ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЩО ТАКЕ КОРОНАВІРУС
21.03.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 21-22(22139-22140) / Тираж: 8525

Захворювання, спричинене новим коронавірусом, уперше було виявлене в Ухані (Китай) й отримало назву коронавірусного захворювання 2019 (COVID-19). «CO» означає corona (корона), «VI» — virus (вірус) та «D» — disease (захворювання). Раніше це захворювання називали «новим коронавірусом 2019 року» або 2019-nCoV.

COVID-19 — це новий вірус, пов’язаний з тим же сімейством вірусів, що й гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) та деякі типи звичайної застуди.

ЯК ПОШИРЮЄТЬСЯ COVID-19?

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, зокрема через кашель і чхання, а також торкання поверхонь, забруднених вірусом. COVID-19 може жити на поверхнях протягом кількох годин, але прості дезінфікуючі засоби можуть його вбити.

ЯКІ СИМПТОМИ КОРОНАВІРУСУ?

Симптоми можуть включати підвищення температури, кашель і задишку. У більш важких випадках інфекція може викликати пневмонію або утруднення дихання. У деяких — може бути смертельним.

Ці симптоми схожі на грип або звичайну застуду, які зустрічаються набагато частіше, ніж COVID-19. Ось чому для підтвердження інфікування людини COVID-19 необхідно провести тестування. Важливо пам’ятати, що ключові заходи профілактики однакові: часте миття рук та кашлевий етикет (прикривайте рот та ніс при кашлі чи чханні зігнутим ліктем або серветкою, а потім викидайте серветку у смітник, що закривається кришкою). Також існує вакцина проти грипу — тому дотримуйтесь графіку вакцинації для себе та дитини.

ЯК УНИКНУТИ РИЗИКУ ЗАРАЖЕННЯ?

Ось чотири запобіжні заходи, яких ви та ваша сім’я можете вжити, щоб уникнути зараження:

часто мийте руки, використовуючи мило та воду або спиртовмісні засоби для миття рук;

прикривайте рот і ніс при кашлі або чханні суглобом ліктя чи серветкою і викидайте серветку у смітник, що закривається кришкою;

уникайте тісного контакту з усіма, хто має симптоми застуди або грипу;

негайно звертайтеся до лікаря, якщо у вас підвищена температура, кашель або якщо ви відчуваєте, що вам важко дихати.

ЧИ ВАРТО НОСИТИ МЕДИЧНУ МАСКУ?

Використовувати медичну маску рекомендується, якщо у вас є такі симптоми, як кашель або чхання, для захисту інших. Якщо у вас немає таких симптомів, не потрібно носити маску.

Якщо ви використовуєте маски, їх необхідно носити та утилізувати належним чином, щоб забезпечити їх ефективність та уникнути підвищеного ризику передачі вірусу.

Самого лише використання масок недостатньо для того, щоб зупинити інфекцію. Окрім носіння маски, слід часто мити руки, прикривати рот під час чхання та кашлю й уникати тісного контакту з будь-ким, хто має симптоми застуди чи грипу (кашель, чхання, лихоманка).

ЧИ ДІЄ COVID-19 НА ДІТЕЙ?

Це новий вірус, і ми поки що недостатньо знаємо про те, як він діє на дітей чи вагітних жінок. Ми знаємо, що вірусом можуть заразитися люди будь-якого віку, але поки що зафіксовано небагато випадків інфікування COVID-19 серед дітей. Вірус є летальним у рідкісних випадках, поки що в основному серед осіб похилого віку, які раніше мали проблеми зі здоров’ям.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ДИТИНИ ПРОЯВЛЯЮТЬСЯ СИМПТОМИ COVID-19?

Зверніться до лікаря, але пам’ятайте, що в Північній півкулі нині сезон грипу і симптоми COVID-19 (як-от кашель чи лихоманка) можуть бути схожими на симптоми грипу або звичайної застуди — захворювань, що трапляються набагато частіше.

Продовжуйте дотримуватися гігієни рук (регулярно їх мийте), кашлевого етикету, дотримуйтесь графіку вакцинації для вашої дитини, щоб вона була захищена від вірусів та бактерій, які викликають інші захворювання.

Як і у випадку з іншими респіраторними інфекціями, такими як грип, якщо у вас або вашої дитини є симптоми, негайно звертайтеся до лікаря і намагайтеся уникати відвідування громадських місць (робота, школа, громадський транспорт), щоб вірус не поширювався на інших.

За матеріалами сайта Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013