ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВІДТЕПЕР — УСЕ ОНЛАЙН
16.05.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 37-38(22155-22156) / Тираж: 8525

Ситуація з коронавірусом змусила нас інакше поглянути на онлайн-навчання. Карантин показав актуальність цифрової грамотності, причому одразу у всіх сферах життя.

Міністерство цифрової трансформації під керівництвом Михайла Федорова працює в прискореному режимі. Дивовижно для державної служби, але для Мінцифри норма — бути за зв’язку 24 години на добу, сім днів на тиждень і відповідати на виклики миттєво. На платформі «Дія. Цифрова освіта», що працює з 21 січня, вже 14 освітніх серіалів і курс мобільної грамотності «Смартфон для батьків». Понад 200 тисяч осіб навчаються на платформі оналйн, і най-більшої популярності набуває освітній серіал для державних службовців — загальна кількість студентів сягає майже 50 тисяч!

Заступник міністра, яка відповідає за цифрову освіту та євроінтеграцію, Валерія Іонан звітує:

— У нашому освітньому плані був передбачений один серіал на місяць. Але карантин вніс свої корективи. За квітень ми випустили сім серіалів. Готуємо до відкриття першу консалтинг-зону для підприємців у Харкові «Дія. Бізнес». Працюємо над стратегією онлайн-захисту дітей.

Як ніколи, набула актуальності цифрова грамотність учителів, які часто відстають у володінні гаджетами від своїх учнів. Не всі викладачі сприймають роботу у віртуальному класі, не всі, навіть молоді, мають достатній рівень цифрової грамотності. Тому освітні серіали «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів» та «Цифрові навички вчителів» користуються популярністю серед педагогів.

Треба розуміти, що дистанці-йне навчання — це не про споживання контенту, а про дво-сторонній зв’язок: учитель — учень, учитель — батьки. Саме тому для адміністрації школи та вчителя дуже важливо розуміти потреби як учнів, так і батьків, вміти обирати свій мікс сервісів та використовувати його потенціал на всі 100%.

У нинішніх умовах оплата комунальних платежів є проблемою для багатьох українців. У безлюдних містах — черги біля банків, компанії-постачальники послуг заявляють, що борги катастрофічно ростуть... Щоб розв’язати цю проблему й навчити українців сплачувати за послуги, не виходячи з дому, Мінцифри спільно із сервісом онлайн-платежів та переказів Portmone.com створили освітній серіал «Оплата комуналки онлайн. Залишайся вдома». Його мета — навчити громадян, особливо людей поважного віку, різним способам оплати комунальних платежів онлайн, оскільки це єдиний безпечний для здоров’я варіант не нагромаджувати боргів під час карантину.

Український силач, володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу» Василь Вірастюк знявся у серіалі, щоб особисто здолати проблему.

— Я насправді проста й звичайна людина. Як і ви, споживаю електроенергію, мені потрібне тепло в оселі, користуюся холодною та гарячою водою. Легше заплатити за ці послуги за кілька хвилин вдома, а не стояти в черзі. Потрібно просто змінити свою звичку. Не бійтеся, — закликає пан Василь.

Його партнер з навчання українців — генеральний директор компанії Portmone.com Святослав Комаха — знає все про онлайн-оплати. Серіал складається із семи серій, що охоплюють розрахунки за комунальні послуги на сайтах підприємств та банків, за допомогою платіжного сервісу, у мобільних застосунках банків. Простою мовою, з допомогою зрозумілих малюнків у серіалі пояснюється, як можна оплатити «комуналку» через комп’ютер чи смартфон.

На час пандемії коронавірусу Мінцифра запустила портал послуг і мобільний застосунок «Дій вдома», призначений для контакту з особами, що повернулися з-за кордону, та контролю за дотриманням ними обов’язкової самоізоляції. В основі — досвід країн, які використовують цифрові інструменти для безпеки громадян. Відтепер українці можуть користуватися водійськими правами, ID-карткою та закордонним паспортом онлайн, скачавши на свій смартфон додаток «Дія». Електронний паспорт у смартфоні офіці-йно є цифровим аналогом паперового документа. Україна стала першою країною у світі, де можна користуватися цифровими паспортами без паперових чи пластикових аналогів. Уже до кінця нинішнього року передбачається оцифрувати до 50 найпоширеніших послуг. А от повністю перевести державу в онлайн планується впродовж трьох років.

