ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У КОЖНОЇ ГРОМАДИ – СВОЄ ОБЛИЧЧЯ
14.03.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22138) / Тираж: 8525

Можна довго сперечатися про те, чи потрібні реформи і які, та конкретні приклади — важливіші, ніж слова. Ми, журналісти з різних областей України, що відгукнулися на запрошення Харківського пресклубу, з цікавістю їхали познайомитися із досвідом тамтешніх об’єднаних територіальних громад.

Й ось прямуємо трасою у селище Нова Водолага, адміністративний центр однойменної ОТГ. Ця громада, за оцінкою експертів порталу «Децентралі-зація», — одна з найуспішніших в нашій країні. За фінансовими показниками бюджетів, вона посіла сьоме місце у групі із 95 ОТГ, де чисельність населення перевищує 15 тисяч жителів. Площа громади, створеної 24 січня 2017 року шляхом об’є-днання Нововодолазької селищної та семи сільських рад, — 351,61 км?, населення, за статистикою, — 16852 особи, хоча, за словами селищного голови Сергія Єсіна, та статистика трохи застаріла, бо реально тут проживає 18511 осіб. 23 населених пункти згуртовані у сім старостинських округів, у кожному з яких надаються адміністративні послуги, щоб люди без потреби не їздили до центру. Наразі це єдина в Харківській області громада, де вже обрали старост.

Незважаючи на сучасну назву (так і хочеться запитати: а де ж тут у вас нові водолази?), Нова Водолага й навколишні села мають давню історію. До речі, сама назва не має нічого спільного з водолазами і походить від тюркського «адал-ага» — господар чистої ріки. Слобода розташовувалася на Муравському шляху, тож її жителі часто потерпали від татарських набігів. Офіційно поселення у 1675 році заснував харківський полковник Григорій Донець. З другої половини XVIII століття Нова Водолага стала центром розвитку шовківництва: там збудували завод, який мав приміщення для розведення шовкопрядів та устаткування для мотання шовку. І хоча з часом шовківництво занепало, слобода продовжувала розвиватися. На нинішньому гербі ОТГ — листочок шовковиці, метелик-шовкопряд, птахи, глиняні горщики, колоски — символи, що дають зрозуміти, чим спрадавна багата ця земля…

Олександр Єсін, Нововодолазький селищний голова, охоче і щиро розповідає про невеликий за часом, але бурхливий за змістом шлях об’єднаної громади:

— Самостійний шлях ми почали, як то кажуть, з чистого аркуша — з навчання. Їздили, знайомилися з досвідом інших, писали стратегію розвитку громади. Провівши широке анкетування мещканців, визначили наші проблеми й можливості. Головний для нас документ — це «План соці-ально-економічного розвитку на 2018 — 2020 роки», план «хотілок», як називають його між собою люди. Цей план щороку вдосконалюємо, доповнюємо, бо частину пунктів уже виконали.

Справжнє ноу-хау Нововодолазької ОТГ — відділ житлово-комунального господарства, створений у структурі громади як окрема юридична особа, на балансі якої перебувають усі будівлі, вуличні об’єкти, тротуари, освітлення і т.д.

— Ми дотримуємося думки, що працівники освіти повинні навчати, медицини — лікувати, а культурної сфери — створювати культурні можливості, — зазначає Сергій Єсін. І керівники цих закладів не мають займатися ні поточними, ні капітальними ремонтами. Утриманням будівель, що на балансі громади, опікується відділ ЖКГ. Із 2017 року ми прийняли рішення про заборону добровільних внесків у школах. Дуже важко було змінювати свідомість їх директорів. Бо ж до того навчальні заклади фінансувалися з районних бюджетів за залишковим принципом, а відтак — утримувати їх доводилося за рахунок батьківських внесків. Ми ж фінансуємо за фактом: скільки школа витратила — стільки й закладаємо у бюджет. За три роки ці установи повірили в те, що влада про них дбає. Впродовж тих же трьох років безкоштовно працюють і школи мистецтв. Відділ ЖКГ, маючи на балансі власні автобуси, займається також підвезенням учнів. Таким чином ми оптимізували роботу житлово-комунального господарства.

У громаді створена «летюча бригада» прибиральників. Укомплектована мотовилами, косами, пилами, спеціальна машина об’їжджає всі округи, і за день-два у кожному бригада наводить порядок. Постійно ж стежить за цим призначений у кожному окрузі місцевий працівник.

У всіх селах впроваджене безкоштовне вивезення сміття з приватного сектора. Забирають його комунальники раз на тиждень.

