шевченку в Одесі — сакрального місця для кожного, хто усвідомлює себе українцем в державі Україна, сходились люди, щоби віддати шану пам’яті Степану Бандері в день його народження.

Без промов, без гасел, тільки «Слава Україні! Героям слава!», «Україна — понад усе!» та «Слава нації! Смерть ворогам!». І навіть без партійних прапорів — лише з державним синьо-жовтим та бандерівським червоно-чорним. Люди спілкувалися поміж собою, фотографувалися, а наприкінці гуртом заспівали Державний гімн України.

Не боячись перебільшення, можна сказати, що вже багато років — від часу його боротьби — щоразу у цей день, 1 січня, народжуються в Україні все нові бандерівці, відроджуючись до національого життя й часом навіть не усвідомлюючи цього. Бандерівцями називає ворог українців, й назва ця — частина єдиної тріади: «мазепинці», «петлюрівці», «бандерівці». Вочевидь, їх критична маса ще не досягла необхідного рівня, до того ж, немало є чинників, які з усіх сил протистоять цьому. Переважно тут таки, в Україні.

Що може об’єднати країну? Без сумніву, лише спільна для всіх національна ідея. Для українців, властиво, громадян нашої країни — й це так само очевидно — національною ідеєю може бути лише Українська незалежна соборна самостійна держава. З думою про неї пішов проти могутньої імперії Іван Мазепа. Її відстоювали українці 100 років тому під проводом Симона Петлюри. Ворог виявився підступнішим, українці — слабшими й недостатньо чисельними. Відтак у часах, що наспіли, це ж саме відстоював Степан Бандера зі своїми однодумцями. За це ж воюють сьогодні на сході країни її мужні захисники. Майже ніщо не змінилося за ціле сторіччя: ні ідея, ні ворог.

Як не дивно, сьогодні гостріше навіть аніж сто років тому, постає проблема самоідентифікації українців, усвідомлення власної історії і наших героїв, котрі, безперечно, вплинули на її розвиток. А ще — проблема нашої духовности. Знову — мова, культура, як і сто років тому…

То хіба ж не за це боровся Степан Бандера? Людина, яка не взяла до рук зброю — озброєна тільки ідеєю. Була засуджена до кари смерти у Варшаві. А в час Другої світової війни була ув’язнена нацистами до концтабору. І якої по нинішній час бояться вороги української незалежности.

Таки ж направду: мало що змінилося від часів Степана Бандери. Як і тепер, тоді так само можна було почути застережливе: не на часі, мовляв… Або ж: світ нас не зрозуміє… Степан Бандера закликав покладатися лише на власні сили, виховувати нових патріотів, зміцнювати військо. А передовсім — дух нації.

Бандерівці добре знали, що їх — меншість. І що ворог сильніший. І все одно боролися. Бо так є в світі: треба робити своє, втілювати національну ідею, як зробили свого часу всі нині процвітаючі сильні держави. Робити — всупереч всьому. Українці мусять самі захистити себе: своїми збройними силами і силою своїх переконань, своєї віри в перемогу. Кожен на своєму місці. Найбільшою цінністю для кожного має бути незалежна держава. Як була вона для Степана Бандери найбільшою цінністю і справою всього його життя.

Автор: Роман КРАКАЛІЯ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016