Авторці цих рядків, журналістці «Чорноморських новин», також пощастило стати «зіркою» серіалу. Разом із Сергієм Макаренком, представником «Приватбанку», ми знялися в освітньому серіалі про цифрові гроші. Це було логічним продовженням того, чим я займаюсь вже майже 10 років. Ще у 2013-у я зорганізувала перший в Одесі «Університет третього віку», де найпопулярнішим напрямком серед дідусів і бабусь було навчання комп’ю-терній грамоті. Громадська організація «ІТ-бабусі», яку заснувала у 2014-у, на постійній основі втілює проєкт «Бабусі онлайн». Підтримавши програму Міністерства цифрової трансформації «Дія. Цифрова освіта», учасниці нашої організації стали амбасадорами цієї актуальної нині справи.

Багато років поспіль я користуюся цифровими грошима, онлайн-банкінгом, оскільки це зручно, безпечно й екологічно. Купивши перший смартфон, одразу ж встановила додаток свого банку і можу послуговуватися цифровими грішми у будь-якому куточку світу, де є Інтернет. Це вивільняє багато часу, котрий можна витратити, зокрема, на мандрівку, під час яких особливо усвідомлюєш переваги цифрових грошей. Адже на туристів, передусім у багатолюдних місцях, чатують ті, хто ласий поживитися чужою готівкою… Ось одна з історій про це.

Якось ми з подружками вирушили подорожувати Європою: в Україні запрацював безвізовий режим, з’явилися зручні та недорогі лоукости… Море нових вражень, безліч відчуттів… Гуляючи Барселоною, ми зайшли у кав’ярню на березі океану, щоб перепочити і випити кави. Подружка сіла за столик і замовила їжу, а я, залишивши біля неї свою торбинку, зняла взуття і босоніж пішла по піску, щоб перевірити, наскільки тепла вода в океані… Коли за п’ять хвилин повернулася, моєї торбинки не було — хтось швиденько поцупив її, просто з кав’ярні, взявши зі стільчика, що стояв поруч з подружкою. У торбі були гаманець, термос і ще якісь дрібниці. У гаманці — дрібні монети і картки. На щастя, телефон був у кишені… За допомогою додатку в смартфоні я одразу заблокувала картки. Згодом перекинула свої кошти на картку подруги, щоб ми й надалі могли спокійно подорожувати. Злодіям, окрім старого термоса і кількох дрібних монет, нічого не дісталося.

Отже, отримавши пропозицію знятися в серіалі про цифрові гроші, я охоче погодилася. Легко навчати тому, в що віриш і чим користуєшся реально.

Під час зйомок набула й нового досвіду. З нами працювала молода, але дуже професійна команда, уважні, креативні й водночас сконцентровані на своїй роботі хлопці та дівчата. Я ще раз переконалася, що в Україні — чудова молодь. Сергій Макаренко виявився цікавим і веселим співрозмовником, тож час зйомок минав швидко. Готовий серіал вийшов на екран на платформі «Дія. Цифрова освіта» буквально за тиждень. Готовий продукт мені сподобався, і я пропоную вам також долучитися до перегляду цього серіалу й допомогти своїм старшеньким зареєструватися на платформі, щоб вони могли опановувати нові навики. Повірте, це всім нам полегшить життя!

У серіалі можна дізнатися, як розпоряджатися цифровими грошима, щоб оплачувати покупки в магазині та онлайн, як використовувати кредитні кошти без сплати відсотків і потроху відкладати на депозит, як послуговуватися смартфоном чи розумним годинником замість гаманця, як сплачувати комунальні послуги, поповнювати рахунок чи переказувати гроші на картку іншій особі, не виходячи з дому. Ми розповідаємо про основні правила використання картки, які допоможуть уникнути неприємних ситуацій. Всього сім коротеньких серій. Після кожної можна пройти тестування, щоб пересвідчитися у здобутих знаннях. Для тих, хто навчається, можна скачати файли з готовою інформацією, яку можна роздрукувати і переглядати, наче конспект.

Бажаю всім приємного навчання і багато нових цифрових грошей!

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013