— Коли люди викидають сміття в лісосмугу і нам доводиться його збирати, то це важче і накладніше, — розповідає селищний голова. — Втім, це не єдина безкоштовна послуга у громаді. У всіх 63 багатоквартирних будинках створені ОСББ. Маємо окрему програму з їх підтримки, виділяємо кошти на капітальні ремонти. Нещодавно на одному з будинків замінили шифер на черепицю. Вартість робіт — мільйон гривень. Таких грошей люди, звісно, самі не могли б зібрати, тим більше, що стеля протікала лише в мешканців останнього, п’ятого, поверху…

Знайомимося зі структурою надходжень до спільної скарбниці ОТГ. До об’є-днання бюджет селища становив 22 млн грн, після об’єднання — 98 млн грн, з трансфертами — 156 млн грн. На перший погляд, це багато. Але питання в тім, скільки було функцій в органу місцевого самоврядування, і скільки стало, і чи вистачить тепер на те, щоб усе утримувати.

— Якщо держава перестане давати субвенцію на зарплату вчителям, цього не витримає жодна громада в Україні, — переконаний Сергій Єсін. — Сьогодні, за законами, держава повинна фінансувати делеговані повноваження. Але що буде далі — незрозуміло, бо закони змінюються.

Найсуттєвішу статтю надходжень — 25,6% — складає податок на доходи фізичних осіб. Наступна вагома стаття — рентна плата за видобуток вуглеводнів —11%. У громаді активно впроваджують бюджет участі — 1,5 млн грн, який розподіляється на проєкти, запропоновані місцевими жителями через голосування. Люди навчилися самостійно писати й захищати проєкти. У 2018 році їх подали аж 32, з яких 11 стали переможцями. Зокрема, два сільських клуби замовили обладнання для кінотеатрів і тепер щотижня показують фільми для дорослих і мультики для малечі.

Чимало уваги приділяють тут розвитку культури та спорту. Збудовано сім мультифункціональних спортивних полів — біля кожної сільської школи. Започатковуються нові фестивалі, змагання, культурні, розважальні події, виходить власне кольорове друковане ЗМІ «Нововодолазький кур’єр».

Ми побували у ЦНАП Нововодолазької ОТГ, який надає до 115 адміністративних послуг. Найпопулярніша з них — оформлення біометричних закордонних паспортів. Тут людно, але черга рухається швидко. Одна із цікавих новинок ЦНАПу — мобільний кейс. Якщо хтось із членів громади не може самостійно добратися до центру для отримання потрібної адмінпослуги, до нього автомобілем виїжджає працівниця з мобільним чемоданчиком, у якому — все необхідне обладнання: і принтер, і сканер, й апарат для зчитування карток. Людей з інвалідністю, похилого віку обслуговують вдома, про що раніше можна було лише мріяти.

Інклюзивно-ресурсний центр, — яким цілком заслужено пишаються в громаді, створили на базі старої шкільної майстерні. У цьому закладі нині виховуються й навчаються близько 30 дітей з особливими освітніми потребами. Є тут зал реабілітації, сучасні сенсорні кімнати, приміщення, в яких надаються корекційно-розвиткові послуги, для психологічного розвантаження...

Дитяча бібліотека завдяки участі в проєкті, перетворилася на багатофункціональний ХАБ, куди із задоволенням приходять і малі, й дорослі. До речі, батьки, поки вибирають книжки чи беруть участь у якомусь заході, можуть залишити дитину під опіку бібліотекарів — працює безкоштовна послуга «бібліоняня». Тут проводяться заняття із сімейними лікарями, навчання комп’ютерній грамоті, цікаві лекції та зустрічі.

В ОТГ працюють десятеро сімейних лікарів. У селі Стара Водолага будується нова амбулаторія.

— Коли прийде молодий лікар, — надамо йому місце роботи з усім обладнанням, службовий автомобіль і житло, — запевняє селищний голова.

І ще — про таку важливу сьогодні діджиталізацію. Громада закупила 104 комп’ютери на кожен клас, а також ламінатори, інтерактивні дошки. У селищі працює чотирисмуговий інтернет. Тобто створено чимало можливостей для повноцінного сучасного життя.

Згадується хіт групи «ТНМК», написаний ще в 2010 році:

Я — бідолага,

що живу не в Чикаго,

А в містечку Нова Водолага…

Прогрес прямує по трасі.

Тут люди висять

ще на Фантомасі,

Не приймає ніяке ТіВі,

У клубі прем’єра

«Летять журавлі»!..

Як бачимо, зміст пісні безнадійно застарів. Нову Водолагу докорінно змінила реформа децентралізації, раціональне управління ресурсами та активність мешканців, які повірили у те, що вони — господарі свого життя…

(Далі буде)

Ольга ФІЛІППОВА.

Одеса — Харків — Одеса.

Світлини авторки

та Галини ЮДІНОЇ.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010