ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У КОЖНОЇ ГРОМАДИ — СВОЄ ОБЛИЧЧЯ
28.03.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 23-24(22141-22142) / Тираж: 8525

Після Нової Водолаги їдемо до сусідів — у містечко Мерефа, що також є центром однойменної ОТГ.

Поселення, засноване 1595 року, впродовж століть було опорним пунктом оборони від татарських набігів. Мерефа пов’язана з іменем знаменитого отамана Івана Сірка, який у 1698-у заснував поблизу хутір, що з часом став частиною містечка, у центрі якого нині височіє його пам’ятник.

ОТГ створена у липні 2016-го шляхом об’єднання Мереф’я-нської міської та Утківської селищної рад. Чисельність населення — 25116 осіб, з яких 21794 мешкають у місті і 3322 — у шести навколишніх селах.

Багато років поспіль місцевий люд довіряв Веніаміну Івановичу Сітову бути міським головою у Мерефі. Нині ж довірили очолити ОТГ.

У вересні 2019-го у Мерефі відкрився сучасний ЦНАП, де люди можуть отримати понад 200 видів різноманітних адмінпослуг. Персонал пройшов курс тренінгів. Зокрема і з роботи з програмним комплексом «Вулик», закупленим у рамках співпраці з міжнародними партнерами. Реконструкцію приміщення, яке займає майже 900 кв. м, громада здійснила своїми силами за підтримки Міністерства соціальної політики та Харківської обласної державної адміністрації.

У Мереф’янській ОТГ пишаються центром розвитку бізнесу «Цербер», основні завдання якого — допомога підприємцям, залучення інвесторів, налагодження кращого діалогу між місцевим самоврядуванням, бізнесом, освітою та громадянським суспільством. За грантові кошти закупили меблі, фото- та відео-апаратуру, квадрокоптер, графічний центр для друкування матеріалів, ліцензійне програмне забезпечення. Громада взяла на себе ремонтні роботи у приміщені. Тут надають послуги із започаткування бізнесу, юридичну допомогу підприємцям щодо оподаткування та дистанційні консультації через бізнес-call-center, навчають основам ведення власної справи та фінансової грамотності всіх охочих.

А ще в цій ОТГ значну увагу приділяють енергоресурсам. На балансі громади — п’ять дитсадків, вісім шкіл, шість будинків культури та чотири адмі-ністративні будівлі, які нею ж фінансуються. На плечі місцевого бюджету лягли комунальні витрати, рахунки за які ставали дедалі більшими. Через низький рівень енергоефективності будівель, відсутність належної теплоізоляції, низький рівень комфорту споживання ресурсів перевищувало середній європейський показник у півтора — три рази й становило 150—200 кВт/год. на квадратний метр. Саме тому в 2017-у вирішили запровадити посаду енергоменеджера — фахівця, який контролював би раціональне витрачання енергії .Того ж року в тестовому режимі запрацювала система енергоменеджменту й енергомоніторингу.

Енергоменеджер громади Олена Броварник розповідає:

— Ми розпочали зі звичайної Google-таблиці, в яку щодня вносили дані всі завгоспи або директори бюджетних установ. Я збирала цю інформацію, щоб моніторити й аналізувати споживання енергії в кожній будівлі. Із 2018-го ми встановили спеці-альне програмне забезпечення, і система запрацювала, об’є-днавши контроль та аналіз показників енергоефективності, а також моніторинг реалізації енергоефективних проєктів. Сьогодні всі завгоспи мають доступ до цієї онлайн-програми. Вони бачать, скільки ресурсів споживає будівля, а скільки — раніше, актуальну інформацію щодо тарифів. Програма автоматично вираховує ліміти споживання та базову лінію.

Виходячи з результатів моніторингу, у Мереф’янській ОТГ продовжують інвестувати в енергоощадність. Така тут стратегія.

Ще одна особливість цієї ОТГ — залучення до управління громадою молоді й відповідна робота з нею. Тут активно працює молодіжна рада.

— Якщо не пояснимо дітям, що таке місцеве самоврядування, ми можемо це самоврядування втратити. Молодь повинна бути готовою прийняти громаду й управляти нею, — вважає Веніамін Сітов (на знімку).

У школах ОТГ, починаючи з 2018 року, проводяться надзвичайно цікаві уроки з мером, під час яких старшокласники мають змогу ознайомитися з діяльністю міської ради, її виконавчого комітету, депутатського корпусу. Для спілкування обрано формат «Світового кафе», суть якого полягає в тому, що учасники, поділившись на групи, розходяться на локації для обговорення тієї чи іншої теми. Так вони переходять від однієї до іншої локації, обговорюючи інші теми, доки не пройдуть усе коло. Діти з цікавістю приміряють на себе роль міського голови, створюють образ ідеального депутата, займаються SWOT-аналізом та виявляють проблеми шкільного самоврядування. Таке спілкування створює живу мережу обміну думками, розширює й поглиблює колективні знання. А для керівників — це доступ до важливої інформації, яка допомагає їм розвивати громаду.

У кожної громади — своє обличчя, своя історія, свої можливості та виклики. Обидві — Нововодолазька і Мереф’янська — мають великий потенціал. І хоча всі ресурси важливі, найголовніший — люди, які там живуть і беруть на себе відповідальність.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012