ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО» ДЛЯ РИНКУ ЗЕМЛІ
04.04.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 25-26(22143-22144) / Тираж: 8525

На позачерговому засіданні в ніч на вівторок, 31 березня, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який відкриває ринок землі з 1 липня 2021 року. За ухвалення відповідного законопроєкту №2178-10 проголосували 259 депутатів, повідомляє «Укрінформ».

Відповідно до закону, набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть: громадяни України; юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; територіальні громади; держава.

Законом передбачено, що іноземці, особи без громадянства та юридичні особи не зможуть набувати частки у статутному капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення. Передбачається, що цей абзац діятиме до ухвалення відповідного рішення на референдумі. Крім того, за будь-яких умов, навіть у випадку схвалення на референдумі, забороняється набуття права власності іноземцями на земельні ділянки сільськогосподарського призначення у 50-кілометровій зоні державного кордону України.

Заборонено право власності на сільськогосподарську землю юридичних осіб, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави-агресора, або держави-окупанта; осіб, які належать до терористичних органі-зацій; юридичних осіб, у яких неможливо встановити бенефіціарного власника, або кінцеві власники зареєстровані в офшорних зонах; фізичних та юридичних осіб, стосовно яких застосовано спеціальні санкції відповідно до Закону України «Про санкції»; юридичних осіб, включених Міжнародною групою з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Законом визначається, що концентрація сільськогосподарської землі в одних руках (як фізичної, так і юридичної особи) може бути до 10 тисяч гектарів. У разі порушення цих вимог земельну ділянку може бути конфісковано.

Усі розрахунки при купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення здійснюються в безготівковій формі. Джерело походження коштів або інших активів має бути підтверджене документально.

Заборонено продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

Законом встановлено, що до 1 січня 2024 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га, а до 1 січня 2030-го ціна продажу земельних ділянок не може бути меншою за їхню нормативну грошову оцінку.

Як уже мовилося, за ухвалення цього законопроєкту проголосували 259 депутатів. Хто ж і як?

Найбільше голосів — 206 — дали «Слуги народу». Двоє утрималися, один проголосував проти, а 35 членів фракції на момент голосування в залі не були.

23 голоси за ринок землі віддали депутати від фракції «Європейська солідарність». Олексій Гончаренко проголосував проти.

За відкриття ринку землі проголосували всі присутні — 13 — члени фракції «Голос». Сімох депутатів на засіданні не було.

Ще 12 голосів дала депутатська група «Довіра» (чотирьох представників в залі не було, один проголосував проти).

Із 21 позафракційного «за» проголосували п’ятеро, четверо — проти, двоє —утрималися, а десятеро утрималися в залі на момент голосування.

Не підтримали законопроєкт фракція «ОПЗЖ», всі 12 депутатів з «Батьківщини» та депутатська група «За майбутнє» (18 із 22 її членів були відсутні в момент голосування, двоє голосували проти, один не голосував, ще один утримався).

Ухвалення закону про землю з урахуванням принципових правок — це надважливе рішення, яке дозволить сформувати цивілізований ринок землі, при цьому не дасть розбазарити державні та комунальні земельні ресурси, заявив на брифінгу у Верховній Раді після голосування лідер партії «Європейська солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко.

«Я ще раз підкреслюю: не йдеться про продаж землі, бо це була принципова позиція «Європейської солідарності», яку я маю честь очолювати. Ми наголосили, що єдина можливість, коли «Європейська солідарність» підтримає запуск ринку, буде заборона продажу державної землі. 11 мільйонів гектарів, які належать державі, тобто українському народу, заборонено продавати цим законом. Це поправка «Європейської солідарності», і сьогодні в залі вона проголосована. Земля, яка належить комунальній власності, муніципалітетам, також заборонена до продажу, — зазначив Петро Порошенко. — Знайдені відповіді, що робити і як підтримати українського фермера, який уже багато десятків років отримав право постійного землекористування — лише їм надана можливість володіти землею за межами 100 га. В цих умовах також зроблені великі кроки для того, щоб не допустити монополізації землі агрохолдингами».

Він закликав не вірити фейкам про «тотальний розпродаж», що поширюють політики, позиція яких де-факто може призвести до дефолту України. «Ми зберегли українську державну землю, ми зберегли комунальну власність і сьогодні надали право тільки тим, хто багато років володіє землею як мешканець, як той, хто її обробляє, самому визначати долю власною землі», — запевнив Петро Порошенко.

Натомість позафракційні народні депутати Оксана Савчук та Антон Поляков зареєстрували у Верховній Раді проєкти постанов про скасування рішення парламенту щодо ухвалення закону про ринок землі.

У пояснювальній записці до проєкту постанови №2178-10-П, автором якої є Антон Поляков, зазначається, що під час ухвалення парламентом цього рішення було допущено порушення низки вимог Конституції України та Регламенту Верховної Ради щодо процедури прийняття парламентом законів. Так, він наголошує, що всупереч нормам статей 116 і 118 Регламенту, головним комітетом не підготовлено додаткової порівняльної таблиці з урахуванням пропозицій (поправок) народних депутатів, які не були включені до порівняльної таблиці законопроєкту, що пропонується для прийняття у другому читанні.

Окрім того, ініціатор проєкту постанови звертає увагу на те, що, відповідно до частини 2 статті 114 Регламенту, Рада після прийняття законопроєкту за основу може прийняти рішення про прийняття законопроєкту в цілому за умови дотримання вимог Регламенту. «Проте під час розгляду проєкту закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення на пленарному засіданні 31 березня народні депутати висловили ряд зауважень до змісту законопроєкту, однак на порушення норм Регламенту зазначені зауваження були проігноровані головою Верховної Ради і законопроєкт був поставлений на голосування в цілому», — акцентується в пояснювальній записці. Відтак Поляков зауважує, що відповідно до ч. 1 ст. 48 Регламенту, рішення Ради можуть бути скасовані парламентом до підписання відповідного акту головою ВР.

Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко в ефірі програми «Свобода слова» заявив, що українці на референдумі зможуть вирішити, чи допускати іноземців до українського ринку сільськогосподарських земель, ще до кінця цього року: «Закон про референдум уже був на реєстрації, але надзвичайна ситуація з коронавірусом внесла свої корективи. Коли ми повернемося до нормальної роботи, спочатку зареєструємо закон «Про референдум», а потім, сподіваюся, до наступного року зможемо мати предметні відповіді і від народу».

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011